21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

Spaniensfrivillige mindet

På historisk årsdag

Spaniensfrivillige mindet

De 150 danskere, der faldt i kampen mod de spanske fascister, blev mindet onsdag ved en højtidelighed i København.

FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen

Onsdag var det 82 år siden, at de Internationale Brigader blev oprettet i den spanske by Albacete.

150 af de danske spaniensfrivillige døde i borgerkrigen. 

Brigaderne deltog i forsvaret af den demokratiske spanske republik i kampen mod den fascistiske general Franco og hans tropper.

500 danskere trodsede den danske regerings forbud og deltog i kampene mod de spanske fascister. De danske kommunister var meget aktive i at sende frivillige afsted til Spanien.

150 af de danske spaniensfrivillige døde i borgerkrigen. De blev onsdag mindet ved en højtidelighed ved monumentet for de faldne i Chrurchillparken i København.

Bag arrangementet stod "Venner af De Internationale Brigader Spanien 1936-1939.

Foreningens formand Allan Christiansen holdt tale, der blev lagt blomster ved monumentet og deltagerne sang "En hilsen til jer kammerater".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2018 - 09:24   18. okt. 2018 - 10:02

Historie

ur@arbejderen.dk
Den spanske borgerkrig
  • Fascistgeneralen Fransisco Franco leder i juli 1936 et væbnet oprør mod den folkevalgte regering af socialister, kommunister og republikanere. Fascisterne får under borgerkrigen hjælp fra det nazistiske Tyskland og det fascistiske Italien.
  • Fascisternes modstandere – Folkefronten – mobiliserer til forsvarskamp. De kan trække på anslået 32.000-35.000 frivillige fra 53 lande, især kommunister, som melder sig til de Internationale Brigader.
  • De erklærede demokratier – Frankrig og Storbritannien, holder sig helt udenfor. Sovjetunionen og Mexico er det eneste lande, der støtter Folkefronten.
  • I 1939 sejrer fascisterne militært og Franco kan sætte sig på magten som fascistisk diktator i spidsen for det eneste tilladte parti, Falangen. Han sidder på magten til sin død i 1975.

Kilder: Arbejderen, Morning Star, El País.