26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer

Stigende protester mod Sundhedsplatformen

Læger siger fra

Stigende protester mod Sundhedsplatformen

En overlæge er blevet bortvist, fordi han nægter at arbejde med Sundhedsplatformen. En anden overlæge har startet en protestbevægelse på Facebook. Utilfredsheden er stor.

Omkring 400 lægesekretærer demonstrede i september foran Regionsgården i Hillerød i protest mod, at Sundhedsplatformen udraderer deres faggruppe.
FOTO: Niels Gether Nielsen
1 af 1

Protesterne mod it-systemet Sundhedsplatformen er taget voldsomt til i styrke gennem de seneste uger. Facebookgruppen "Sundhedsplatformen? Nej tak!" har i løbet af få uger fået mere end 3000 medlemmer. 

Når, jeg taler med folk i Region Hovedstaden, er der rigtig mange, som er utilfredse.
Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

I Region Sjælland blev overlæge Ib Kollerup i sidste uge bortvist fra sin stilling i distriktspsykiatrien i Køge, fordi han nægtede at deltage i et kursus om Sundhedsplatformen.

Han valgte helt bevidst at sætte sit job på spil, fordi han ikke kan leve med et system som Sundhedsplatformen, der skal indføres på alle sygehuse i Region Sjælland den 25. november.

Ønsker debat

– I Region Hovedstaden, hvor Sundhedsplatformen er indført, har det ført til en tydelig forringelse af patientbehandlingen og sundhedspersonalets arbejdsmiljø. For lægegruppen er systemet så tidskrævende og vanskeligt at arbejde med, at der er langt mindre tid til kontakt med patienterne, siger Ib Kollerup.

– Jeg håber, at bortvisningen af mig kan være med til at skabe en stor offentlig debat om Sundhedsplatformen, og hvorfor man, på trods af de dårlige erfaringer i Region Hovedstaden, alligevel holder fast i at indføre den i Region Sjælland, tilføjer han.

Ib Kollerup glæder sig over, at flere af hans utilfredse kollegaer fra regionen er begyndt at ytre sig. Han håber, at hans personlige reaktion kan være med til at stoppe indførelsen af Sundhedsplatformen i Region Sjælland.

Ulogisk system

Overlæge Sten Oyre fra Psykiatrisk Center Glostrup i Region Hovedstaden går efter, at Sundhedsplatformen bliver helt skrottet. Det er ham, der har dannet Facebooksiden mod Sundhedsplatformen. 

– Det helt overordnede problem med Sundhedsplatformen er, at den er så uintuitiv, så ulogisk. Jeg har arbejdet med masser af it-programmer og plejer at kunne læse en manual to gange og så forstå systemet, siger Sten Oyre.

– Men sådan kan man ikke gøre med Sundhedsplatformen. Der skal man lære det hele udenad, opbygningen af systemet er fuldstændig irrationelt. Systemet genererer fejl på fejl, tilføjer han.

Sten Oyre oplever medicinmodulet i Sundhedsplatformen, hvor lægerne ordinerer medicin, som håbløst og farligt. Han henviser til alvorlige fejl i systemet, som betyder, at en patient for eksempel kan risikere at få dobbelt dosis medicin. 

Et andet problem er, at lægerne skal taste ind i systemet i stedet for lægesekretærer, som er langt bedre til den opgave.

>> LÆS OGSÅ: Pæne piger siger stop

– Lægerne bruger ufattelig meget tid på at skrive ind i systemet, registrere koder på de forskellige behandlinger, visitere patienterne til de forskellige undersøgelser og så videre. Alt det betyder, at vi får mindre tid til patienten. 

Udbredt kritik

Formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, oplever også megen kritik af Sundhedsplatformen.

– Når, jeg taler med folk i Region Hovedstaden, er der rigtig mange, som er utilfredse, men også nogle, der er tilfredse. Der er stor forskel mellem specialerne, siger Lisbeth Lintz.

Foreningen har gennemført spørgeskemaundersøgelser blandt alle læger i Region Hovedstaden om deres syn på Sundhedsplatformen. Her tegner sig også billedet af stor utilfredshed.

>> LÆS OGSÅ: Chefer på Rigshospitalet afviser nye sparekrav

15. nov. 2017 - 08:08   21. nov. 2017 - 12:22

Sygehuse

ur@arbejderen.dk
Sundhedsplatformen
  • I 2013 indgik Region Hovedstaden og Region Sjælland aftale med det amerikanske firma Epic om at levere it-systemet Sundhedsplatformen.
  • I 2016 og 2017 blev Sundhedsplatformen ad flere omgange indført på alle hospitaler i Region Hovedstaden. Den 25. november 2017 blev systemet indført på alle hospitaler i Region Sjælland.
  • Der har været massiv kritik blandt ansatte over systemet, ikke mindst fordi lægerne nu skal bruge en stor del af deres arbejdstid på at taste ind i systemet, arbejde der før blev lavet af lægesekretærer.
  • Det koster 2,8 milliarder kroner at indføre systemet i de to regioner.
  • En beretning fra Rigsrevisionen fra 20. juni 2018 slår fast, at Region Hovedstadens forberedelse inden indførelsen af Sundhedsplatformen har været uprofessionel og kritisabel.