22 Oct 2018  

KBH: Let skyet, 11 °C

Rødovre Kommune vil selv indsamle skrald

Sparer 1,8 millioner

Rødovre Kommune vil selv indsamle skrald

I dag er indsamlingen af affald i Rødovre Kommune udliciteret til et privat firma. Men Rødovre Kommune vurderer, at hvis man skal nå kommunens mål for genanvendelse af affald, skal kommunen selv stå for indsamlingen.

En stor del af Rødovres skrald havner på Vestforbrændingen. Fra midten af næste år skal det ikke længere være et privat firma, der indsamler skraldet, men derimod kommunens egne folk.
FOTO: Vestforbrænding
1 af 1

Fra 2019 vil Rødovre Kommune selv indsamle sit lokale affald. Kommunen forventer at spare 1,8 millioner kroner, som skal bruges til at købe miljøvenlige el-skraldebiler.

Beslutningen er taget af et massivt flertal af kommunalbestyrelsen med 14 stemmer for og fire stemmer imod. Kun Venstre og Konservative stemte imod.

Det kan betale sig både økonomisk og miljømæssigt, at kommunen selv står for indsamlingen af affald.
Jan Kongebro, formand for Rødovre Kommunes teknik- og miljøudvalg

I dag er indsamlingen af affald i Rødovre Kommune udliciteret til et privat firma. Men Rødovre Kommune vurderer, at hvis man skal nå kommunens mål for genanvendelse af affald, er det nødvendigt med en tættere dialog med skraldemændene, så man selv kan styre indsamlingen og løbende tilpasse arbejdsgangene.

"Ved en hjemtagning vil kommunen have en direkte indflydelse på den service, som bliver leveret, da skraldemændene bliver en del af kommunen… Borgerne skal ikke opleve, at skraldemændene skal hurtigt videre, men har tid til at yde en god borgerservice", hedder det blandt andet i beslutningen.

– Det kan betale sig, både økonomisk og miljømæssigt, at kommunen selv står for indsamlingen af affald. Samtidigt er det en stor fordel, at Rødovre Kommune selv får personaleledelsen og dermed kan bestemme, hvordan opgaven skal udføres. Der bliver kortere vej fra borgerne til skraldemanden, forklarer den socialdemokratiske formand for Rødovre Kommunes teknik- og miljøudvalg, Jan Kongebro.

Andre går samme vej

Rødovre er langt fra ene om at tage indsamlingen af affald tilbage på kommunale hænder. Fra 1. april 2019 hjemtager Faxe Kommune også indsamlingen af affald.

Og kommuner som Hillerød og Halsnæs har allerede gode erfaringer med at hjemtage affaldsindsamlingen.

– Vi hjemtog den lokale skraldeindsamling for tre år siden. Det har betydet en besparelse på fem millioner kroner årligt på driften, fortæller affaldschef hos Halsnæs Forsyning, Jacob Kaae Lind, til Arbejderen.

Halsnæs Forsyning indsamler skrald fra 31.000 borgere og 21.000 husstande.

– Hjemtagelsen har betydet, at vi har fået en meget større viden og indflydelse på driften og en meget bedre kundeservice, fordi det er forsyningsfolk, der både tager imod borgerhenvendelser og henter skraldet. Det giver en bedre kommunikation. 

 Jacob Kaae Lind påpeger, at bedre kommunikation også giver bedre styring, fordi Halsnæs Forsyning både står for det daglige ansvar for opgaven og den daglige kontakt med de ansatte i stedet for et privat firma ude i byen.

– Det betyder, at vi sparer en masse administrativt bøvl. Det er meget lettere at holde styr på servicekvaliteten, når det er ens egne ansatte, siger han.

– Det også er lettere at lave forsøg fra dag til dag. Når vi selv står for driften, kan vi bare gå igang og prøve ting af. Eksempelvis har vi lige afprøvet at lave affaldssortering med farvede poser i forskellige typer husstande, hvor vi sammen med de ansatte kunne finde ud af den smarteste måde at gøre det på. 

I øjeblikket deler han erfaringer og samarbejder med Hillerød Forsyning, der for et år siden hjemtog indsamlingen af det lokale affald.

RenoNorden konkurs

Tidligere har også Frederiksberg Kommune sparet penge på at hjemtage indsamlingen af det lokale affald.

Og endnu flere kommuner kan være på vej. Et af Skandinaviens største affaldsselskaber, RenoNorden, er nemlig gået fallit. RenoNorden henter affald i ikke mindre end 35 danske kommuner.

– RenoNorden Danmark  henter fortsat affald i en række danske kommuner. Men usikkerheden i hele branchen gør, at kommunerne er begyndt at kigge sig om efter, hvem der nu skal hente deres affald, siger forhandlingssekretær i 3F's offentlige gruppe, David Gibson, til Arbejderen.

Han uddyber:

– RenoNorden og andre større selskaber presser oftest prisen under den pris, som i forvejen er presset i bund. Det kan de store gøre, fordi de kan flytte penge rundt i moderkoncernen i forhold til det enkelte udbud og kommune. Men i længden kan man ikke køre skrald til dumpingpriser og samtidig oprettehold kvaliteten i kildesortering, service og mandskab. Derfor står en lang række kommuner nu tilbage og skal overveje, om de selv skal stå for opgaven, forklarer David Gibson.

20. mar. 2018 - 07:00   20. mar. 2018 - 09:29

Affald

ml@arbejderen.dk
Kommuner tager skraldet
  • Flere og flere kommuner tager indsamlingen af affald tilbage.

  • Til næste år tager Rødovre indsamlingen af affald tilbage på kommunale hænder. Og fra 1. april 2019 hjemtager Faxe Kommune indsamlingen af affald. Også kommuner som Hillerød og Halsnæs har allerede gode erfareringer med at hjemtage affaldsindsamlingen.

  • Kommunerne oplever både at de kan spare penge, gøre mere for miljøet og sikre bedre service til borgerne, når de får direkte indflydelse på indsamlingen af affald.