08 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 26 °C

Total dropper overvågning af aktivister

Efter afsløring:

Total dropper overvågning af aktivister

Efter at Arbejderen i sidste uge kunne fortælle, hvordan den franske energigigant Total overvåger og registrerer de aktivister, som protesterer mod firmaets skifergasboringer, har man nu valgt at droppe overvågningen. "Vi beklager hele forløbet", siger Total.

Fra byggepladsen i Dybvad, hvor Total gør klar til at prøvebore efter skifergas. Lokale kan nu gå forbi i fred, efter at energigiganten har lovet at holde op med at overvåge forbipasserende.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Sidste fredag kunne Arbejderen afsløre, hvordan den franske energigigant Total, som borer efter skifergas i Nodjylland, har taget billeder af og registreret modstandere af skifergas, der fra offentlig vej har fulgt med i Totals arbejde.

 Det skal selvfølgelig være muligt at følge med i vores arbejde fra offentlig vej uden for byggepladsen uden at blive at blive fotograferet og registreret.
Henrik Nicolaisen 

Men efter omtalen i Arbejderen har Total nu besluttet at stoppe sin overvågningspraksis. Man vil ikke længere registrere aktivister og andre nysgerrige forbipasserende, der stopper op for at kigge på firmaets boregrund i den nordjyske by Dybvad, som ligger i Frederikshavn Kommune.

Total beklager

- Det skal selvfølgelig være muligt at følge med i vores arbejde fra offentlig vej uden for byggepladsen uden at blive at blive fotograferet og registreret. Derfor har vi nu destrueret alle billeder og instrueret vores vagter i, at der ikke skal fotograferes og ikke registreres aktivister og andre borgere, der befinder sig udenfor borepladsen, siger Henrik Nicolaisen fra Total i Danmark til Arbejderen.

>> LÆS: Total overvåger aktivister

Han uddyber:

- Vi beklager hele forløbet. Vi har aldrig haft et ønske om at registrere aktivister og andre borgere, der bare vil følge med i vores arbejde.

Frederikshavns Byråd godkendte i juni måned, at Total kunne gå i gang med at lede efter skifergas. Det er første gang i danmarkshistorien, at der bliver givet tilladelse til en efterforskningsboring efter skifergas.

Alletiders!

En af dem, der blev taget billede af og registreret af Totals vagter, er Kamilla Skovgaard, der sammen med hendes mand og to børn bor 13 kilometer fra den mark, hvor Total vil bore efter skifergas.

Familien forsøger at få et lille landbrug op at stå og er derfor dybt afhængige af rent drikkevand, som de får fra deres egen brønd. Skifergas har ført til forurening af grundvandet i eksempelvis USA. Derfor følger familien med i Totals borearbejde.

- Det er alletiders, at Total nu melder klart ud, at de vil destruere billederne og ikke længere vil overvåge og registrere folk, som befinder sig udenfor borepladsen. Det beviser, at Total godt selv kan se, at det var forkert, og derfor nu trækker følehornene til sig, siger Kamilla Skovgaard til Arbejderen.

- Totals beslutning bunder helt klart i, at de er meget følsomme overfor dårlig omtale. De har lige været hovedsponsor for det lokale musikarrangement Dybvad Open. Og hele det forsøg på at vinde tillid blandt lokalbefolkningen falder jo fuldstændig på jorden, hvis man samtidig går rundt og overvåger os lokale borgere, uddyber Kamilla Skovgaard.

En anden af de overvågede er Eva Haugum, der har sagt sit arbejde op for at bo og være aktiv i den protestlejr, som blev oprettet for 14 dage siden ved siden af Totals boregrund.

- Vi er glade for, at Total nu ikke længere vil overvåge folk. Vi mener heller ikke, at overvågningen passede ind i det billede af at være gode naboer, som Total forsøger at give lokalbefolkningen indtryk af, siger Eva Haugum til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2014 - 07:43   15. aug. 2014 - 07:45

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.