30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

SF og EL vil forhindre store profitter i dagbehandlingstilbud

Bedre behandling og mindre fortjeneste

SF og EL vil forhindre store profitter i dagbehandlingstilbud

Enhedslisten og SF stiller i Borgerrepræsentationen i København forslag om, at ejerne af dagbehandlingstilbud ikke længere skal kunne trække profit ud af virksomheden.

Enhedslisten og SF vil nu sætte en stopper for, at ejere af dagbehandlingstilbud kan trække millioner af kroner ud af virksomheden.
FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Enhedslisten og SF vil nu sætte en stopper for, at ejere af dagbehandlingstilbud kan trække millioner af kroner ud af virksomheden og udsætte personalet for social dumping. De vil samtidigt sikre en tilstrækkelig høj kvalitet i tilbuddene, fremgår det af forslag, som skal behandles ved mødet i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune onsdag den 17. juni.

Det viser, at det her ikke er et område, hvor man kan effektivisere som på et svineslagteri.
Knud Aarup, tidligere direktør i Socialstyrelsen

De to partier kommer med tre forslag: For det første kræver de faglige klausuler i alle fremtidige tilbud, og at kommunen skal have adgang til alle lønsedler for såvel ansatte som direktører. Dernæst kræver de, at Børne- og Ungeforvaltningen modarbejder social dumping og kontrollerer, at relevante etiske og sociale standarder er overholdt. Endelig forlanger de, at kommunen skal udarbejde et forslag til et egnet kommunalt tilbud, som kan indgå i forhandlingerne for 2021-budgettet, og at socialforvaltningen skal inddrages i dette arbejde.

Påkrævet systematisk kontrol

Forslagene kommer efter afsløringer af store fortjenester på dagbehandlingstilbud til børn og unge i København. I et enkelt tilfælde har en direktør, ifølge Ekstra Bladet, trukket over 20 millioner kroner ud til sig selv.

– Grundlæggende burde det slet ikke være muligt at score profit på at hjælpe psykisk syge børn. Men når loven er, som den er, så må vi stille så strenge krav, som vi overhovedet kan, siger Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen i en mail til Arbejderen.

I samme mail lyder det fra SF’s Klaus Mygind:

– Vi har set urimelig grådighed, og vi har ikke ført økonomisk tilsyn med de private aktører. Derfor vil vi nu indføre systematisk kontrol og sikre, at pengene går til børnene.

Udsatte børn som big business

Mads-Frederik Damgaard er leder og ejer af Behandlingsskolerne, som er Danmarks største privatejede udbyder af behandlingstilbud til børn og unge med særlige behov. Af virksomhedens hjemmeside fremgår det, at Behandlingsskolerne driver 16 forskellige tilbud på Sjælland. Ifølge Ekstra Bladet har Mads-Frederi Dangaard to år i træk trukket millioner af kroner ud af virksomheden til sig selv. I 2017 drejede det sig om en fortjeneste på 20 millioner og året efter om 3,8 millioner kroner.

Også kvaliteten af Behandlingsskolernes arbejde har for 14 dage siden været i fokus i Ekstra Bladet. Her kritiserede flere forældre til børn med autisme Behandlingsskolerne for at udsætte og aflyse aftaler og for stor personaleudskiftning.

Skattely og overgreb

Et andet privat behandlingsforetagende for børn med komplekse sociale vanskeligheder og diagnoser hedder Behandlingsstederne Søbæk og ligger i Holbæk-området. Virksomheden rummer skole-, dag- og døgntilbud til 220 børn med særlige behov og har ligeledes været i mediernes søgelys i forbindelse med, at store fortjenester er blevet udtrukket til ejerne. Også den faglige kvalitet på Søbæk er blevet kritiseret.

Behandlingsstederne Søbæk blev i 2017 solgt til den nordiske koncern Oliva, som ejes af en kapitalfond med hjemadresse i skattely. Ejeren tjente personligt 8,6 millioner kroner på salget.

>> LÆS OGSÅ: Pædagogiske opholdssteder solgt til udlandet

Den faglige kvalitet på Behandlingsstederne Søbæk blev ifølge Ekstra Bladet vurderet i en tilsynsrapport fra Socialstyrelsen fra februar 2020. Her fremgår det, at der har været flere tilfælde af ulovlige magtanvendelser på Søbæks opholdssteder, som "i nogle tilfælde kan defineres eller opleves som overgreb".

Tilsynet påpegede, at "bestyrelsen primært har erfaring med økonomi og mangler socialfaglige kompetencer," hedder det også i rapporten.

Knud Aarup er tidligere direktør i Socialstyrelsen. Han havde følgende kommentar til sagen:

– Det viser, at det her ikke er et område, hvor man kan effektivisere som på et svineslagteri. Det skal handle om, hvorvidt børnene får støtte, så de kan komme bedst muligt videre i livet - ikke profit.

Mette Frederiksen imod profit på udsatte børn

Statsminister Mette Frederiksen fortalte sidste år til socialpædagogernes fagblad, at hun er imod, at der kan trækkes profit på udsatte børn. 

– Der skal være en driftsoverenskomst – og så mener jeg, at der bør være et lovkrav om, at den kapital, der måtte indgå, skal reinvesteres i institutionen og i børnene. Du skal ikke kunne trække penge ud, sagde hun til Socialpædagogen Online.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har bebudet, at hun inden sommerferien vil fremlægge et forslag i Folketinget om sagen, og onsdagens behandling i Borgerrepræsentationen af Enhedslistens og SF's forslag kan blive en prøveballon for, hvad der kan blive gennemført på landsplan i sagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jun. 2020 - 14:04   24. jun. 2020 - 11:39

dagbehandling

sb@arbejderen.dk