26 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Syrien-kritisk Facebook-konto lukket

Udsat for censur

Syrien-kritisk Facebook-konto lukket

Det er slut med at sociolog Lars Jørgensen kan skrive kritiske indlæg om de vestlige regeringers støtte til al-Qaida og De Hvide Hjelme. Facebook har slettet hans konto.

Facebook har nu lukket helt ned den danske forsker, sociolog, Lars Jørgensen, der brugte sin profil som en aktiv stemme mod krigen i Syrien.
FOTO: Daniel Leal_Olivas/Ritzau Scanpix
1 af 1

Facebook har deaktiveret den danske sociolog og skribent Lars Jørgensens profil. Han var en aktiv blogger på Facebook og har de sidste par år især beskæftiget sig med krigen i Syrien.

På min profil lå mange års arbejde og informationer og viden, som jeg har indsamlet.
Lars Jørgensen, sociolog

Han har også skrevet flere artikler i Arbejderen og skriver til Kommunikationsforum.

Lars Jørgensen havde omkring 4000 følgere og 4400 venner på Facebook, da hans konto – uden varsel – blev deaktiveret den 25. september.

Kontoen blev deaktiveret, efter at han tre gange havde forsøgt at dele et kritisk opslag om, hvordan europæiske regeringer har støttet al-Qaida og De Hvide Hjelme i stedet for at stille dem for retten for krigsforbrydelser. 

>> LÆS OGSÅ: Mediernes ansvar for krigen i Syrien

Det handler om ytringsfrihed

Lars Jørgensen er ikke overrasket over, at hans konto er blevet lukket, selv om han finder det grotesk, at Facebook skal bestemme, hvad man må dele i sit netværk.

– Det handler jo om ytringsfrihed og hvilke informationer, jeg må videregive, siger han til Arbejderen.

– På min profil lå mange års arbejde og informationer og viden, som jeg har indsamlet. Jeg havde et stort netværk af især akademikere og havde skabt et stærkt, internationalt forskningsmiljø, der var kritisk overfor blandt andet krigen i Syrien. Vi delte viden og førte en kritisk debat, forklarer Lars Jørgensen.

– Jeg har set mange andre kritiske røster blive lukket ned på Facebook. Vores regeringer og det magtfulde erhvervsliv, som de arbejder for, har en kolossal interesse i at få lukket ned for den kritik, som punkterer deres "historier", som skal retfærdiggøre vores deltagelse i USA's krige.

>> LÆS OGSÅ: Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

Ikke første gang

Lars Jørgensen bruger nu sin Twitter-konto og sin hjemmeside til at kommunikere med omverdenen.

Men han har ikke opgivet, at få sin konto tilbage.

– Facebook har tidligere deaktiveret kontoen hos en anden bruger, der var kritisk overfor krigen i Syrien. Det lykkedes hende at få genoprettet sin konto. Jeg vil også prøve at tage kontakt til Facebook for at få genoprettet min konto.

Det er ikke første gang, Facebook lukker for Lars Jørgensens kommunikation med omverdenen. I juni blev han udsat for "ghostbanning", hvor det kun var ham selv, der kunne se de opslag, han lagde op på sin væg. Kontoen blev dog genåbnet efter en periode.

I juni blev der også lukket ned for den norske blogger og syrienskender Eva Thomassen på Facebook. Hun mistede artikler, venner, netværk, indlæg og billeder fra hendes ture til Syrien. Hendes konto blev dog efterfølgende genåbnet, efter at hun havde klaget til Facebook.

>> LÆS OGSÅ: De vestlige medier er totalitære redskaber

Demokratisk problem

Formand for  IT-Politisk Forening, Jesper Lund, mener, at det er et "demokratisk problem", at et privat firma som Facebook har så meget magt, at det kan lukke ned for store dele af samfundsdebatten, fordi det ejer verdens største sociale medie.

– Facebook handler som en domstol og griber ind i brugernes ytringsfrihed. Men Facebook er et privat firma, der ikke er underlagt den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om at sikre retten til ytrings- og informationsfrihed, forklarede Jesper Lund i juni til Arbejderen.

– Facebook vurderer konstant, om vores ytringer er i orden i henhold til Facebooks retningslinjer. Hvis ikke, har Facebook mulighed for at slette opslag eller i sidste ende lukke helt ned for brugerens konto.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2018 - 08:51   01. okt. 2018 - 16:01

Ytringsfrihed

ml@arbejderen.dk
Facebook - Verdens største sociale medie
  • Facebook er verdens største sociale medie med to milliarder brugere, svarende til en fjerdedel af verdens befolkning.
  • Der findes cirka 3,5 millioner brugere i Danmark.
  • Facebook ejes og drives af det børsnoterede private firma Facebook, Inc.
  • I juni 2018 lovede Facebook, at man vil øge indsatsen mod såkaldte falske nyheder og misinformation frem mod EU-parlamentsvalget i maj 2019.
  • Facebook samarbejder foreløbig med 14 lande om at bekæmpe "fake news". Facebook har blandt andet sat bureauer til at faktatjekke Facebook for "fake news".
  • Facebook bruger også teknologi og særlige programmer til at opspore og slette "fake news".
  • Facebook fjerner mere end 500 millioner falske profiler i kvartalet.
  • I april 2018 offentliggjorde Facebook – for første gang nogensinde – sine interne retningslinjer for, hvilke opslag Facebook sletter.