18 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, lette byger, 18 °C

Regering vil have internatonal brigade på 4.000 mand

Flere penge til militæret

Regering vil have internatonal brigade på 4.000 mand

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vil have en international brigade på 4.000 soldater, som skal kunne operere overalt i NATO. Prisen er ukendt.

FOTO: Michael Drost-Hansen/Scanpix
1 af 1

Regeringen vil etablere en brigade på 4000 soldater, der over længere tid skal kunne operere selvstændigt i for eksempel Baltikum. Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

Vi skal opbygge en brigade, som kan operere uden for landets grænser... Det er flere pansrede mandskabsvogne, kampvogne, artilleri og missiler.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)

– Vi skal opbygge en brigade, som kan operere uden for landets grænser. I princippet overalt i Nato’s område, men mest sandsynligt omkring de baltiske lande. Den skal kunne forsvare sig mod flyangreb, der skal være et føringshovedkvarter og en masse ting. Det er flere pansrede mandskabsvogne, kampvogne, artilleri og missiler, der kan skyde angribende fly ned. Den skal kunne operere i længere tid, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren ønsker dog ikke at udtale sig præcist om, hvornår brigaden skal være klar eller hvad omkostningen bliver.

Ifølge militære eksperter vil det være en større opgradering af hæren. Henrik Breitenbauch, der leder Center for Militære Studier på Københavns Universitet, kalder tanken om 4.000 mand "meget ambitiøst":

– Det har vi aldrig været i nærheden af. Da vi havde flest folk fra hæren i Afghanistan, var det et stykke over 1.000 mand, siger Breitenbauch. 

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er positive overfor regeringens ambition om en brigade.

Det samme er formanden for  Hærens Konstabel og Korporalforening, Flemming Vinther:

– Dansk forsvar står med kæmpe udfordringer. Vi skal løse en masse opgaver langt fra Danmarks grænser, vi skal løse opgaver i Baltikum, og vi skal også bistå politiet herhjemme.

– Så der er brug for en professionel hær, der er robust og udholdende, og som kan anvendes til de opgaver, politikerne mener, at vi skal løse, siger Flemming Vinther til Jyllands-Posten.

04. sep. 2017 - 11:25   04. sep. 2017 - 15:12

Militær

bi@arbejderen.dk