16 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Skifergas-protestlejr lukker ned

Aktivister lover fortsat kamp

Skifergas-protestlejr lukker ned

Lejren ved siden af Totals boregrund i Dybvad lukker ned. Men aktiviteterne mod skifergas i Danmark fortætter, lover aktivisterne.

FOTO: PN
1 af 1

Protestlejren - Total Protest Camp - ved siden af Totals boregrund i den lille nordjyske by Dybvad lukker ned i dag - efter at have eksisteret i 428 dage.

Det har været 428 dage hvor vi med stolthed kan sige: Vi gjorde en forskel.
Aktivister i 

Beslutningen om at lukke lejren kommer efter at den franske energigigant Total har besluttet at droppe sin prøveboring efter skifergas i byen.

"Det har været 428 dage hvor vi med stolthed kan sige: Vi gjorde en forskel. Vi har ikke bare lade stå til – men har sammen gjort et fantastisk stykke arbejde", skriver aktivisterne i en pressemeddelese.

Selvom lejren lukker, vil arbejdet mod skifergas i Danmark dog fortsætte. Det vil blandt andet ske i de mange Skifergas Nej Tak grupper, der er dannet rundt om i Danmark, lover aktivisterne fra protestlejren.

Kystmuseet i Sæby overtager lejrens udekøkken, skilte, bannere, gæstebøger med mere.

Skifergaslejren lukker med en sangdemonstration og kaffe, the og kage.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2015 - 06:00   01. okt. 2015 - 16:37

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.