13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Villadsen vil samle fredsbevægelsen

PORTRÆT

Villadsen vil samle fredsbevægelsen

Med 57-årige Frands Villadsen i spidsen har 20 danske fredsorganisationer samlet sig i en ny fælles paraplyorganisation.

Med de danske kamptroppers tilbagetrækning fra Afghanistan står vi med en historisk mulighed for at få en debat om, hvilken udenrigspolitik Danmark fremover skal føre, mener Frants Villadsen fra Fredsministerium.dk
FOTO: Privat
1 af 1

Den 6. januar i år blev Fredsministerium.dk stiftet.

Den 57-årige førtidspensionist Frants Villadsen fra Espergærde er formand for den nye paraplyorganisation, som samler tyve lokale og landsdækkende fredsorganisationer - heriblandt Nej til Krig, FredsVagten, Danmark for Fred og Aldrig Mere Krig.

Vi har en histo-risk mulighed for at få en debat om fremtidens udenrigspolitik.

Frants Villadsen var i 1976 militærnægter og i 2011 var han med til at stifte Danmark for Fred. Han er tidligere aktiv i NOAH og har været med til flere atomkraft nej tak-marcher i Tyskland og Sverige.

I slutningen af juni modtog Fredsministerium.dk Scharnberg-prisen fra Carl Scharnbergs Uofficielle Fond. Med prisen fulgte 15.000 kroner.

Hvorfor samle den danske fredsbevægelse?

- Der er brug for en stærk, samlet fredsbevægelse. Det er på tide, at vi begynder at samarbede og forsøger at tale med een stemme.

- Det er flere år siden, at der har været en fredsdemonstration i Danmark, og debatten om de danske krige er blevet dysset ned. Fredsbevægelsen skal samles og finde sammen om fælles projekter. Vi har allerede haft en fælles bod på folkemødet på Bornholm og uddelt materialer og talt med danskerne.

Er der brug for en fredsbevægelse i dag, nu da de sidste kamptropper er på vej hjem fra Afghanistan?

- Vi står i en situation, hvor Danmark ikke længere har egentlige kamptropper i andre lande. Derfor har vi nu en historisk mulighed for at få en reel debat om, hvilken udenrigspolitik Danmark skal føre fremover.

- Den mulighed havde vi ikke, da vi havde kamptropper i krig, for da var politikere, militæret og forskerne stort set enige om at bakke op om soldaterne.

- Fredsbevægelsen er befolkningens stemme og spiller en vigtig rolle i den åbne og selvkritiske debat, vi nu skal have om Danmarks krige.

Hvordan vil I konkret sætte en dagsorden?

- På FN’s Internationale Fredsdag den 21. september vil vi afholde en fredskonference på Christiansborg med politikere og eksperter og kræve oprettelsen af et Fredsministerium.

- Herudover har vi planer om at arrange en uges højskoleophold med fokus på fred og konfliktløsning.

- Det er vigtigt at vi aktiverer befolkningen og uddanner os selv til at blive bedre til at argumentere for fred.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. aug. 2013 - 18:23   10. aug. 2013 - 14:52

Bevægelser

ml@arbejderen.dk