24 Mar 2019  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Venstrefløjspartier i EU vil bryde med traktater

Enhedslisten i nyt valgsamarbejde

Venstrefløjspartier i EU vil bryde med traktater

Venstrefløjspartier fra seks EU-lande vil tage et opgør med EU-traktaterne, men rejser ikke kravet om udmeldelse. Enhedslisten er med i initiativet.

De seks partier underskrev det fælles grundlag for valgplatformen i Bruxelles den 27. juni.
FOTO: Now The People
1 af 1

Enhedslisten har dannet en fælles politisk platform sammen med fem venstrefløjspartier fra andre EU-lande op til valget til EU-parlamentet i maj næste år.

Vi insisterer på at føre en politik, der prioriterer jobskabelse og velfærd.
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

De seks partier går til valg på kravet om en ny politisk kurs for EU, en kurs der sætter hensyn til arbejdsvilkår og sociale rettigheder over hensyn til den fri bevægelighed for tjenesteydelser og kapital.

Initiativet har fået navnet "Now The People". Partierne lægger op til at bryde med EU-traktaterne, men rejser ikke kravet om udmeldelse af EU.

>> LÆS OGSÅ: Enhedslisten stiller op til næste EU-valg

"Vi skal bryde med de europæiske traktater og opgive det europæiske semester. Det europæiske samarbejde skal være baseret på en social protokol, der stiller arbejdsvilkår og sociale og kollektive rettigheder over den fri bevægelighed for tjenesteydelser og kapital", står der i det dokument, som de seks partier underskrev i Bruxelles i sidste uge.

– Vi insisterer på at føre en politik, der prioriterer jobskabelse og velfærd og lægger op til et fuldstændigt brud med EU-traktaterne, der jo fastslår en højreorienteret økonomisk politik, siger Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens spidskandidat ved valget til EU-parlamentet.

Konkrete udspil

Udover Enhedslisten er det franske parti La France Insoumise, spanske Podemos, Bloco de Esquerda fra Portugal, det svenske Vänsterpartiet og den finske venstrealliance Vasemmistoliitto med i "Now The People".

Deres valgplatform sætter fokus på bekæmpelse af skattely, et brud med EU's markedsbaserede tilgang til klimaændringer, kamp mod social dumping, ligestilling mellem kønnene, stop for militariseringen af EU og en humanistisk flygtningepolitik.

I maj fremlagde initiativet et fælles udspil til bekæmpelse af skattely. Partierne vil for eksempel i deres egne lande arbejde for en strammere definition af skattely, der også omfatter lande indenfor EU, og at virksomheder, der benytter sig af skattely, udelukkes fra offentlige udbud.

Frem mod valget vil "Now The People" fremlægge konkrete udspil på de øvrige prioriterede politikområder.

Ikke krav om udmeldelse

Nikolaj Villumsen glæder sig over, at venstrefløjen i Frankrig og spanske Podemos, der tidligere har været EU-positive, nu er blevet EU-kritiske.

– Det skyldes erfaringerne med den græske Syriza-regering, der gik til valg på en venstreorienteret politik, men blev presset til at føre EU's nedskæringspolitik, siger Nikolaj Villumsen.

De seks partier er ikke parat til at at stille kravet om udmeldelse af EU på dagsordenen ved valget til EU-parlamentet. Men Nikolaj Villumsen erkender, at mulighederne for at tage et opgør med EU's traktater uden at melde sig ud er meget begrænsede.

– Nu danner vi en fælles front mod EU's højreorienterede traktater. Men traktatændringer kræver jo, at alle 28 medlemslande skal være enige. Det gør mulighederne begrænsede, men betyder ikke, at vi ikke skal kæmpe, siger Nikolaj Villumsen.

– Vi vil insistere på at føre en anden politik, der ikke sætter hensynet til multinationale virksomheder over hensynet til mennesker og miljø. Hvis EU ikke vil lade os gøre det, så må vi bryde med EU og euroen, tilføjer han.

Nikolaj Villumsen forventer ikke, at EU-eliten vil finde sig i, at EU's grundlæggende principper sættes ud af kraft. Derfor forudser han, at processen med al sandsynlighed vil føre til, at lande, der ønsker en anden politik, bliver nødt til at melde sig ud af euroen og EU.

Illusioner?

Er du ikke bekymret for, at I med den her platform kan skabe illusioner til, at man kan ændre EU indefra?

– Det som er spændende er, at når man kigger ud over Europa, er der lande som Frankrig og Spanien, hvor venstrefløjen kan få magten meget snart. Og de har lært lektien af de dårlige erfaringer med Syriza-regeringen i Grækenland og ønsker at tage et opgør med EU. Det synes jeg er meget positivt.

Nikolaj Villumsen understreger, at Enhedslisten stadig går ind for dansk udmeldelse af EU og på sigt ønsker en dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet.

>> LÆS OGSÅ: Stor enighed om nyt EU-program

Udover den fælles valgkamp sammen med de andre partier i "Now The People" vil Enhedslisten også køre sin egen valgkampagne og lave sit eget valggrundlag. Nikolaj Villumsen kan ikke oplyse, om kravet om udmeldelse vil være en del af det grundlag.

– Det er ikke vedtaget endnu. Det sker først til januar, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jul. 2018 - 08:31   06. jul. 2018 - 10:31

EU-valg 2019

ur@arbejderen.dk
Now The People

Seks venstrefløjspartier fra forskellige EU-lande har lavet en fælles politisk platform op til valget til EU-parlamentet i maj 2019. Initiativet kalder sig "Now The People" og består af følgende partier:

  • Enhedslisten fra Danmark.
  • La France Insoumise fra Frankrig. Partiet fik 20 procent af stemmerne ved det franske præsidentvalg i 2017.
  • Podemos fra Spanien. Fik i en alliance med andre partier 21 procent af stemmerne ved det spanske parlamentsvalg i 2016.
  • Bloco de Esquerda, Portugals tredjestørste parti.
  • Vänsterpartiet fra Sverige.
  • Vasemmistoliitto, den finske venstrealliance.