26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer

Sjællandske kommunister vil i regionsrådet

Valg den 21. november

Sjællandske kommunister vil i regionsrådet

Bedre sundshedsvæsen og bedre kollektiv transport. Det er nogle af mærkesagerne for Liste R, som stiller op til regionsvalget på Sjælland. Kommunisterne vil også bekæmpe EU's rolle i besparelser på den offentlige sektor.

De tre kommunister, Annette Mørk, Svend Erik Christensen og Nynne Pagels, stiller op til til regionsrådet i Regions Sjælland.
FOTO: Svend Erik Christensen
1 af 1

Et ordentligt sundhedssystem til borgerne i udkantsdanmark, hvor levealderen er kortest. Det er en af Kommunisternes mærkesager til regionsvalget den 21. november.

Det er vigtigt, at der findes lokalpolitikere, der påpeger EU's rolle i besparelser på den offentlige sektor.
Nynne Pagels, kandidat Liste R

– Der er forskel på, hvor længe du lever, alt efter hvor du bor. Der skal laves en målrettet indsats for at rette den skævhed op, siger Nynne Pagels, som er spidskandidat på kommunisternes fælles Liste R. 

– Derfor er et af vores hovedkrav, at der bliver oprettet sundhedscentre, hvor borgerne gratis kan komme til læge, tandlæge, psykolog, specialist eller terapeut. Fordelen ved sundhedscentrene er, at de ligger tæt på borgerne. Og man kan få sin egen læge. som kender dig og din familie. Herudover skal lægerne være mere opsøgende, mener Nynne Pagels.

Hun er tidligere omsorgsmedhjælper og tillidsrepræsentant på Bo- og Servicecenter Høng. I 2014 blev hun valgt som årets regionale tillidsrepræsentant i 3F. Nu er hun gået på efterløn.

I alt stiller tre kommunister op til valget i Regions Sjælland. De kommer fra de to partier KP og KPiD.

Skævhed i sundhed

Kommunisterne vil også bevare så meget som muligt på de lokale sygehuse i Roskilde og Næstved.

– Politikerne lægger op til, at der ikke længere skal være døgnåbent, og vil nedlægge en række funktioner. Det vil vi selvfølgelig kæmpe imod, siger Svend Erik Christensen, som også er at finde på stemmesedlen.

– Køge Sygehus skal spare 25 millioner kroner, og Holbæk Sygehus skal spare 10 millioner kroner inden 1. januar. De store besparelser har betydet ansættelsesstop. Dem, der er tilbage, lægger sig med stress, fortæller Annette Mørk, der også stiller op på Liste R. Hun er 54 år og uddannet bibliotekar, men arbejder som skolelærer.

Hun undrer sig over, at der derimod er masser af millioner i regeringens nye forsvarsudspil til at udbygge Korsør havn til flere NATO-skibe.

– Vi vil ikke have NATO i vores havne. Regionen risikerer at blive mål for angreb, hvis vi lægger havn til NATO's krigsskibe.

Til gengæld er der skåret til benet når det gælder den kollektive transport.

– Efter klokken 20 er der mange steder, hvor bussen ikke kører. Jeg bor i Ringsted. Hvis jeg skal på skadestuen, skal jeg køre til Slagelse. Det tager mig to timer, når jeg ikke har bil. Og sygehuset ligger uden for byen i Slagelse. Der bør være akutmodtagelse i en by som Ringsted.

Flere busser til yderområder

Blandt andet derfor kræver kommunisterne bedre offentlig transport i yderområderne.

– Den kollektive trafik i en lang række byer i vores område er slet ikke god nok. Det kan ikke være rigtigt. Man skal kunne tage en uddannelse og passe et arbejde, selvom man bor i en lille by som Stenlille eller Dianalund, mener Sven Erik Christensen.

Det kan Nynne Pagels nikke genkendende til.

– Hvis man bor i de mindre byer i vores region, er det svært at komme på arbejde. Jeg måtte selv tage et kørekort, da jeg fik arbejde 23 kilometer fra mit hjem Ellers kunne jeg ikke møde til tiden. Vi skal have udbygget den kollektive trafik, så den bliver et reelt alternativ til privatbilismen.

Nej tak til olie- og gasjagt

Kommunisterne i Region Sjælland siger også nej tak til planerne om at udvinde olie og gas i på Lolland-Falster.

– Firmaet vil blandt andet bruge den såkaldte fracking-metode, hvor man putter kemikalier i undergrunden med risiko for at forurene grundvandet. Det er sket andre steder. Derfor støtter vi den lokale kamp mod projektet, forklarer Nynne Pagels.

Hun stiller op for at helt almindelige danskere kommer til at kende kommunisterne og deres politik.

– Det er vigtigt, at der findes lokalpolitikere, der påpeger EU's rolle i besparelser på den offentlige sektor. Det er der ikke andre end kommunisterne, der gør. Vi er ikke forpligtet af at skulle forsvare EU's finanspagt, der stiller strenge krav til de offentlige udgifter, siger Nynne Pagels.

De tre kommunister har i den kommende uge travlt med gadefremstød i hele regionen.

– Jeg har allerede været på gaden i Ringsted. Kommunisternes budskaber om mere lokal velfærd bliver godt modtaget. Så jeg glæder mig til at komme ud i næste uge, siger Annette Mørk.

13. okt. 2017 - 07:51   13. okt. 2017 - 08:00

Regionsvalg 2017

ml@arbejderen.dk
KV2017 og Kommunisterne
  • Kommunistisk Parti, KP og Kommunistisk Parti i Danmark, KPiD, stiller op på en fælles kommunistisk liste R i fire regioner og to kommuner. De to partier stillede også op på fælles lister ved det sidste kommunal- og regionsvalg.

  • De fire regioner er Hovedstaden, Sjælland, Nordjylland og Midtjylland.

  • De to kommuner  er København og Aarhus.