09 Jul 2020  

KBH: Let skyet, 15 °C

Regioner skal spare en halv milliard

Status på budgetforlig

Regioner skal spare en halv milliard

FOA og Dansk Sygeplejeråd glæder sig over, at der kommer flere penge til sygehusene næste år, men understreger samtidig, at det ikke forhindrer nedskæringer eller løser de massive problemer med et meget stort arbejdspres.

Der bliver lidt mere ro om de sygehusansatte.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Samlet set skal regionerne spare 500 millioner kroner til næste år på landets sygehuse. Det er mindre end i budgetaftalerne for 2019, der varslede nedskæringer på det dobbelte beløb. 

Medarbejderne i regionerne skal fortsat løbe stærkt. 
Thomas Enghausen, FOA

Der er tale om små skridt i den rigtige retning, men ikke om et sundhedsvæsen i bedring, konkluderer fagforbundet FOA på baggrund af budgetaftalerne i landets fem regioner.

– Medarbejderne i regionerne skal fortsat løbe stærkt. På trods af mere effektive behandlingsforløb, så mærker FOA's medlemmer konsekvenserne af travlheden i deres arbejde. Derfor er det også vigtigt, at de ansattes arbejdsmiljø er i fokus, og regionerne dermed er en attraktiv arbejdsplads for de nuværende ansatte, og for de mange medarbejdere, der skal rekrutteres til området, siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

Mere til medicin

Regionerne fik tilført 1,5 milliarder kroner i økonomiaftalen tidligere på året. Mange af pengene går til at sikre befolkningsudviklingen med flere ældre og til stigende medicinudgifter.

>> LÆS OGSÅ: Mange sygehuse skal stadig spare trods flere penge

– Netop befolkningsudviklingen og medicinudgifterne har de sidste mange år gjort, at velfærden har været nedadgående – der har simpelthen ikke været afsat penge til det. Også i år har flere regioner store problemer med at holde det budget, der blev lagt sidste år, og samtidig er regionerne belastet af de mange omflytninger og nybyggerier af supersygehusene med tilhørende sparekrav, konstaterer FOA's næstformand.

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, glæder sig over, at der er afsat flere penge til sundhedsvæsenet end i mange år.

– Efter år med besparelser og nedskæringer er det meget tiltrængt, at der nu investeres i sundhedsvæsenet. Det kommer ikke til at ændre verden for de fleste medarbejdere – det havde krævet flere penge – men det kan skabe noget ro, og det er der brug for. Jeg ser det som endnu et tegn på, at vi er inde i en ny, positiv udvikling for sundhedsvæsenet, sige formanden for landets sygeplejersker.

Prioritering af psykiatrien

Både FOA og Dansk Sygeplejeråd hæfter sig ved, at psykiatrien bliver prioriteret højere end i de foregående år i regionernes budgetter. 

– Psykiatrien har hårdt brug for et løft. Og det ser heldigvis ud til, at regionerne tilfører midler, siger Thomas Enghausen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2019 - 14:22   05. nov. 2019 - 15:41

Budget 2020

ur@arbejderen.dk