22 Jul 2018  

KBH: Skyfrit, 26 °C

Støjberg har misinformeret Folketinget

Brud på menneskeretsdom

Støjberg har misinformeret Folketinget

En alvorligt syg afghansk mand blev tvangsudvist fra Danmark to måneder efter, at en menneskeretsdom afgjorde ny praksis. Støjberg skrev til Folketinget, at manden blev udvist i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Udvisningen af Naser Husseini sker i overensstemmelse med de internationale konventioner, skrev Inger Støjberg sidste år til sine politiske kollegaer i Folketinget. Nu kaldes hun i samråd.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde i december 2016, at svært syge udlændinge ikke må udvises, hvis den pågældende udlænding ikke har råd til livsvigtig medicin, eller medicinen er praktisk umulig at få i hjemlandet.

Man undlader jo sådan set en omtale af den her dom fra december 2016, som jo har den betydning, at man skal ændre sin hidtidige praksis. 
Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret

Alligevel oplyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fire måneder senere Folketinget, at tvangsudvisningen af en hjertesyg afghansk mand - Naser Husseini - skete i overensstemmelse med de internationale konventioner, som Danmark har forpligtet sig til at følge.

Det fremgår af et internt svar til Folketinget, som radio24syv er kommet i besiddelse af via afghanerens advokat.

Ikke retvisende

Inger Støjbergs svar til Folketinget er "ganske enkelt ikke retvisende", vurderer Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet,   

– Man undlader jo sådan set en omtale af den her dom fra december 2016, som jo har den betydning, at man skal ændre sin hidtidige praksis. Man omtaler bare sin hidtidige praksis, og den er underforstået fortsat ikke i strid med menneskerettighedskonventions artikel 3. Det er ikke korrekt, siger Jens Elo Rytter til radio24syv.

Udlændinge- og Integrationsministeriet erkendte i sidste uge, at menneskeretsdommen fra 2016 bør have virkning på de regler, som den hjertesyge afghaner blev udvist efter blev udvist efter. Derfor bør ministeriet straks hente Naser Husseini tilbage til Danmark og genbehandle sagen, udtaler hans advokat Marianne Vølund til Politiken.

Ministeren kaldt i samråd

Naser Husseini blev udvist til Afghanistan i februar 2017 - altså et par måneder efter den omtalte dom - fordi han fik afslag på humanitær opholdstilladelse i Danmark.

På torsdag skal Inger Støjberg i samråd og svare på spørgsmål om forløbet i Udlændinge- og Integrationsministeriet siden Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols aførelse i december 2016, skriver Politiken.

De danske myndigheder har sat udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme på pause i fire uger.

09. jan. 2018 - 11:20   09. jan. 2018 - 15:30

Flygtninge

noc@arbejderen.dk