16 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Psykiatri-oprør giver konkrete resultater

20.254 stemmer til protestliste

Psykiatri-oprør giver konkrete resultater

Efter lang tids forgæves forsøg på at råbe politikerne op, besluttede ansatte i psykiatrien at stille op til valget. Det gav bonus.

Mikkel Rasmussen fra Psykiatri-listen
FOTO: Malte Bruhn
1 af 1

Den nystiftede Psykiatri-listen fik 20.254 stemmer ved valget i Region Midtjylland. Det giver et mandat til listen i regionsrådet.

Nu håber jeg bare, at den bevægelse, vi har startet i Midtjylland, kan brede sig ud over hele landet.
Mikkel Rasmussen,
Psykiatri-listen

Og listen har allerede haft sine første politiske forhandlinger og opnået et meget konkret resultat. 15 millioner ekstra til psykiatrien i Region Midtjylland til næste år. De 10 millioner blev aftalt i konstitueringen mellem alle partierne i regionen tirsdag aften, mens de sidste fem millioner blev presset igennem i går.

– De 15 millioner kommer oven i 10 millioner, som den nyvalgte regionsformand Anders Künau (S) allerede havde lovet i valgkampen. Så det er 25 millioner kroner ekstra til psykiatrien i 2018. Penge der primært skal gå til flere senge og bedre normeringer, siger Mikkel Rasmussen, der er speciallæge i psykiatri og med i Psykiatri-listen.

Resultat

Han glæder sig over, at listen allerede har skabt sine første politiske resultater, men understreger, at de ekstra penge også er hårdt tiltrængt.

– Forholdene i psykiatrien er blevet forringet over de sidste 10 år, de sidste tre år er det gået særlig voldsomt ned ad bakke. Jeg arbejder på en psykiatrisk modtagelse og har oplevet, hvordan det er at stå med en selvmordstruet patient og ikke have plads, så du må vælge en B-, C- eller D-løsning, som ikke er helt i orden, siger Mikkel Rasmussen.

Alene i 2016 begik 16 psykiatriske patienter selvmord, mens de var under behandling i Region Midtjyllands psykiatri.

– Jeg siger ikke, at vi kunne have reddet alle sammen, men nogle selvmord kunne vi nok have forhindret, siger Mikkel Rasmussen.

>> LÆS OGSÅ: Ansatte kræver nye penge til mere personale

– Det er blevet synligt for folk, at den er helt gal i psykiatrien, og at det ikke går længere. Utilfredsheden har ligget og ulmet længe, med vores opstilling har vi fået den til at blusse op og har fået alle de her stemmer, tilføjer han. 

Havde fået nok

Initiativet til Psykiatri-listen udsprang fra Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor de ansatte igennem lang tid har kritiseret de urimelige forhold. Protesterne styrede sammenholdet mellem de forskellige faggrupper på hospitalet, og man blev enige om at danne Psykiatri-listen og stille op til valget. 

Mikkel Rasmussen og de andre kandidater på listen, der alle arbejder indenfor psykiatrien, havde aldrig tænkt, at de skulle være politikere. Men de stillede op for at skabe debat om psykiatrien og lægge pres på de politiske partier. 

>> LÆS OGSÅ: Nødråbet fra Risskov

Det kan de konstatere, allerede er lykkedes. Udover aftalen om flere penge, er der givet løfter om en mere langstrakt plan for bedre forhold i psykiatrien. Og listen har fået næstformandsposten i regionens psykiatriudvalg samt en række andre udvalgsposter.

– Vi har fået meget ud af vores ene mandat. Nu håber jeg bare, at den bevægelse, vi har startet i Midtjylland, kan brede sig ud over hele landet. Der er problemer i psykiatrien alle vegne, understreger Mikkel Rasmussen.

– Vi skal øge presset opadtil på politikerne i Folketinget. Gøre det mere klart for dem, hvad konsekvenserne af deres prioriteringer er, og at de ikke kan få alt for de penge, de bevilger til sundhedsvæsenet, tilføjer han.

En af de ting, Psykiatri-listen arbejder for, er at gøre alle bevillinger til psykiatrien permante på finansloven i stedet for som i dag, hvor store dele af psykiatrien finansieres gennem midlertidige bevillinger fra satspuljen.

Og så ønsker listen på sigt at gøre sig selv overflødig ved, at de etablerede partier påtager sig ansvaret for at sikre ordentlige forhold i psykiatrien. 

23. nov. 2017 - 07:12   23. nov. 2017 - 12:59

Regionsvalg

ur@arbejderen.dk