24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

TTIP presser dansk landbrug

NOAH-netværk kortlægger handelsaftale

TTIP presser dansk landbrug

Dansk landbrug risikerer at blive presset af amerikansk svinekød og oksekød pumpet med væksthormoner, klor-kyllinger og gensplejsede afgrøder, advarer NOAH og Friends of the Earth-netværket i ny rapport.

Især den danske svineproduktion risikerer at komme under pres, hvis USA får lov til at eksportere hormonpumpet svinekød til Danmark. Her er det økologiske grise, der bliver kløet bag ørene på Økologisk Høstmarked på Refhøjgaard.
FOTO: Økologisk Landsforening
1 af 1

Danske supermarkeder risikerer at blive oversvømmet af hormonpumpet amerikansk svinekød og oksekød.

Det kan blive konsekvensen, hvis TTIP-handelsaftalen mellem EU og USA bliver en realitet. Formålet er at give producenter på begge sider af Atlanten fri og uhindret adgang til hinandens markeder.

Nu kræver USA ret til at eksportere deres hormonpumpede kød til Danmark og resten af EU. Det vil føre til, at fødevaresikkerheden bliver forringet herhjemme.
Nanna L. Clifforth, NOAH

I sidste uge afsluttede embedsfolk og politikere den 13. runde af forhandlingerne om TTIP. Forhandlingerne har stået på i næsten tre år. En af de sektorer, der bliver forhandlet om, er landbrugs- og fødevaresektoren, som i dag er beskyttet af told og kvoter, og der stilles vidt forskellige krav til produktionsforholdene i de to handelsmagter, EU og USA.

Dansk landbrug under pres

– Vores research viser, at dansk og europæisk landbrug med TTIP-aftalen vil komme under pres af øget amerikansk eksport, siger research- og kampagnemedarbejder i NOAH, Nanna L. Clifforth, til Arbejderen.

Især den danske svineproduktion vil blive presset. I dag er den beskyttet af kvoter på amerikansk import og høj told. Danmark eksporterede for 20,3 milliarder kroner i 2014 til EU, mens importen fra USA kun var 51 millioner kroner i 2013. Det kan ændre sig med TTIP, hvis USA får lov til at eksportere kød til Danmark uden told.

 Der er meget på spil for dansk landbrug. De danske landmænd har ikke meget at vinde på en frihandelsaftale med USA. USA har en meget lille told på EU-varer, og Danmark eksporterer kun få varer til USA. Samtidig vil USA true dansk eksport til EU's markeder, fordi amerikanske landmænd kan producere sine varer billigere, forklarer Nanna L. Clifforth og fortsætter:

– Gennem TTIP vil USA få lettere adgang til det danske og europæiske marked, og når produktionsomkostningerne i Danmark samtidig er højere, vil det blive svært for danske producenter at konkurrere og afsætte varer på det europæiske marked, som uden tvivl er det vigtigste for den danske svinesektor.

Ifølge NOAH er dansk landbrugs produktionsomkostninger 14 procent højere end i USA. I dag er dansk og EU's landbrug beskyttet af kvoter og told. Det betyder, at USA kan kun sælge få varer på det danske marked. Det er disse handelshindringer, som USA vil have fjernet med TTIP-aftalen.

Ringere fødevarer

En af grundene til, at amerikansk landbrug kan producere billigere end i Danmark, er, at myndighederne ikke stiller de samme krav til fødevaresikkerheden som i Danmark. I USA er det eksempelvis tilladt at bruge væksthormoner, som får svin og køer til at vokse hurtigere. Det er forbudt herhjemme af hensyn til forbrugernes sundhed.

Herudover kan amerikanske producenter dyppe deres kyllinger i klor. Og så er en række gensplejsede afgrøder tilladt i USA men forbudt i Danmark.

– Nu kræver USA ret til at eksportere deres hormonpumpede kød til Danmark og resten af EU. Det vil føre til, at fødevaresikkerheden bliver forringet herhjemme. Og det vil føre til et pres for, at der bliver indført de samme, lempelige regler i Danmark, så danske landmænd kan konkurrere på samme vilkår som deres amerikanske kollegaer.

Forbudt stof i svin

EU og Danmark har forbudt væksthormonet ractopamin, som bruges i 60-80 procent af den amerikanske svineproduktion. Hvis EU og USA bliver enige om en frihandelsaftale risikerer væksthormonet ractopamin at blive anerkendt i EU, så de amerkanske landmænd frit kan eksportere deres svin til Danmark og EU. Ractopamin mistænktes blandt andet for at føre til flere hjerte- og kar sygdomme. Derfor er væksthormonet - udover at være forbudt i EU - også forbudt i Rusland og Kina.

– Det vil på sigt betyde, at også de europæiske landmænd vil kræve ret til at pumpe deres svin med ractopamin. Samtidig vil de europæiske landmænd kræve, at myndighederne slækker på kravene til dyrevelfærden, fordi der bliver stillet lavere krav de amerikanske landmænd, der dermed står stærkere i konkurrencen.

Friends of the Earth-netværket, som NOAH er en del af, udgav i sidste uge en rapport om TTIP-aftalens konsekvenser for landbrugene i EU-landene.

>> Læs rapporten om TTIP-aftalens konsekvenser for EU's landbrug

>> Læs et dansk sammendrag af rapporten

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. maj. 2016 - 12:31   03. maj. 2016 - 16:07

TTIP

ml@arbejderen.dk
Fakta om TTIP

Siden juli 2013 har EU-kommissionen og embedsfolk fra USA forhandlet om en handelsaftale mellem de to økonomiske supermagter.

Aftalen vil blandt andet:

  • Give amerikanske firmaer ret til at sagsøge nationalstater for lokal lovgivning, der mindsker firmaernes overskud.
  • Hvis investorernes særdomstol (ISDS) bliver en del af handelsaftalen kan mere end 47.000 amerikanske firmaer bruge domstolen til at gå til angreb på demokratisk valgte regeringers lovgivning.
  • Andre handelsaftaler har en lignende særdomstol. Derfor har lande verden over allerede gjort erfaringer med den slags beskyttelse af udenlandske investorer.
  • Sagerne behandles bag lukkede døre af særlige erhvervsadvokater. De fleste afgørelser hemmeligholdes.
  • Det var oprindelig planen, at TTIP skulle vedtages i 2015. Men der forhandles fortsat om aftalen.
  • Læs alle Arbejderens artikler om TTIP her.