22 Jul 2018  

KBH: Skyfrit, 26 °C

"Vi samler ikke på titler men indflydelse"

Stemmesluger i 2013

"Vi samler ikke på titler men indflydelse"

Kan Den Sociale Fællesliste i Rebild Kommune gentage successen fra 2013, skal der ryddes op i høje lønninger og lukrative ordninger til direktører, siger spidskandidaten.

Allan Busk, spidskandidat for Den Sociale Fællesliste i Rebild Kommune var topscorer ved valget i 2013. Her stemte hver anden borger på ham, og han fik 1573 stemmer.
FOTO: noc@arbejderen
1 af 1

Ved kommunalvalget for fire år siden strøg den på daværende tidspunkt nystiftede Sociale Fællesliste ind i byrådet i Rebild Kommune med hele tre mandater. 

Vi skal ikke tage hensyn til en partilinje på Christiansborg.
Allan Busk

Det kom bag på alle og ikke mindst listens stemmesluger Allan Busk, der blev suveræn topscorer med 1573 personlige stemmer. Det svarer til, at næsten hver anden borger i Terndrup, hvor han bor, satte sit kryds ved ham, og at han fik næsten 500 flere stemmer end nummer to.

De mange stemmer gjorde Allan Busk til 1. viceborgmester, men han forsikrer, at fælleslisten ikke samler på hverken titler eller pengepladser.

Alle har én stemme

– Poster og bestyrelsespladser, der kaster honorar af sig, er ikke det, der betyder noget for os. Både en borgmester og en viceborgmester har jo også kun én stemme i byrådet. Nej, vi stiller op og arbejder hele tiden for at føre en politik til gavn for helt almindelige borgere i vores kommune. Vores grundlæggende holdning er, at det er de valgte politikere og ikke embedsfolk, der skal bestemme, siger Allan Busk.

Den Sociale Fællesliste blev stiftet fem måneder før kommunalvalget i 2013 som en partipolitisk uafhængig liste med Allan Busk som drivkraft. Han havde en fortid i Socialdemkratiet, men kunne ikke blive ved med at acceptere partiets højredrejning og "deres manglende indsigt i en arbejders liv og hverdag."

Hans bud på Fælleslistens succes lyder:

– Vi kan tage beslutninger med udgangspunkt i borgernes hverdag her i Rebild Kommune, og skal ikke tage hensyn til en partilinje på Christiansborg. Det gør det så meget nemmere. 

Tæt på borgerne

Den Sociale Fællesliste har i løbet af den fireårige byrådsperiode gjort sig bemærket blandt andet ved at være den, der har rejst absolut flest spørgsmål i byrådet. Et særligt kendemærke ved Fælleslisten er ifølge Allan Busk den tætte kontakt til kommunens mange foreninger, Lokalrådet, Landsbyrådet og ikke mindst borgerne. Det var da også Fælleslisten, der i marts måned i år tog hul på sagen om dårligt arbejdsmiljø for de ansatte i kommunens Center for Sundhed, som prægede de lokale medier igennem længere tid.

– Vi rejser mange sager, især om borgere, der er blevet klemt i systemerne, men vi har ikke nødvendigvis fået flertal. Skal jeg fremhæve en ting, som vi har fået gennemført, og som jeg er rigtig glad for, så er det den uvildige borgerrådgivning. Her kan utilfredse borgere henvende sig, og det har været en hjælp for rigtig mange, der viser sig ikke at have fået den hjælp af kommunen, de var berettiget til. Den uvildige rådgivning er en garanti for borgernes retssikkerhed. 

Når Allan Busk ikke boltrer sig som lokalpolitiker i hans hjemkommune, så er han formand for 3F Aalborg. Derfor er han også stolt over, at Rebild Kommune på Fælleslistens foranledning har vedtaget sociale klausuler.

– De skal sikre, at kommunens penge ikke ender i lommerne på korrupte østarbejderfirmaer.

Et stærkt hold

Om succesen fra forrige valg kan gentages, nægter spidskandidaten at sige noget om, men han konstatererer, at fælleslisten står stærkt.

– Vi stiller med et godt hold, seks kvinder og seks mænd, der repræsenterer skolelærere, rengøringspersonale, socialpædagoger, 3F'ere, og otte ud af de 12 kandidater er tillidsrepræsentanter på deres arbejdsplads. 

I byrådsperioden er gruppen vokset fra tre til fire mandat, da en socialdemokrat har skiftet parti. Lykkes det at opnå genvalg, er der masser af opgaver at kaste sig over i den nordjyske kommune. 

– Vi ønsker en gennemgribende gennemgang af kommunens økonomi - ned i detaljer. Vi vil have stoppet de vanvittige lønninger og lukrative ordninger for direktører og centerchefer.

– Der er sådan set penge nok i kommunen, der oplever vækst. Nogle af dem skal vi investere i Støvring by, hvor vi er kommet bagud med udbygningen af daginstitutioner og skoler. Det skal der tages fat på meget hurtigt, slutter en travl men tilfreds Allan Busk.

 

11. nov. 2017 - 08:44   11. nov. 2017 - 08:50

Portræt

noc@arbejderen.dk
Den Sociale Fællesliste

Den Sociale Fællesliste blev stiftet som en partipolitisk uafhængig liste i foråret 2013 og stillede op for første gang til kommunalvalget i 2013. 

Listen fik tre mandater ind i byrådet i Rebild Kommune, men har fået yderligere et mandat, da en Socialdemokrat har skiftet til Den Sociale Fællesliste.

Allan Busk blev topscorer i kommunen med 1573 personlige stemmer, der sikrede ham en post som 1. viceborgmester.

Allan Busk er 51 år, født og opvokset i Terndrup, hvor han bor med sin kone Mette. Sammen har de tre voksne piger.

Han er tidligere murerarbejdsmand og jord og betonarbejder. Han er formand for 3F Aalborg, næstformand i Terndrup håndboldklub, hvor han har været aktiv i over 20 år.

Den sparsommme fritid bruger han på familien og sport.