04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

USA's udenrigsminister mødt af protester

På gaden mod Pompeo

USA's udenrigsminister mødt af protester

Hvor USA's udenrigsminister Mike Pompeo kom frem under sit Danmarksbesøg i går, blev han mødt af protester – på Marienborg, ved Udenrigsministeriet og foran USA's ambassade.

Der blev blandt andet demonstreret foran USA's ambassade i går i protest mod USA's udenrigsminister Mike Pompeo. Indenfor på ambassaden mødtes Pompeo med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

USA's udenrigsminister Mike Pompeo blev mødt af tre protestaktioner, da han onsdag besøgte Danmark.

Palæstinensiske, kurdiske og Black Lives Matters aktivister fulgte Pompeos rundtur til officielle besøg med statsministeren, udenrigsministeren og repræsentanter for Grønland og Færøerne.

Pompeo kommer på besøg i en tid, hvor USA har blåstemplet Israels annektering af yderligere områder i Palæstina. 
Amanda Lakuma, Stop Annekteringen af Palæstina 2020

Protesterne startede om formiddagen, hvor Pompeo klokken 10 holdt møde med statsminister Mette Frederiksen bag lukkede døre på Marienborg. Udenfor stod aktivister fra initiativet Stop Annekteringen af Palæstina klar og bød "velkommen" med palæstinensiske flag.

Da Pompeo senere skulle mødes med sin kollega, den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, samt Grønlands landsstyremedlem og ansvarlig for udenrigsanliggender og energi Steen Lynge og Færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender Jenis av Rana – protesterede en gruppe palæstinensiske, kurdiske og Black Lives Matter-aktivister foran Udenrigsministeriet.

Bag de to aktioner stod Stop Annekteringen af Palæstina 2020 og 48 huset.

"Yankee Go Home"

– Vi havde vores Palæstinaflag og Boykot Israel-banner med. De to udenrigsministre så os både på vej ind og på vej ud. Vi råbte "Yankee Go Home" og "Viva Palæstina". Vi var synlige i gadebilledet, og flere forbipasserende sluttede sig til protesten, fortæller aktiv i Stop Annekteringen af Palæstina 2020 Amanda Lakuma til Arbejderen.

– Det er ikke på et hvilket som helst tidspunkt, at USA's udenrigsminister kommer til Danmark. Pompeo kommer på besøg i en tid, hvor USA har blåstemplet Israels annektering af yderligere områder i Palæstina og op til 40 procent af de besatte områder, tilføjer hun.

Protest foran Udenrigsministeriet.
48 huset og Stop Annekteringen af Palæstina

Israels annekteringsplaner blev meldt ud i forlængelse af USA's såkaldte "Deal of the Century", der er udformet af Donald Trumps administration i tæt samarbejde med Israel uden at inddrage de palæstinensiske ledere.

"Deal of the Century" blev præsenteret i Det Hvide Hus af Trump med den israelske premierminister Benjamin Netanyahu ved sin side den 28. januar 2020.

>> LÆS OGSÅ: Israel får grønt lys til at annektere store dele af Vestbredden

– Israel ville ikke foretage denne offensiv, hvis ikke USA havde blåstemplet planen. Hvis ikke Netanyahu havde USA i ryggen, kunne det ikke lade sig gøre, forklarer Amanda Lakuma.

Hvis du ikke nåede at være med til protestaktionen i går, kan du nå at protestere online og sende en mail til udenrigsminister Jeppe Kofod. Stop Annekteringen af Palæstina 2020 har lavet en skabelon til inspiration.

– Danmark kan ikke ignorere de forbrydelser, USA har begået og stadig er medvirkende til. Hvis man spiser frokost med USA's udenrigsminister og kalder sig en demokratisk stat, så kan man ikke nøjes med at tale klima – man må tage USA's menneskeretskrænkelser og medvirken til Israels annekteringer med til bordet, mener Amanda Lakuma.

Demonstration foran USA's ambassade

Herfra gik turen videre til USA's ambassade, hvor Black Lives Matter Denmark havde arrangeret en "I Can't Breathe"-demonstration.

Arrangørerne oplyser, at op mod 800 deltog i demonstrationen.

 

Klaus-Henrik Andreasen

Indenfor på ambassaden mødtes Pompeo med den tidligere danske statsminister og forhenværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Fogh tilbød blandt andet USA's udenrigsminister at fremme amerikanske investeringer i Grønland og på Færøerne.

Klaus-Henrik Andreasen

Klaus-Henrik Andreasen

Klaus-Henrik Andreasen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jul. 2020 - 12:06   28. jul. 2020 - 14:09

Anti-imperialisme

ml@arbejderen.dk