12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Støtteparti til regeringen: Forbered tilbagetrækning i Irak

Enhedslisten vil trække tropper hjem

Støtteparti til regeringen: Forbered tilbagetrækning i Irak

Den danske regering skal gå i gang med at forberede en tilbagetrækning af de danske soldater i Irak. Sådan lyder opfordringen fra Enhedslisten, efter at Iraks parlament søndag vedtog en resolution om, at man blandt andet ønsker danske soldater ud af landet.

Den danske regering skal gå i gang med at forberede en tilbagetrækning af de danske styrker fra Irak, mener Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm.
FOTO: Simon Halskov/Enhedslisten
1 af 1

Den danske regering bør gå i gang med at forberede tilbagetrækningen af de danske soldater i Irak, mener Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm:

Det irakiske parlaments resolution viser, at der ikke længere er opbakning til de udenlandske soldater i landet.
Eva Flyvholm, Enhedslisten 

– Det irakiske parlament har vedtaget en resolution om, at de udenlandske soldater i den USA-ledede koaltion – inklusive Danmark – skal ud af Irak. Det viser klart, at der ikke længere er opbakning i Irak til de udenlandske soldater i landet. Derfor bør den danske regering gå i gang med at forberede tilbagetrækningen af de danske soldater i Irak, siger Eva Flyvholm til Arbejderen. 

Hun fortsætter:

– Hvis den irakiske regering følger det irakiske parlament, så er der ikke længere et folkeretligt grundlag for dansk militær i Irak. Det betyder, at vi bliver en del af en invasion og en besættelse af Irak. Det er totalt uholdbart.

S-regering vil blive

Det irakiske parlament vedtog søndag eftermiddag – på opfordring af landets premierminister – en resolution, som opfordrer Iraks regering til at sende den USA-ledede koalition og de danske soldater, der tæller cirka 150 mand, ud af Irak.

>> LÆS OGSÅ: SF og Enhedslisten klar til at trække soldater hjem fra Irak

Parlamentets beslutning kommer, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani fredag blev dræbt i et amerikansk luftangreb i Irak.

Trods det irakiske parlaments beslutning om, at den USA-ledte koalition skal ud af landet, fastholder den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at de danske tropper skal blive.

Hvorfor være der?

Enhedslistens Eva Flyvholm kan ikke se formålet med, at dansk militær er til stede i Irak.

– Dem, vi samarbejder med, begår massive menneskerettighedskrænkelser. Lige nu støtter og træner danske soldater irakiske sikkerhedsstyrker, der slår fredelige demonstranter ihjel. Den militære tilstedeværelse har ikke rettet op på de omfattende menneskerettighedskrænkelser, mener Eva Flyvholm.

>> LÆS OGSÅ: Konfliktforsker: USA bryder folkeretten med attentat i Irak

Hun mener, at Danmark skal slå ind på en helt ny kurs i Irak:

– Danmark skal have en helt ny strategi i Irak, der har fokus på at støtte fredelige demonstranter. Det er netop de her demonstranter, der er nøglen til den fremtid, vi ønsker i Irak.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jan. 2020 - 15:04   08. jan. 2020 - 10:00

Irak

ml@arbejderen.dk