20 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Stramme tøjler på første danske Pegida-march

"Husk vi er pæne mennesker"

Stramme tøjler på første danske Pegida-march

Fakler, nationalsymboler og fællessang: Omkring 250 deltagere gik i dag i den første danske Pegida-march. Arrangører lover faste demonstrationer hver mandag.

Nicolai Sennels taler til de omkring 250 fremmødte foran Statens Museum for Kunst.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Der var stramme tøjler på de omkring 250 deltagere, der her til aften samledes til den første Pegida-demonstration mod "fundamentalistisk islamisering" i København.

Undervejs i optoget måtte flere af deltagerne minde hinanden om, at der ikke skulle laves ballade, da moddemonstranter banede sig vej gennem det massive politiopbud.

Optoget var en blandet forsamling af 30-40 kendte højreradikale fra blandt andet Danmarks Nationale Front og Danskernes Parti, støtter af Dansk Folkeparti og Trykkefrihedsselskabet og tilsyneladende helt almindelige mennesker, der ikke er organiseret på højrefløjen.

Nationalsymboler og fakler

Det var tydeligt, at der var tænkt over signalværdi og pressehåndtering på demonstrationen. Mange af virkemidlerne er taget fra den antifascistiske bevægelse. Ved demonstrationens start foran Statens Museum for Kunst på Østerbro blev der delt fakler og skilte med antiracistiske slogans og støtteerklæringer til Charlie Hebdo ud til de fremmødte. Herfra gik deltagerne i fakkeltog til Den Lille Havfrue, hvor den antifascistiske fredssang skulle synges.

Arrangører og de fleste deltagere fremstod bevidste om bevægelsens strategi om at samle folkelig opbakning til islamofobiske protester i ytringsfrihedens og demokratiets navn. Et koncept der er kopieret fra Tyskland, hvor Pegida-demonstrationer har samlet op mod 10.000 mennesker i Dresden.

"Nu går vi ned mod Den Lille Havfrue. Husk nu, at vi er pæne mennesker. Poltiet er her for at beskytte os. De er vores venner," sagde initiativtager Nicolai Sennels, da han talte i faklernes skær foran museets renæssance-inspirerede facade.

Her lovede han også, at demonstrationerne ville fortsætte fast hver mandag.

Sennels er tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti og kendt som en aggressiv islamkritiker på nettet. Ved demonstrationens start gik han rundt og trykkede samtlige fremmødte i hånden. Særligt pressen fik ekstra opmærksomhed.

Undervejs i optoget måtte flere af deltagerne minde hinanden om, at der ikke skulle laves ballade, da enkelte moddemonstranter banede sig vej gennem det massive politiopbud og råbte antifascistiske slagord. Andre udtrykte overraskelse over antallet af fremmødte og diskuterede om det lykkedes at få demonstrationen til at fremstå bred og fredelig.

Overfald på Langelinje

En strategi, der så ud til at lykkes indtil demonstrationen nåede frem til Langelinje.

På videoen nedenfor kan man se, hvordan en ung mand bliver omringet af aggressive demonstranter, da han afbryder deres afsyngning af den antifascistiske fredssang Kringsatt av Fiender ved at synge Bella Chiao.

"Er du ikke araber, hvad er du så? Dansker? Tag hjem til Gaza mand!" råber en Pegida-demonstrant, inden han bliver tysset ned af sin sidemand:

"Du skal lade være med at lade dig provokere", lyder det til demonstranten, der tydeligt godt ved, at det er strategien.

"Jamen, jeg kan ikke", svarer han, inden politiet eskorterer den unge moddemonstrant væk.

Pegida-demonstranter overfalder ung mand: "Tag hjem til Gaza!" from Arbejderen on Vimeo.

Samtidig med Pegida-demonstrationen var der indkaldt til antifascistisk moddemonstration fra Sankt Hans Torv. De omkring 300 deltagere i denne blev stoppet af politiet på Dronning Louises Bro og holdt på afstand af Pegida. Der var også demonstrationer i Aarhus og Esbjerg.

19. jan. 2015 - 21:00   19. jan. 2015 - 22:59

Højrefløj

fe@arbejderen.dk
Baggrund: Hvad er Pegida?
  • Pegida er en forkortelse for "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes", "Patriotiske Europæere mod Islamisering af Aftenlandet". Aftenlandet er en nationalkonservativ betegnelse for Vesten.
  • Bevægelsen er udspringer af højreekstreme kræfter i Dresden i det gamle Østtyskland, hvor de har kunnet samlet tusindvis af mennesker til marcher mod en såkaldt islamering af Tyskland og Vesteuropa og for at bremse indvandringen.
  • Både højrepopulister, højreekstremister, nynazister og hooligans er blevet koblet til Pegida-bevægelsen.
  • I Danmark forsøger den tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti Nicolai Sennels at stable en dansk Pegida-bevægelse på benene under navnet Pegidadk.

>> LÆS ALLE ARTIKLER OM PEGIDA HER