16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

Vil masseovervåge flypassagerer

Mette F. klar med nye indgreb:

Vil masseovervåge flypassagerer

I dag skal Folketinget førstebehandle et lovforslag fra justitsministeren, der giver politiet adgang til rejseselskabers bookingsystemer. Forslaget er blot det seneste i en række retspolitiske stramninger.

I dag førstebehandler Folketinget justitsminister Mette Frederiksens forslag om at give politiet adgang til flyselskabernes passagerlister.
FOTO: Thomas Lekfeldt/Scanpix
1 af 1

Når et fly letter fra en lufthavn ude i verden med kurs mod Danmark, skal politiet kunne søge på et bestemt navn og få besked, hvis det pågældende navn er på flypassagerlisten. 

Samtidig får politiet mulighed for at standse og kontrollere flypassagerer, som rejser til Danmark fra andre lande.

Også Datatilsynet er bekymret for, om de registrerede passagers privatliv vil blive krænket.

Sådan lyder lovforslaget fra justitsminister Mette Frederiksen (S), som førstebehandles i folketingssalen i dag.

Hvis forslaget bliver vedtaget får politiet adgang til rejseselskabernes bookingsystemer og øgede beføjelser for at kontrollere rejsende for mistænkelige billetkøb og rejseruter og dermed danne en profil af den rejsende.

Det er ikke kun i lufthavne at grænsekontrollen skal styrkes: Forslaget, der ventes at træde i kraft 1. marts, vil også opsætte automatiske nummerpladescannere ved grænserne og hæve straffen til to år for personer, der ulovligt hjælper personer til Danmark.

Amnesty bekymret

Danmarks Rejsebureau Forening advarer i sit høringssvar imod, at forslaget kan føre til "ubegrundet mistænkeliggørelse af den rejsende og have skadelig virkning på dennes lyst til at besøge Danmark fremover".

SOS mod racisme er bekymret for, at lovforslaget giver grønt lys for omfattende kontrol af alle udlændinge.

Amnesty, Institut for Menneskerettigheder og IT-Politisk Forening har også sendt høringssvar til ministeren. De frygter for borgernes ret til privatliv og de menneskeretslige konsekvenser.

Også Datatilsynet er bekymret for, om de registrerede passagers privatliv vil blive krænket.

Vil øge grænsekontrollen

Men ministeren står fast. Hun mener, at lovforslaget er nødvendigt for at bekæmpe menneskesmugling og ulovlig indvandring.

- Regeringen vil styrke indsatsen mod ulovlig indvandring, menneskesmugling og tilrejsende kriminelle ved at forbedre politiets kontrolmuligheder i grænseområder og lufthavne, herunder ved de indre grænser, lød det fra justitsministeren da hun fremsatte forslaget i sidste måned.

Forslaget er blot det seneste af flere retspolitiske stramninger. I sidste uge behandlede Folketinget et forslag om at unge, der vil rejse til konfliktområder som eksempelvis Irak og Syrien, skal have konfiskeret deres pas og nægtes udrejse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2015 - 09:04   23. jan. 2015 - 10:33

Overvågning

ml@arbejderen.dk