19 Jan 2021  

KBH: Overskyet, tåge, 1 °C

Rigmand slæber fagligt aktiv og hans familie i retten

Efter nederlag til 3F

Rigmand slæber fagligt aktiv og hans familie i retten

Den 14. juli skal Københavns Byret tage stilling til, om byggemilliardær kan smide fagligt aktiv murer væk fra den kajplads, hvor han og hans familie bor i deres husbåd.

Walther Bardino blev opsagt af byggemilliardæren, efter at 3F havde rejst en række faglige sager mod en underleverandør på et af Mogens de Lindes byggerier.
FOTO: Privat
1 af 1

Byggemilliardæren Mogens de Linde har hevet den fagligt aktive murersvend Walther Bardino og hans familie i retten for at få dem smidt væk fra den kajplads, hvor den lille familie bor.

Arbejdsgiverne skal ikke have lov til at gå efter mig og andre faglige aktive og deres familier.
Walther Bardino

Walther Bardino – og hele hans familie – er blevet opsagt af byggemilliardæren Mogens de Linde, der ejer den kajplads, hvor Walther Bardino og hans families husbåd ligger. Den fagligt aktive murersvend mener selv, at opsigelsen bunder i organisationsforfølgelse.

>> LÆS OGSÅ: Milliardær får kamp til stregen i strid om husbåd

Opsigelsen kom, efter at 3F har rejst en række faglige sager mod en underleverandør på et af Mogens de Lindes byggerier, der resulterede i, at firmaet måtte betale flere hundrede tusinde kroner i bod for brud på blandt andet arbejdstidsregler.

Walther Bardino mener, at opsigelsen ikke er lovlig, fordi han ikke har misligholdt lejemålet eller undladt at betale sin leje. Han mener, at opsigelsen er udtryk for forfølgelse af ham som fagligt aktiv, og er derfor blevet boende.

Men nu er milliardæren gået til domstolene for at smide den lille familie væk. Tirsdag i sidste uge var sagen i Københavns Byret.

Foran byretten havde en flok fagligt aktive murere taget opstilling for at støtte Walther Bardino og hans familie.

– Det er brud på vores frie ret til at organisere os, hvis en familie i Danmark i år 2020 kan udsættes, fordi de har inviteret den lokale 3F-fagforening på kaffe. Arbejdsgiverne skal ikke have lov til at gå efter mig og andre fagligt aktive og deres familier. Jeg håber, at retten trækker en streg i sandet, siger Walther Bardino til Arbejderen.

Opsagt efter erstatning

Historien starter i 2016, hvor 3F besøger en byggeplads, hvor Mogens de Linde er ved at opføre nye luksuslejligheder.

Byggeriet bliver foretaget af underentreprenøren Atene Byg, der er ejet af Mogens de Lindes søn, Mikkel de Linde.

Byggepladsen ligger ikke langt fra Walther Bardinos husbåd, og da Walther genkender 3F'erne, inviterer han dem indenfor på husbåden til en kop kaffe. De takker nej tak og går videre. Men Mikkel de Linde går lige bag de to fagforeningsfolk og hører kaffeinvitationen.

Sagen ender med, at Atene Byg må indgå et forlig med 3F og betale 248.000 kroner for brud på blandt andet arbejdstidsregler.

Ifølge Walther Bardino forsøger Mogens de Linde og hans søn Mikkel de Linde nu at straffe ham og hans familie ved at opsige dem fra den kajplads, hvor deres husbåd ligger.

Opsigelsen risikerer at få store konsekvenser for Walther Bardino og hans familie, da det har været umuligt for ham at finde en ny kajplads i København.

Desuden er det i området omkring kajpladsen, at den lille familie har etableret sig og har deres liv. Familiens datter er lige startet i den nærliggende skole, og Walther Bardino arbejder i området.

Har optaget trusler på telefonen

Under retssagen har de Linde-familien afvist, at sagen har noget med Bardinos faglige arbejde og sympatier. Men Walther Bardino er ikke i tvivl om, at det er på grund hans faglige aktiviteter, at han og familien skal smides væk fra deres kajplads.

Også 3F mener, at Walther Bardino blev opsagt, fordi han er aktiv i sin fagforening, og overvejer at tage sagen i Arbejdsretten.

Til at bakke påstanden op havde Walther Bardino en række optagelser af telefonsamtaler med i retten.

Efter at Walther Bardino er blevet opsagt, kontakter han både Mogens de Linde og sønnen Mikkel de Linde for at få en forklaring på opsigelsen. 

Og det er flere af disse samtaler, som Walther Bardino optog. Arbejderen har haft mulighed for at høre dem.

I løbet af samtalerne kommer Mogens de Linde med en række angreb på fagforeninger. Blandt andet siger han, at "fagforeninger ikke respekterer andre mennesker".

"Den måde, de (fagforeninger, red.) turer frem på, har ikke en skid med demokrati at gøre, det er nærmere anarki", siger Mogens de Linde på en af lydoptagelserne.

I en af samtalerne gør rigmanden det klart, at fagforeninger ikke er hans "kop te".

"Jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang, det kan jeg ikke. Ikke med tvang, for så bliver jeg helt tosset", siger Mogens de Linde.

"Man skal ikke skide, hvor man spiser"

Walther Bardino forsøger også at få en forklaring fra Mogens de Lindes søn, Mikkel de Linde, der på optagelserne indrømmer, at han har fortalt sin far, at Walther Bardino inviterede fagforeningsfolkene på kaffe.

"Ja, det er jo klart. Hvis vi slås med fagforeningen, og vi finder ud af, okay, der er et eller andet, så er det jo klart, at det er det, der sker. Det kan du vel selv regne ud ..."

Mikkel de Linde advarer Walther Bardino om, at "hvis man skal prøve at have en tilværelse, så skal man lade være med at skide, hvor man spiser".

Han fortæller også Walther Bardino, at "han er havnet midt i en krig", med henvisning til at han har inviteret 3F-ansatte på besøg i sit eget hjem.

– De Linde benægtede i retten, at det her handler om, at jeg er fagligt aktiv. De Linde forsøger at tale udenom og forsøger at finde på undskyldninger for, hvorfor de har opsagt mig og min familie. Men jeg synes, at optagelserne tydeligt viser, at det handler om at forfølge mig som faglig aktiv, mener Walther Bardino.

Der falder dom i sagen den 14. juli.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mogens de Linde.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2020 - 07:22   23. jun. 2020 - 11:00

Bolig

ml@arbejderen.dk