26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Tusindvis deltog i 8. marts demonstration

Kvinder på gaden

Tusindvis deltog i 8. marts demonstration

Flere tusind deltog i 8. marts demonstration i Københavns gader.

8. marts demonstration i København.
FOTO: Aage Christensen
Fra demonstrationens start på Vor Frue Plads.
FOTO: Aage Christensen
Optog gennem Indre By.
FOTO: Aage Christensen
Fra Blågårds Plads.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
Nadeen Aiche holder tale. Bagved ses Natasha al-Hariri.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Jette Gnudtzmann
FOTO: Jette Gnudtzmann
FOTO: Jette Gnudtzmann
FOTO: Jette Gnudtzmann
FOTO: Jette Gnudtzmann
FOTO: Jette Gnudtzmann
1 af 14

Over hele landet er Kvindernes Internationale Kampdag, 8 marts, i dag blevet fejret med hundredvis af forskellige arrangementer.

Tiden er kommet. Nu vil vi se handling på ligestilling. 
Nanna Højlund, Fagbevægelsens Hovedorganisation

I København var der mange forskellige møder og andre arrangementer. Mest markant var den store demonstration under overskriften "Alle feminister på gaden", som 24 forskellige organisationer var gået sammen om at arrangere.

Den samlede flere tusind deltagere. 

Blandt arrangørerne var blandt andet Amnesty, Danske Studerendes Fællesråd, Demos, Women's March Copenhagen, 3F København, 3F BJMF Ungdom , Landsforening for Socialpædagoger, Københavns Unge Feminister og Mellemfolkeligt Samvirke.

"Hvad end det er retten til at bestemme over vores egne kroppe, krav om lige løn eller retten til ikke at blive diskrimineret på grund af vores hudfarve, så er der masser af kampe, der ikke er vundet endnu. Det bliver vi nødt til at handle på", erklærer arrangørerne i invitationen til demonstrationen.

Demonstranterne samledes på Vor Frue Plads midt i København, hvor der blandt andet var tale af Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

– Tiden er kommet. Nu vil vi se handling på ligestilling. Vi vil have et opgør med det kønsopdelte arbejdsmarked. Med uligelønnen. Og med den kultur, der gør at overgreb, seksuel chikane og voldtægt finder sted, sagde hun.

Derefter bevægede demonstranterne sig i et langt optog med et væld af forskellige paroler sig gennem Københavns gader for at slutte på Blågårds Plads på Nørrebro.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. mar. 2019 - 20:24   11. mar. 2019 - 08:59

Kvindekamp

ur@arbejderen.dk
Kvindernes internationale kampdag
  • Kvindernes Internationale Kampdag blev indstiftet efter opfordring fra den tyske kommunist Clara Zetkin på den internationale kvindekongres, arrangeret af Socialistisk Internationale, i København den 26. og 27. august 1910. Kongressen blev i øvrigt afholdt i Folkets HusJagtvej 69, den bygning som siden blev til Ungdomshuset.
  • Datoen 8. marts blev nogle år senere valgt for at mindes den demonstration for kvinders rettigheder, som socialistiske kvinder afholdt i New York 8. marts 1908.
  • Dagen blev anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975.