13 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Statsminister vil skabe mere tillid

Åbningstale

Statsminister vil skabe mere tillid

Mette Frederiksen valgte i sin tale ved Folketingets åbning at "sætte en retning" fremfor at fortælle, hvad regeringen konkret vil gennemføre. Hele 34 gange nævnte hun ordet "tillid".

FOTO: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
1 af 1

Statsminister Mette Frederiksen vil skabe mere tillid i det danske samfund. Det var et hovedbudskab i hendes tale ved Folketingets åbning.

Forskellene er blevet for store. Samfundskontrakten er blevet svagere. Tilliden er blevet mindre.
Mette Frederiksen, statsminister

Talen rummede ikke mange konkrete initiativer fra den socialdemokratiske regering. Til gengæld talte Mette Frederiksen meget om sine visioner og nævnte hele 34 gange ordet "tillid". 

Den tillid, som hun selv er vokset op med, er nemlig under pres:

– Forskellene er blevet for store. Samfundskontrakten er blevet svagere. Tilliden er blevet mindre, sagde Mette Frederiksen.

Derfor vil regeringen "styrke det, som gør Danmark til Danmark":

– Tilliden. Sammenholdet. Solidariteten. Det er de værdier, jeg har styret efter, siden jeg var ung. Og selvom jeg er blevet ældre. Og på nogle punkter klogere. Det bliver man forhåbentligt gennem hele livet. Så står jeg fast på det, jeg er rundet af. Jeg vil lede landet med en klar ambition for Danmark. Derfor er min tale i dag ikke en opremsning af alle de mange ting, regeringen vil gennemføre i Folketingsåret. De står i lovprogrammet. I stedet vil jeg sætte en retning: Større retfærdighed. Velfærden først. Et grønnere Danmark, lød det fra Mette Frederiksen.

>> Læs regeringens lovprogram her

Afstemme forventninger

Men Mette Frederiksen slog også fast, at på trods af, at regeringen vil skabe større retfærdighed og større velfærd, så skal vi væbne os med tålmodighed, for der er ikke penge nok til det hele.

– En del af jer, der sidder oppe på tilskuerpladserne her i salen eller ser med hjemmefra – I kommer ikke til at mærke forbedringerne lige med det samme. Hverdagen på sygehusene, på plejehjemmene og i daginstitutionerne vil ikke blive markant tryggere og bedre. Ikke fra første færd. Selvom vi bruger flere milliarder. Selvom vi ruller skæve skattelettelser tilbage. Selvom vi i stedet bruger pengene på uddannelse, sundhed og børn – så er udfordringerne så store. At mange slet ikke vil opdage det.

Hun opfordrede også til en mere grundlæggende diskussion af velfærdssamfundets retning:

– Hvorfor skabte vi det? Hvorfor opbyggede vi dette enestående, fantastiske samfund? Velfærdssamfundet blev bygget af mennesker. For mennesker. Sådan var det. Så enkelt og fint er det. Men i dag kan det godt føles, som om omsorgen er trængt i baggrunden. Og noget andet har fået overtaget. New Public Management. Besparelser. Effektiviseringer, sagde Mette Frederiksen.

I stedet for detailstyring, som har taget overhånd, slog statsministeren til lyd for en "nærhedsreform":

– Vi har brug for en Nærhedsreform. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne. 

Der var fuldt hus ved Folketingets åbning.
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Europæisk samarbejde

Mette Frederiksen bebudede også, at hun vil skabe større tillid til det europæiske samarbejde:

– Regeringen vil sætte en ny og progressiv retning for dansk Europapolitik. For hvis vi ikke lykkes med det. Så risikerer vi, at tilliden til et forpligtende internationalt samarbejde forsvinder. Det samarbejde, som blev bygget for at undgå en gentagelse af verdenskrigens rædsler. Og som er lige så vigtigt i dag. Som dengang. Der er så mange, der gerne vil splitte. I en splittet verden skal vi samle.

Også i forhold til klimaet skal der vises tillid:

– Vi skal leve op til vores børns tillid. På klimaet. Og på hele den grønne dagsorden. Sætte høje ambitioner. Med øje for arbejdspladser og vækst. I respekt for vores samfundsmodel, og uden at uligheden stiger, lød det fra Mette Frederiksen.

>> Læs statsministerens åbningstale her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2019 - 14:33   01. okt. 2019 - 15:07

S-regering

bi@arbejderen.dk