08 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 26 °C

Total overvåger aktivister

Registrerer nummerplader og tager billeder

Total overvåger aktivister

Total bryder sig ikke om ubudne borgere i lokalområdet, der kigger på den boreplads, som den franske energigigant er i gang med at opføre. Derfor overvåger de dem – også selvom de befinder sig på offentlig vej.

Kamilla Skovgaard og hendes bil blev registreret af Totals vagter, da hun besøgte den franske energigigants boregrund få kilometer fra, hvor hun bor.
FOTO: Privat
1 af 1

Kamilla Skovgaard og hendes mand ville bare kigge forbi det sted, hvor den franske energigigant Total er i gang med at gøre klar til at prøvebore efter skifergas i den lille nordjyske by Dybvad. Men en vagt fra Total tog billeder af deres ansigter og af nummerpladen på deres bil.

Det er da ubehageligt at vide, at vi nu er registreret af et privat firma.
Kamilla Skovgaard

- En af Totals vagter på stedet holdt hele tiden øje med os. Og efter få minutter begyndte han at tage billeder af os og vores bil. Det betyder, at Total nu ligger inde med billeder af vores ansigter og af vores nummerplade. Det er da ubehageligt at vide, at vi nu er registreret af et privat firma, siger Kamilla Skovgaard til Arbejderen.

Kamilla Skovgaard, hendes mand og to børn bor cirka 13 kilometer fra den mark, hvor Total vil bore efter skifergas.

- Fordi vi bor tæt på, er vi berørt af planerne om at udvinde skifergas med kemikalier. Vi forsøger at få et lille landbrug op at stå og er dybt afhængige af rent drikkevand, og hvis grundvandet i området bliver forurenet, risikerer vi at må opgive vores planer. Vi får vores drikkevand fra vores egen brønd, lyder Kamilla Skovgaard forklaring på, hvorfor familien er interesseret i det franske firmas jagt på skifergas i det nordjyske.

Holder øje med aktivisterne

I starten af måneden etablerede en gruppe modstandere af skifergas-boringen en teltlejr lige ved siden af Totals boregrund. Aktivisterne vil arrangere debatmøder og være fysisk til stede ved grunden for at holde et vågent øje med Total.

Eva Haugum er én af dem, der har slået lejr. Også hun er blevet registreret, da hun ville kigge nærmere på Totals boreplads.

- Jeg blev registreret af det vagtfirma, som bevogter Total-pladsen. De fotograferer folks nummerplader. Da det skete for mig, konfronterede jeg vagten med det. Han gjorde mig opmærksom på, at det var normal sikkerhedsprocedure. Men så tror jeg, han talte over sig, da han sagde, at alle, som var modstandere af skifergas, blev registreret, fortæller Eva Haugum til Arbejderen.

Registrerer for at beskytte

Total henviser man til, at det er helt normal procedure at følge med i, hvem der kommer og går på en plads med byggeaktivitet. Her lyder forklaringen, at man registrerer folk af hensyn til deres egen sikkerhed.

- Vi registrerer alle personer, der er i kontakt med byggepladsen og vagterne på stedet, ikke specifikt aktivister. Det gør vi af hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed. Alle data opbevares i overensstemmelse med dansk lovgivning og destrueres inden for 30 dage, siger Henrik Nicolaisen fra Total i Danmark til Arbejderen.

Han uddyber:

- Det er vigtigt at holde øje med antallet af personer på området og kun give adgang til dem, der har ærinde på pladsen. Der er tale om et byggepladsområde med tunge køretøjer, og vi vil ikke risikere, at nogen kommer til skade. Vi noterer navne på de personer, der selv oplyser deres navn, samt registreringsnummeret på gæsternes biler, hvilket er vores standardprocedure verden over. Den omfatter også vores egne ansatte.

Frygter miljøkatastrofe

Modstanden mod skifergas bunder i bekymring for miljøet.

Skifergas er en  type naturgas, som er fanget inde i uigennemtrængelige skiferlag. Derfor er det ikke muligt bare at bore ned og udvinde gassen. I stedet er det nødvendigt at få skiferklippen til at sprække, så gassen kan komme ud. Metoden, der anvendes for at udvinde naturgas fra skiferlag i undergrunden kaldes fracking.

Total vil bruge en såkaldt hydraulisk fracking, hvor man først borer lodret ned til skiferlaget og dernæst vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække, og sandkornene er med til at åbne sprækkerne, så man kan få adgang til skifergassen.

De høje tryk, der bruges til hydraulisk fracking, skaber både revner i skiferlagene og i resten af grundfjeldet omkring gasboringerne.

Det betyder, at både gas og kemikalier kan trænge ind i vandsystemer gennem revnerne og dermed forurene det lokale drikkevand med giftige og kræftfremkaldende stoffer. I alvorlige tilfælde er drikkevandet endda blevet brændbart, advarer eksperter fra blandt andet USA, der i årevis har arbejdet med skifergas. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. aug. 2014 - 09:06   14. aug. 2014 - 18:42

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.