02 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Tusindvis deltog i klimamarch

Fotoreportage

Tusindvis deltog i klimamarch

De mange deltagere i gårsdagens klimamarch i København havde et klart budskab til borgmestrene fra verdens storbyer, der var samlet til topmøde.

FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
FOTO: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Der blev krævet konkret klimahandling nu af de omkring 5-6000, der i går trodsede regnvejret og deltog i Folkets Klimamarch i København.

Vi vinder, når vi dukker op i gaderne og organiserer os i fagforeninger på arbejdspladserne.
Alexandria Ocasio-Cortez

Marchen fandt sted samtidig med, at borgmestre fra verdens største byer er samlet i København til C40-klimatopmødet for at forhandle om fremtiden for byernes grønne omstilling. 

Den kendte amerikanske, demokratiske politiker Alexandria Ocasio-Cortez – ofte blot kaldet AOC – sluttede demonstrationen af med et brag af en tale.

– Fra København til New York finder vi folk, der kæmper for fremtiden, kæmper mod misbrug af vores naturressourcer og tager ansvar for at skabe en ny verden, sagde hun i sin første tale udenfor USA.

– Vi vinder, når vi dukker op i gaderne og organiserer os i fagforeninger på arbejdspladserne, når vi forener os for vores planet og fortsætter med at være forenede for vores verden og vores fremtid, erklærede den amerikanske politiker, som modtog et kæmpe bifald fra den fyldte Rådhusplads.

"Tak for at I var med til at kræve klimahandling af verdens borgmestre. Vi kræver, at byerne tager ansvar for hele deres klimaaftryk inklusiv import", skrev arrangørerne på Facebook efter demonstrationen.

De husker samtidig på, at der er international klimastrejke igen den 29. november.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2019 - 11:28   14. okt. 2019 - 11:53

Klimakamp

ur@arbejderen.dk
Fakta: C40
  • C40-netværket er et samarbejde mellem 94 af verdens største byer om CO2-reduktion, bæredygtig byudvikling og grøn vækst.
  • København har været med siden 2006. Overborgmester Frank Jensen (S) har siddet i C40’s styregruppe siden 2014.
  • C40-netværket repræsenterer mere end 700 millioner mennesker og en fjerdedel af verdens samlede økonomi.
  • Parisaftalen trådte i kraft i november 2016, og i den forbindelse lancerede C40-netværket Deadline 2020-rapporten, som er C40-byernes ækvivalent til Parisaftalen. Deadline 2020 sætter fokus på byernes afgørende rolle i forhold til at sikre en succesfuld implementering af Parisaftalen og en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Byerne i C40-netværket repræsenterer over 700 millioner mennesker – så hvis Parisaftalens globale målsætninger skal indfries, er en ambitiøs indsats på by- og kommuneniveau essentiel. 60 af de 94 C40-medlemmer har tilsluttet sig Deadline 2020.
  • Deadline 2020 forpligter byerne til at reducere deres CO2-aftryk til 2,9 ton per borger per år inden 2030 (fra et globalt gennemsnit på 5 tons). Aftalen forpligter samtidig byerne til at have strategier og politikker på plads inden udgangen af 2020 for at sikre den hastige reduktion. Med timingen kort før 2020 vil fokus på topmødet være at skifte gear fra udvikling af strategier til implementering af løsninger.