25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

"Vi får ingen forandring uden folkelig bevægelse"

Kommunister i valgkamp

"Vi får ingen forandring uden folkelig bevægelse"

Vi kan kun sikre velfærden ved at skabe en stærk folkelig bevægelse, fastslår spidskandidaterne for Kommunisterne til kommunalvalget i København.

FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Rikke G. F. Carlsson og Anders Sørensen er spidskandidater for Kommunisterne ved valget til Københavns Borgerrepræsentation.

Begge er vokset op i politiske familier og har været aktive i folkelige bevægelser, siden de var helt unge.

Vi er derude, hvor nedskæringer nu koster menneskeliv.
Rikke Carlsson, Liste R 

– Som skoleelev var jeg med i elevbevægelsen. Da, kommunen ville nedlægge vores skole, besatte vi den, og vandt faktisk den kamp, fortæller Rikke G. F. Carlsson.

– De mest aktive i elevbevægelsen dengang var med i DKU (Danmarks Kommunistiske Ungdom). Derfor blev jeg DKU'er som 14-årig, tilføjer hun.

Anders Sørensen meldte sig som 14-årig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og tog derfra vejen over BZ-bevægelsen og ungdomsorganisationerne Rebel og Offensiv, inden han som 22-årig blev medlem af Kommunistisk Parti.

– Jeg fik mit første barn på det tidspunkt og tænkte meget over, hvordan vi skal kæmpe for at ændre systemet og ikke bare kæmpe fra dag til dag for en enkelt sag. Derfor blev jeg kommunist, forklarer Anders Sørensen.

Nødvendig kamp

De to spidskandidater ønsker at komme i Borgerrepræsentationen, men understreger samtidig, at det ikke er ved at være parlamentarisk repræsenteret, at samfundet forandres grundlæggende.

– Det er kun aktivitet i befolkningen, der kan sikre det. Derfor er det allervigtigste for os at få skabt den aktivitet, siger Anders Sørensen.

– Men vi kan bruge det at sidde i Borgerrepræsentationen til at afsløre, hvordan tingene hænger sammen. Hvorfor der er så stor forskel på politikernes løfter og deres handlinger. Og hvad EU's budgetregler betyder af økonomiske bindinger for kommunerne, erklærer Rikke G. F. Carlsson.

Liste R fremhæver kampen for den kollektive velfærd som det mest centrale i valgkampen. 

– Alle partier siger, at de vil en bedre velfærd. Men mange af de samme partier er med til at skære ned. På mange områder er der skåret så langt ind til benet, at det slet ikke hænger sammen længere, siger Anders Sørensen.

– Vi er derude, hvor nedskæringerne nu koster menneskeliv, indskyder Rikke og peger på blandt andet psykisk syge, der begår selvmord efter svigt fra systemet, og ansatte der slås ihjel på psykiatriske bosteder.

>> LÆS OGSÅ: København må gå forrest i kampen for velfærd

De to kommunister glæder sig over, at fagbevægelsen har taget initiativ til at gå på gaden for bedre velfærd den 7. november.

– Det er vigtigt, at demonstrationerne bliver startskuddet til at skabe mere engagement og aktivitet, siger Anders Sørensen.

– Det er også nødvendigt, at velfærdsbevægelsen sætter fokus på, at forringelserne i velfærden hænger sammen med EU's budgetregler, tilføjer Rikke G. F. Carlsson.

Rammerne skal brydes

Hun har en særlig fokus på den behandling, syge og nedslidte københavnere bliver udsat for på byens jobcentre, og har stor ros til den flotte kamp, som Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne har ført mod forholdene på Jobcentret på Lærkevej.

– Problemerne er ikke løst ved, at beskæftigelsesborgmesteren nu bliver skiftet ud. Det handler om en umenneskelig lov, der skal laves om. Det er ikke kun på Lærkevej, at der er problemer. Min mand søger om førtidspension efter en arbejdsskade. Han er tilknyttet et af byens andre jobcentret og skal nu ud i den tredje ødelæggende arbejdsprøvning.

Hvorfor stiller Kommunisterne op i konkurrence med Enhedslisten, som I jo er enige med om mange ting?

– Der er brug for kommunister i Borgerrepræsentationen for at få sat fokus på de mekanismer, der betyder, at vi ikke kan få skabt forandring uden folkelig aktivitet – og på nødvendigheden af at bryde med de eksisterende rammer, siger Anders Sørensen.

– Der bliver brugt enormt mange kræfter i Borgerrepræsentationen på at gøre tingene så godt som muligt indenfor rammerne. Som for eksempel med budgetforliget for 2018, hvor en række sociale nedskæringer blev afværget. Der burde man gå ud og sige til københavnerne; det her er så langt, vi kan nå indenfor rammerne. Skal vi kunne gå videre, kræver det et opgør med budgetlov og skattestop, tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: Budgetforlig tilbageruller sociale nedskæringer

Rikke G. F. Carlsson mener, at den røde blok på rådhuset har forspildt mange chancer for at inddrage københavnerne i kampen for velfærd.

– Som dengang, hvor Ritt Bjerregaard lovede at bygge 5000 billige boliger, men blev forhindret på grund af de regler, der kræver, at der bygges på markedsvilkår. Hun kunne have fået titusindvis af københavnere med sig i et protesttog til Christiansborg med krav om løsninger på det problem.

07. nov. 2017 - 09:15   07. nov. 2017 - 09:29

KV17

ur@arbejderen.dk
Liste R i København
  • Kommunisterne stiller op på Liste R ved valget i Københavns Kommune. Listen er et samarbejde mellem de to kommunistiske partier KP og KPiD samt organisationen Ungkommunisterne.
  • Listens spidskandidater er Rikke G. F. Carlsson og Anders Sørensen.
  • Anders Sørensen er 33 år, ufaglært, bor i Københavns Nordvestkvarter, er gift og far til tre børn. Medlem af Kommunistisk Parti.
  • Rikke G. F. Carlsson er 49 år, arbejder som selvstændig fodterapeut og bor på Amager sammen med sin mand og søn på 18 år. Medlem af Kommunistisk Parti i Danmark.
  • Kommunisterne er i valgforbund med Enhedslisten, SF, Christianialisten, Hampepartiet, Feministisk Initiativ og Yaya Naturpartiet.

Læs mere på: kommunisterne-i-koebenhavn.dk