21 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Samir blev ildsjæl i fængslet

Ud af kriminalitet

Samir blev ildsjæl i fængslet

Samir Badran har afsonet en lang fængselsdom for grov narkokriminalitet. I dag kæmper han for palæstinensernes menneskerettigheder, er klar til at starte på uddannelse og venter barn.

28-årige Samir Badran cykler Danmark rundt for at oplyse om palæstinensernes situation i de israelsk besatte områder.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Mange danskere har i løbet af den sidste måned mødt den 28-årige Samir Badran. Han cykler Danmark rundt for at oplyse om palæstinensernes situation i de israelsk besatte områder.

Han er selv statsløs palæstinenser og rystet over, hvor lidt fokus der er i den vestlige verden på Israels overtrædelse af palæstinensernes menneskerettigheder.

Hvad de færreste ved er, at Samir Badran har en tung last med i sin private bagage.Han blev løsladt sidste år efter at have siddet fire år i fængsel på grund af grov narkokriminalitet. 

 Jeg besluttede, at jeg ikke mere vil spilde et sekund af mit liv.

Den historie har et par jyske journalister fået nys om. Blandt andet Randers Amtsavis har koblet de to ting sammen og konkluderer, at "sandheden om Samir Badrans alenlange synderegister overskygger den palæstinensiske bøn om retfærdighed". Historien er lavet uden, at journalisten har talt med Samir Badran.

- Men min fortid har intet at gøre med kampen for palæstinensernes menneskerettigheder. Jeg står ved min fortid, selvom jeg ikke er stolt af den, men min tur rundt i landet handler om palæstinenserne i de besatte områder, ikke om mig, siger han til Arbejderen.

God opvækst

Samir Badran kom til Danmark som tre-årig sammen med sin far, mor og 10 søskende. Familien flygtede fra det krigshærgede Libanon.

Samir havde en god opvækst i Sønderborg sammen med sin familie. Som barn oplevede han ingen forskel på sig selv og etniske danskere, men i skolen gik det ikke så godt. Han havde svært ved at sidde stille og var tit på kant med lærerne.

- Som ung blev jeg mere bevidst om, at jeg var anderledes og blev mere isoleret. Man kan godt føle, at man ikke hører til nogen steder. Jeg er palæstinenser, men har dansk mentalitet. Jeg ville ikke føle mig hjemme i et arabisk land, fortæller Samir Badran.

Han gled ind i kriminalitet. Det startede med drengestreger i 14-årsalderen sammen med de andre i kliken. For eksempel fik de fat i ulovligt fyrværkeri og sprængte postkasser i stykker. Hen ad vejen blev det mere og mere alvorligt. 

- I starten gjorde vi det for spændingens skyld. Efterhånden blev det en del af tilværelsen.

Det gik rigtig galt efter, at Samir Badran i løbet af kort tid mistede både en søster og en bror. I 2001 døde hans søster af kræft og i 2002 mistede han en bror på grund af hjertestop.

- Jeg var tæt knyttet til de to. Det påvirkede mig ekstremt meget. Jeg var startet på hf, men droppede ud efter et år, fordi jeg ikke kunne magte det. 

Samir Badran begyndte nu i stedet at arbejde og tjene penge.

- Jeg gik i byen og brugte penge. Der kom flere og flere udgifter. Jeg kunne ikke få nok.

Refleksion i fængslet 

Han blev mere og mere involveret i kriminelle aktiviteter. Det ene trak det andet med sig. Da dommen faldt i 2009, lød anklagen blandt andet på narkosalg, vold, trusler og afpresning.

- Jeg vidste jo godt, at det var ulovlige ting, jeg lavede, men jeg opfattede ikke mig selv som kriminel. Jeg reflekterede ikke over det, før jeg kom i fængsel og fandt ud af, hvor langt ud, jeg egentlig var kommet. I dag tager jeg afstand fra min fortid.

Dommen lød på seks års fængsel. Samir Badran blev sidste år prøveløsladt efter fire års afsoning på grund af god opførsel . 

Han har brugt tiden siden på at tage hf-enkeltfag, så han kan starte på uddannelsen som bioanalytiker til september. Derudover er han blevet gift og venter barn til oktober.

i fængslet besluttede han sig for at starte på et nyt kapitel og læste en masse blandt andet om historie, religion og den internationale situation. 

- Jeg besluttede, at jeg ikke mere vil spilde et sekund af mit liv, men bruge det til at kæmpe for palæstinensernes frihed. Jeg har været priviligeret at få lov til at komme til et vestligt land som statsløs palæstinenser. Nu vil jeg gøre noget for de mange, som ikke har haft samme held, forklarer Samir Badran.

Det er baggrunden for, at han bruger hele sin sommerferie på at cykle Danmark rundt og opfordre kommunale politikere til ikke at bruge firmaer, der arbejder for de ulovlige israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. aug. 2013 - 10:03   21. nov. 2014 - 12:52

Portræt

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Samir Badran
  • 28 år og fra Sønderborg
  • Oprindeligt statsløs palæstinenser
  • Kom til Danmark som tre-årig sammen med far, mor og 10 søskende. Familien flygtede fra det krigsramte Libanon
  • Blev som ung involveret i kriminalitet og i 2009 dømt seks års fængsel i en narkosag
  • Blev løsladt sidste år. Starter på bioanalytikeruddannelsen til september i år
  • Bruger denne sommer på at cykle Danmark rundt og agitere for palæstinensernes menneskerettigheder
  • Blev gift efter løsladelsen og venter barn til oktober