16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Unge i hele landet fravælger erhvervsuddannelser

Ny undersøgelse advarer

Unge i hele landet fravælger erhvervsuddannelser

For mange unge fravælger fortsat erhvervsuddannelserne og tendensen gælder i hele landet, viser ny undersøgelse.

ARKIVFOTO: Elektrikerlærling ved DM i Skills 2015
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Både Dansk Industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har længe advaret om stor mangel på faglærte arbejdere i 2025, hvis søgningen til erhvervsuddannelserne ikke øges markant.

Jeg kan ikke sige præcis, hvornår vi kommer til at se den store fremgang, men nu arbejder vi systematisk på at vende strømmen
Merete Riisager, LA

Flere og omfattende reformer er vedtaget i Folketinget for at løse problemet og det er Regeringens mål, at 25 procent af en ungsomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse.

Nu viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at tilstrømningen til erhvervsskolerne, som faldt voldsomt i årene efter 2009, i de seneste år er stagneret.

Undersøgelsen viser endvidere, at kommuner, som tidligere havde en relativt høj tilgang af unge til erhvervsuddannelserne, nu har faldende tilgang. Kommuner, der tidligere kunne ses som "rollemodeller" er det således ikke mere. 

– Det er vildt, at nogle af de kommuner, der tidligere lå så højt, nu ligger så lavt. Vi ser, at de kommuner, der skulle være rollemodeller, også falder, siger Mie Dalskov Pihl, som er chefanalytiker i AE til Jyllands-Posten.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger til avisen, at hun er klar med en række tiltag, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Hun understreger, at »blødningen er stoppet« i 2017 med en tilslutning til erhvervsskolerne på 19 procent og tilføjer:

– Jeg kan ikke sige præcis, hvornår vi kommer til at se den store fremgang, men nu arbejder vi systematisk på at vende strømmen, og det kommer også til at ske. Så længe jeg er minister, kommer jeg ikke til at stoppe med det.

12. feb. 2018 - 11:59   20. feb. 2018 - 09:37

erhvervsskoler

bs@arbejderen.dk