30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Reform skaber røre på universiteterne

Demo i morgen!

Reform skaber røre på universiteterne

De studerende på landets universiteter holder stormøder og truer med undervisningsnedlæggelser og blokader, hvis ikke omstridt studiefremdriftreform rulles tilbage.

Protesterne imod den såkaldte fremdriftreform, som blev vedtaget i forbindelse med SU-reformen i foråret, er blusset op i forbindelse med implementeringen.
FOTO: Philip Davali
1 af 1

Vrede, bekymring, indignation. Utilfredsheden ulmer blandt landets universitetsstuderende i kølvandet på den såkaldte studiefremdriftreform, som blev vedtaget i foråret og skal gennemføres over de næste år.

Det er ikke er nok at reform-implementeringen er lagt nederst i stakken på skrivebordet - den hører hjemme i papirkurven.
Mie Sofie Andersen, Studenterrådet i København

Formålet med reformen er, at få de studerende hurtigere igennem deres uddannelser og ud på arbejdsmarkedet.

- Der er tale om stramninger, som gør det sværere for de dårligst stillede studerende og holder de bedst stillede tilbage. Jeg er ikke sikker på, at politikerne er klar over konsekvenserne af denne her reform, siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, til Arbejderen.

Han fortæller, at der bliver planlagt blokader, nedlægning af undervisning og protester på Roskilde Universitets-Center (RUC), Syddansk Universitet og Københavns Universitet (KU).

- Formålet er at råbe ledelserne op og få dem til at tage fat i politikerne og arbejde for, at få taget denne her reform af bordet.

I København alene vil over 10.000 unge i løbet af ugen blive ramt af undervisningsnedlæggelser.

Starter i København

Studenterprotesterne blussede op, da ledelsen på Københavns Universitet blev enige om en plan for implementering af reformen.

I planen strammer KU's ledelse yderligere skruen og går ud over kravene i reformen, mener formand for Studenterrådet på KU, Mie Sofie Andersen:

- For at opfylde målene om at afkorte studietiden for de studerende inddrager ledelsen blandt andet de studerendes ret til orlov på kandidat-uddannelsen og korter den ned til et halvt år på bachelor-uddannelsen. Desuden bliver det muligt at smide elever ud, som ikke gennemfører tilstrækkeligt med fag, hvor reformen kun lægger op til at fratage langsomme studerende SU'en. På den måde gør ledelsen en meget skadelig reform meget værre, siger hun.

Mie Sofie Andersen mener, at protesterne har bredt sig, fordi studerende i resten af landet frygter, at de "københavnske tilstande" skal brede sig.

Årsagen til at KU vælger at stramme reglerne, skal nemlig ifølge studenterrådsformanden ses i lyset af en bonusordning, som ligger indlejret i reformteksten fra Christiansborg.

- Universitetet har fået stillet i udsigt at få en bonus, som består af en del af de kroner, som er blevet sparet igennem tiden, hvis vi kommer hurtigere igennem uddannelsen. Med de nye regler frygter vi, at ledelsen hellere vil smide langsomme elever på porten fremfor at give dem det nødvendige rygstød alene for at få dem ud af statistikken og på den måde gøre KU fortjent til bonuskronerne, siger Mie Sofie Andersen.

28.000 underskrifter, en række stormøder og en planlagt demonstration foran rektors kontor onsdag klokken 12  har indtil videre fået universitetsledelsen til at udskyde implementeringen.

- Det er vi selvfølgeligt glade for, men vi dukker nu alligevel op foran rektors kontor for at fortælle, at det ikke er nok, at reform-implementeringen er lagt nederst i stakken på skrivebordet - den hører hjemme i papirkurven, siger formanden for Studenterrådet.

De studerende regner med, at demonstrationen vil samle omkring 5000 mennesker.

>>LÆS MERE OM PROTESTERNE PÅ FACEBOOK

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2013 - 16:30   26. nov. 2013 - 16:45

Uddannelse

as@arbejderen.dk
Studiereform

Studiefremdriftsreformen blev vedtaget i foråret af alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og betyder blandt andet, at:

  • Studerende automatisk tilmeldes kurser svarende til 60 nye ECTS-point om året plus tilhørende eksamener.

  • Det er ikke længere muligt at framelde sig eksamen, medmindre der er tale om særlige omstændigheder, f.eks. sygdom.

  • Universiteterne får mulighed for at indføre studiestartsprøver.

  • Universiteterne forpligter sig til at nedbringe de studerendes studietid med i gennemsnit 4,3 måneder.

Derudover har Folketinget vedtaget en SU-reform, der blandt andet betyder, at SU-udbetalingerne stoppes, hvis en studerende er mere end seks måneder forsinket på sit studie.