22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Samråd om FE's masseovervågning

Gav USA adgang til rådata

Samråd om FE's masseovervågning

Forsvarets Efterretningstjeneste har i hemmelighed givet USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) adgang til såkaldte rådata. Der er tale om masseovervågning af rigtig mange danskere, mener Enhedslistens forsvarsordfører, som har kaldt forsvarsminister Trine Bramsen i samråd.

FOTO: Heri Hammer Niclasen, IGR/Forsvarsgalleriet
1 af 1

Forsvarsminister Trine Bramsen bliver kaldt i samråd om Forsvarets Efterretningstjenestes masseovervågning. Bag indkaldelsen står Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm, der kalder sagen "ekstremt alvorlig".

Det her hverken kan eller bør ties ihjel. Vi har simpelthen krav på en ordentlig forklaring. Sådan er det i et demokrati og i et retssamfund.
Eva Flyvholm, Enhedslisten

– Der er tale om masseovervågning af rigtig mange danskere, hvis Forsvarets Efterretningstjeneste har tappet data, som DR nu beskriver det. Og oplysningerne om vores SMS’er og mails er røget direkte videre til amerikanerne. Det er fuldstændig uacceptabelt. Så enkelt kan det siges, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Hun fortsætter:

– Det her er ekstremt alvorligt, hvis det er tilfældet. Derfor har jeg straks kaldt forsvarsministeren i samråd. Det her hverken kan eller bør ties ihjel. Vi har simpelthen krav på en ordentlig forklaring. Sådan er det i et demokrati og i et retssamfund.

Masseovervågning

Samrådet kommer, efter at DR har afsløret, at FE-skandalen især handler om et hemmeligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) om elektronisk tapning af data.

I sin årsberetning fra sidste år konstaterer Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), at den militære efterretningstjeneste råder over teknologi, der kan indhente "meget store informationsmængder, (flere hundrede millioner kommunikationer per år), også betegnet som rådata".

Ifølge DR har den danske militære efterretningstjeneste, FE, givet USA's efterretningstjeneste, NSA, adgang til store mængder rådata, der kan have indeholdt danskeres personlige oplysninger og private kommunikation.

Ifølge mediet har FE givet NSA adgang til kabler, der bliver brugt til alle former for digital kommunikation, herunder telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder.

Skandalen er så alvorlig, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere er blevet fritaget fra tjeneste.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. aug. 2020 - 08:47   31. aug. 2020 - 11:44

Overvågning

ml@arbejderen.dk