12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Studerende demonstrerer foran Christiansborg i dag

Protest mod finanslov

Studerende demonstrerer foran Christiansborg i dag

Folketingets åbningsdebat bliver mødt med protester på Slotspladsen, når elever og studerende i dag sparker en ny fælles kampagne mod nedskæringer i finansloven i gang.

Fra tidligere uddannelsesdemo.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Når Folketinget i dag er samlet til åbningsdebat bliver de mødt af studerende fra otte forskellige uddannelsesorganisationer, som demonstrerer i eftermiddag på Christiansborg Slotsplads.

Demoen markerer startskuddet til den fælles kampagne "Unge Kræver Handling", som kræver bedre vilkår og stop for de nedskæringer på uddannelsesområdet, som regeringens finanslovsforslag ifølge de unge lægger op til.

Vi kræver de planlagte besparelser rullet tilbage, så det ikke går ud over kvalitet og faglighed i vores uddannelser.
Mathilde Vinther, DGS

Danske Gymnesieelevers Sammenslutning (DGS) bakker op om demonstrationen:

- Under demonstrationen sætter vi fuglehuse op, som et symbol på unges boligforhold og vi går til Metroselskabet, fordi et så stort offentligt byggeprojekt også skal tage ansvar for at oprette nok lære- og praktikpladser til landets elever, siger formanden for DGS Mathilde Vinther til Arbejderen.

>> TJEK DEMOEN PÅ FACEBOOK HER

Advarer mod nedskæringer

Ifølge regeringen bliver der investeret massivt i uddannelserne ved at afsætte 1,2 milliard ekstra kroner på finansloven. Men det er ikke den virkelighed, de unge oplever. De ekstra penge er ikke nok til at modsvare det stigende antal studerende og elever.

Ifølge DGS vil der blive skåret en halv milliard kroner på gymnasieområdet med den kommende finanslov.

- Det kommer til at ramme blandt andet lærernes forberedelsestid, tværfagligheden og lektiecaféerne på alle landets gymnasier, advarer Mathilde Vinther.

Og så vil  regeringen indføre et såkaldt socialt taxameter på gymnasier og erhvervsuddannelser. Det sociale taxameter giver flere penge til skoler, der kæmper med højt frafald. Ideen vækker glæde hos eleverne – men de er utilfredse med, at de ekstra penge til de udsatte skoler tages fra de øvrige skoler. 

- Derfor er vores krav til finanslovsforhandlingerne, at der skal være et velfinansieret socialt taxameter, hvor pengene ikke bliver taget fra gymnasiernes uddannelsestaxameter. Samtidig kræver vi de planlagte besparelser tilbagerullet, så det ikke går ud over kvalitet og faglighed i vores uddannelser, siger Mathilde Vinther.

Også de universitetsstuderende i Danske Studerendes Fællesråd (DSF) advarer mod, at der bliver færre penge til den enkelte studerende. Ifølge DSF er de penge, der er sat af på finansloven, ikke nok til at dække det stigende optag på uddannelserne. På universiteterne sker der – ifølge DSF – en besparelse på 1100 kroner per studerende. Samtidig bliver universiteternes basisbevillinger beskåret med cirka 50 millioner kroner. 

Også de unge på professionshøjskolerne har haft lommeregneren fremme. De har regnet ud, at der til hver af de nye studerende på deres område er afsat 12.000 kroner mindre end til de nuværende studerende. I år får skolerne i gennemsnit 64.100 kroner for at uddanne en studerende. Til de 4000 nye ekstra studerende i 2015 er der afsat 51.800 kroner per person.

2000 likes på Facebook

Initiativets Facebook-side har fået mere end 2000 unge likes. Her kan man blandt andet læse, at:

"På trods af regeringens pæne ord om, at der investeres i uddannelse, og at den danske ungdom har en lys fremtid, så er vi unge mere pressede end nogensinde. Ungdomsarbejdsløsheden er katastrofalt høj, og der er ingen udsigt til fremgang.  Der er heller ikke nok boliger til os, og dem der er, kan vi ikke betale. Derfor kræver ungdommen handling. Handling for et samfund med gode og gratis uddannelser, der tager socialt ansvar og løfter til alle, byer hvor alle har råd til at bo og hvor der er jobs til os, så vi kan bruge det, vi har lært, til gavn for samfundet".

 


De otte organisationer der står bag demonstrationen er: Landssammenslutningen af Handelsskolelever, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Pædagogstuderendes Landssammenslutning, Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende, Lærerstuderendes Landskreds, Sygeplejerstuderendes Landssammenslutning, Danske Studerendes Fællesråd

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2014 - 06:19   09. okt. 2014 - 08:59

Uddannelse

af Nanna Thybo Jeppesen, erhvervspraktikant