07 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Vagthunden DanWatch følger danske firmaer jorden rundt

Fem års jagt efter bagsiden af medaljen:

Vagthunden DanWatch følger danske firmaer jorden rundt

I dag kan DanWatch fejre sin fem-års fødselsdag. Ulandsorganisationer råber stort hurra og tillykke - mens store virksomheder som DONG og Danica Pension markerer dagen med tavshed.

Peter Bengtsen og Liv Petersen på arbejde i den baggård i det indre København, hvor DanWatch holder til.
FOTO: Filip S - Lilit.dk
1 af 1

Investeringer i klyngebomber. Samarbejde med ulovlige bosættelser i Palæstina. Brug af slavearbejdere. Handel og investeringer i lande, der myrder fagligt aktive.

I fem år har DanWatch sat fokus på dansk erhvervslivs skyggesider. I dag kan vagthunden fejre sin fem-års fødselsdag.

DanWatch blev stiftet den 21. november 2007 på initiativ af blandt andet Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke, som oplevede en række problemer med, hvordan både danske og udenlandske firmaer agerede rundt omkring på kloden.

Det kan tage halve og hele år for Danwatch at grave en historie op og sikre tilstrækkelig dokumentation.

- DanWatch har leveret varen. De er kommet ud med en række historier om danske firmaers, bankers og pensionselskabers problematiske investeringer og produktion i verdens fattige lande. Vi er ofte vidner til krænkelser af de fattige mennesker, vi møder i vores daglige arbejde. Folkekirkens Nødhjælp kan ikke løfte den opgave alene, forklarer kommunikationschef i Folkekirkens Nødhjælp, Mads Klæstrup Kristensen.

Investering i klyngebomber

DanWatch holder til i en baggård i Nørregade i centrum af København. Her træffer vi redaktør for DanWatch, Peter Bengtsen, som villigt fortæller løs om organisationens arbejde gennem de sidste fem år.

- Vi holder danske firmaers etiske retningslinjer og løfter om samfundsansvar op mod virkeligheden. Vi kigger på bagsiden af medaljen og på, hvordan verdens fattige lande og mennesker - der til tider arbejder under horrible forhold - bidrager til danske firmaers overskud. Vi vil gerne rette lidt op på den skævhed, der er i verden, ved at sætte fokus på, hvordan en del af de danske firmaers overskud bliver skabt, siger Peter Bengtsen.

Bag hans skrivebord hænger Politikens forside fra den 7. februar 2008: "Pensionspenge sat i klyngebomber" og alle de andre forsider og artikler, som DanWatch's arbejde foreløbigt har ført med sig.

Lige op til jubilæumsdagen er DanWatch klar med en ny rapport, der afslører at København, Esbjerg og fem andre kommuner har investeret i alt 20,7 millioner kroner i virksomheder, der arbejder med at bygge og vedligeholde den israelske mur på den besatte Vestbred.

- Mange historier ville ikke blive fortalt, hvis ikke vi gravede dem frem. Vi startede med at sætte vores lup på investeringer i klyngebomber. Vores afsløringer var med til, at alle de store banker og pensionskasser stoppede med at investere i klyngebomber. Vi vil skabe forandring gennem oplysning. Vi laver dybdeborende journalistik og lægger pres på de virksomheder, der overskrider internationale konventioner eller ikke lever op til deres egne politikker for samfundsansvar, forklarer Peter Bengtsen.

Gravearbejde kræver tålmodighed

Det kan tage halve og hele år for Danwatch at grave en historie op og sikre tilstrækkelig dokumentation. - De sager, vi arbejder med, omfatter forsyningskæder over hele verden. Det kræver lang tid at afdække. Du skal være meget tålmodig. Du bruger lang tid foran skærmen inde i en mørk baggård i København. Vi bruger kun en lille del af tiden på at arbejde ude i "felten" rundt om i verden, siger Peter Bengtsen. - Dét, der driver os, er, at vi kan gøre en forskel og få sager ud i den danske offentlighed, som der ikke er andre, der sætter fokus på. Vi kan blive ved med at finde sager. Det tager lang tid at kortlægge en leverandør-kæde og spore aktiviteter fra en dansk virksomhed til en ulovlig bosættelse i Palæstina eller en byggearbejdsplads i Dubai. Den slags gravearbejde har medierne svært at finde tid, penge og kræfter til at gennemføre i dagligdagen. 

Sidste år satte DanWatch fokus på danske byggepladser i Dubai, hvor migranter arbejdede som andenrangs-borgere under slavelignende forhold: De fik frataget personlige papirer og alle former for rettigheder.

- Vi afslørede, at Rambøll samarbejdede med underleverandører, der brugte moderne slaveri. Ovenpå vores afsløringer lovede både Rambøll og ingeniørernes brancheforening øget fokus på området, fortæller Peter Bengtsen.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få nogle af de firmaer, som DanWatch har zoomet ind på, - DONG og Danica Pension - til at komme med en kommentar til, hvordan de oplever DanWatch og det arbejde, de udfører. Ingen af firmaerne ønskede at medvirke i artiklen.

Selvom nogle føler sig trådt over tæerne, fortsætter DanWatch sit arbejde. Det vækker glæde os Mellemfolkeligt Samvirke, som var med til at bringe vagthunden til verden.

- Det er vigtigt med en uafhængig organisation, der har fokus på årsagerne til ulighed og konsekvenserne af danske og multinationale selskabers investeringer og indkøb, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2012 - 10:00   21. nov. 2012 - 10:15

kapitalisme

ml@arbejderen.dk
Fakta om DanWatch
  • Er et uafhængigt non-profit researchcenter. 
  • Blev stiftet 21. november 2007.
  • Har en redaktion, som pt. har tre ansatte. Herudover er tilknyttet frivillige researchere.
  • I bestyrelsen sidder blandt andre repræsentanter for Forbrugerrådet, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS

DanWatch har til formål:

  • At sætte fokus på danske virksomheders handel med og udnyttelse af arbejdskraft og naturressourcer i udlandet.
  • At undersøge konsekvenserne af danske og internationale virksomheders investeringer, indkøb, handel og produktion i udlandet.
  • At sammenligne danske firmaers etiske retningslinjer med deres faktiske aktiviteter – med fokus på arbejdernes rettigheder, menneskerettigheder og naturødelæggelse.