14 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

"Redningsplan" fyrer 4000 i PostNord

EU godkender dansk statsstøtte

"Redningsplan" fyrer 4000 i PostNord

EU har givet grønt lys til at den danske stat kan give en indsprøjtning på 1,2 milliarder kroner til PostNord Danmark. De mange penge skal ikke gå til bedre service, men til fyringer.

PostNord Danmark får nu 1,2 milliarder kroner fra staten. Pengene skal gå til at fyre de tidligere tjenestemænd, der er ansat på særlige vilkår i posten.
FOTO: Peter Phillips/PostNord
1 af 1

EU har netop godkendt, at den danske stat kan bruge 1,2 milliarder kroner på at fyre danske postarbejdere.

Den danske statsstøtte skal bruges til at føre PostNord Danmarks "omstillingsplan" ud i livet. Planen lægger op til at fyre 4000 postarbejdere de næste to-tre år. Det svarer til 40 procent af samtlige ansatte.

Da EU liberaliserede markedet, overlod man de opgaver, der er penge i, til de private firmaer, og de opgaver, der ikke er penge i, til staten.
Lars Chemnitz, formand for postarbejderne i 3F

Planen beskriver også fremtidens postservice: Fremover skal der kun uddeles almindelige breve en gang om ugen, og PostNord Danmark vil ikke længere uddele reklamer og ugeaviser.

>> LÆS OGSÅ: Kriseplan trimmer PostNord til salg

–  Nu har EU givet grønt lys til, at vi kan få et tilskud fra den danske stat på 1,2 milliarder kroner. Pengene skal bruges til at afskedige de postarbejdere, der er ansat på særlige vilkår. Det er vi selvfølgelig glade for, selvom det er svært at sige farvel til medarbejdere, der har gjort det godt i mange år, siger PostNords bestyrelsesformand, Jens Moberg, til Arbejderen.

Liberalisering

Næstformand i 3F Post, Jesper Holm, påpeger, at der er flere årsager til krisen i det danske postvæsen.

– PostNord Danmark kæmper med faldende brevmængder, og samtidig har EU's liberalisering ført til, at private har overtaget store dele af brev- og pakkeomdelingen. Det betyder, at der ikke er noget at lave for hundredevis af postarbejdere, siger han til Arbejderen.

–  Problemet er, at konkurrencen ikke foregår på lige vilkår. PostNord Danmark er forpligtet til at køre post i yderområderne og har forholdsvis ordnede arbejdsforhold. De private firmaer er derimod ikke forpligtet til sikre post til folk i yderområderne. Og desuden er der en rådden situation på hele pakkeområdet med ringe løn- og arbejdsvilkår og social dumping, forklarer Jesper Holm.

Formand for postarbejderne i 3F, Lars Chemnitz, mener, at uddeling af post bør være en statslig opgave.

– Vi har fra starten været imod EU's liberalisering. Uddeling af post bør være en statslig opgave. Da EU liberaliserede markedet, overlod man de opgaver, der er penge i, til de private firmaer, og de opgaver, der ikke er penge i, til staten, siger han.

– Det betyder en dårligere forretning for den statslige virksomhed, dårligere job for postbudene og dårligere service til borgerne. Liberaliseringen har ført til, at private skummer fløden, forklarer Lars Chemnitz til Arbejderen. 

Den enes død

Mens PostNord Danmark får statsstøtte til at fyre folk og forringe servicen, så opruster en af PostNord Danmarks konkurrenter. Bladkompagniet har netop købt en brevsorteringsmaskine.

– PostNord Danmark kan ikke tjene de samme penge på det liberaliserede brev- og pakkemarkede, fordi man er underlagt forsyningspligten og derfor skal sikre, at Maren i Kæret også får post. Mens de private firmaer kan nøjes med at uddele breve for eksempelvis store firmaer og breve i storbyen, hvor alle bor ovenpå hinanden og det er nemt at tjene penge, siger Jesper Holm.

PostNord Danmark ønsker ikke at oplyse, hvor en stor en del af markedet for breve og for pakker, virksomheden sidder på i dag. 

PostNord Danmark har fyret mere end 15.000 ansatte siden år 2000. Det svarer til, at der i gennemsnit er fyret cirka 1000 ansatte hvert eneste år. I dag arbejder der cirka 10.000 i PostNord Danmark. 

31. maj. 2018 - 07:00   31. maj. 2018 - 09:03

Post

ml@arbejderen.dk
PostNord Danmarks kriseplan

PostNord Danmark har fremlagt en såkaldt omstillingsplan, der skal sikre, at postvirksomheden får vendt sit nuværende underskud og begynder at give overskud. Målet er at gøre postvirksomheden atrraktiv og salgsklar.

Den nye plan betyder blandt andet, at PostNord Danmark:

  • Fyrer 4000 ansatte i løbet af de næste to til tre år

  • Kun uddeler almindelige breve en gang om ugen

  • Ikke længere deler reklamer og lokale ugeaviser ud

  • Har søgt sine ejere, den danske og den svenske stat, om et tilskud på 2,3 milliarder kroner, som især skal gå til at fyre ansatte