18 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Soldater kræver Irak-kommission genåbnet

Samler underskrifter i protest:

Soldater kræver Irak-kommission genåbnet

En kaptajn i hæren og to tidligere ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste står i spidsen for et protestbrev mod, at regeringen vil nedlægge Irak-kommissionen. Også flere andre soldater har skrevet under.

Flere tidligere udsendte soldater i Irak og Afghanistan kræver nu den kommission, der skal undersøge krigens grundlag genåbnet. Her et arkivfoto fra militærparade foran Folketinget.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Irak-kommissionen skal ikke skrottes – den skal styrkes!

Sådan lyder opfordringen fra kaptajn i hæren Mads Silberg, tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard og tidligere efterretningsanalytiker i FE Frank Grevil har skrevet under på et åbent brev i protest mod, at regeringen vil Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Det stinker af magtfuld-kommenhed, venne-tjenester og af, at man endnu en gang vil kaste røgslør over brud på folkeretten og vildledning af Folketinget.
Peter Kofod, Veron

"Tusindvis af danske unge mænd og kvinder har været udsendt i krigene, hvor de efter alt at dømme har gjort det absolut bedste, de kunne i en umulig situation. De sidder nu herhjemme og skal finde sig i at høre, at kommissionen skal afvikles, fordi det er spild af tid og penge at undersøge på hvilket grundlag, de blev sendt af sted – og hvad der egentlig skete undervejs. Begge dele, krigsgrundlag såvel som krigenes udførelses, må og skal gennemgås til bunds af en uvildig kommission. Det er alvorlige sager vi taler om: brud på folkeretten og vildledning af Folketinget."

Blandt underskriverne er flere andre soldater, der ligesom Anders Kærgaard og Mads Silberg har været udsendt i de to krige. Også en række andre politikere og debattører har skrevet under på brevet, blandt andet advokat Bjørn Elmquist, MEP Rina Ronja Kari og Freja Wedenborg fra Arbejderens redaktionsledelse. Siden i går har 1200 skrevet under.

>> Læs protestbrevet og skriv selv under her

Brud på folkeretten

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat i slutningen af 2012 af den tidligere regering. Den skulle blandt andet undersøge, om VK-regeringen vildledte Folketinget om grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og om der er sket brud på folkeretten i forbindelse med den danske håndtering af fanger.

Nedlæggelsen af kommissionen blev bebudet på Lars Løkke Rasmussens første dag som statsminister i den nye Venstre-regering og kun 26 dage efter, at tidligere stats- og udenrigsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Per Stig Møller (K) var blevet indkaldt til afhøring af kommissionen.

- Det stinker naturligvis af magtfuldkommenhed, vennetjenester og af, at man endnu en gang vil kaste røgslør over brud på folkeretten og vildledning af Folketinget, siger initiativtageren til det åbne brev, Peter Kofod.

Han er skribent og aktivist, og var en af de 26 borgere, der i 2010 fik afslag på at føre sag mod Anders Fogh for grundlovsbrud i forbindelse med krigen. Derudover er han medstifter af whistleblowerorganisationen Veron.

Sparket til hjørne

Den nye Venstre-regering har skrevet ind i sit grundlag, at man vil lukke ned for kommissionen. Regeringen begrunder nedlæggelsen med, at grundlaget for krigen allerede er tilstrækkeligt belyst.

- Hver gang journalister, folketingsmedlemmer eller andre har stillet kritiske spørgsmål til krigene, er det blevet sparket til hjørne med henvisning til den kommission, som regeringen nu vil lukke. Til gengæld er de to ansatte i Forsvaret, der har afsløret nogle af disse systematiske brud på folkeretten, blevet straffet med bøder og fængsel, siger Peter Kofod.

Fagforeninger: Alle sten bør vendes

Beslutningen om at lukke kommissionen har ført til en bred vifte af protester.

Eksempelvis advarer de to soldaterfagforeninger Hovedorganisationen af Officerer i Danmark og Centralforeningen for Stampersonel advarer mod at lukke kommissionen.

- Når der er tvivl om legaliteten af den danske krigsførelse, falder det tilbage på soldaterne, og det de gør ude i verden. Det er vores holdning, at alle sten bør vendes, så vi kan få det frem i lyset, hvis der er noget, som ikke har været i orden, siger formand for Centralforeningen for Stampersonel Jesper K. Hansen til Information.

Far til dræbt: Dybt skuffet

Johan Kirkmand er far til Bjarke Olsen Kirkmand, der i 2005 blev dræbt af en vejsidebombe i Irak. Også han er dybt skuffet over, at regeringen vil nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen. 

- Både USA og Storbritannien lande har undersøgt Irak-krigen. Vore politikere har noget at lære af deres Irak-allierede, siger Johan Kirkmand.

Efter sønnens død blev han aktiv i Grundlovskomitéen, der anklagede Anders Fogh for grundlovsbrud for at sende Danmark i krig mod Irak.

Mange protester

Også andre borgere er i gang med at samle underskrifter ind mod lukningen af kommissionen.

Det gælder blandt andet Laurent Christian Asker Melchior Tellier, der har været aktiv i Grundlovskomitéen, og som på under 24 timer indsamlet mere end 4200 underskrifter.

>> Den kan du skrive under på her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jun. 2015 - 09:45   01. jul. 2015 - 09:24

Krig

ml@arbejderen.dk
Irak- og Afghanistankommissionen

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat af den daværende S-R-SF-regering i juni 2012.

Den skulle blandt andet undersøge grundlaget for krigsdeltagelsen i Irak, om Danmark har overholdt sine folkeretslige forpligtelser i forbindelse med de to krige, og om der er grundlag for at forsøge at drage politikere, embedsmænd eller soldater til ansvar for handlinger i forbindelse med krigene.

Den nyvalgte Venstre-regerings beslutning om at nedlægge kommissionen, betyder at en række kontroversielle spørgsmål ikke bliver undersøgt. Det gælder blandt andet:

  • om det var ulovligt, da VK-regeringen i 2003 besluttede at sende Danmark i krig i Irak, og om regeringen løj for Folketinget om grundlaget, sådan som lækkede trusselsvurderinger fra FE viser.
  • om Danmark har overtrådt folkeretten ved at udlevere afghanske fanger til tortur, herunder sagen om udlevering af 31 krigsfanger, der angiveligt blev mishandlet af amerikanske afhøringsfolk.
  • om Danmark har overtrådt folkeretten ved at udlevere irakiske fanger til tortur, herunder de 36 irakiske civile fra Operation Green Desert, som angiveligt blev udsat for op til 70 dages grov tortur.
  • om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget, blandt andet i forbindelse med at det har vist sig, at antallet af fanger i Irak er væsentligt større, end regeringen sagde.