26 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 4 °C

Protester mod NATO på årsdag

Vrede over oprustning

Protester mod NATO på årsdag

Drop oprustningen, og brug i stedet pengene på velfærd, lyder kravet fra de organisationer, der markerer NATO's 70-årsdag med demonstrationer i København og Aarhus.

Fra en tidligere fredsdemonstration i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

NATO fylder 70 år torsdag den 4. april. 

Det, som NATO gør, svækker faktisk vores sikkerhed. 
Carsten Andersen

Mens det officielle Danmark fejrer dagen på Kastellet i København, demonstrerer fredsbevægelsen i både København og Aarhus i protest mod NATO's oprustning og aggressionskrige.

"Nej til en ny verdenskrig", lyder en af parolerne for de to demonstrationer.

– Truslen om en ny verdenskrig er rigtig stor og voksende. NATO øger sin oprustning og har genoplevet koldkrigsretorikken vendt mod Rusland, siger Nikolaj Møller Kofod fra Kommunistisk Parti (KP), der har taget initiativ til at samle indtil videre 18 organisationer, der bakker op om demonstrationen i København.

Arrangørerne er blandt andre 3F BJMF, en række fredsorganisationer, Demos, Socialistisk Ungdomsfront, Enhedslistens internationale udvalg og de fire kommunistpartier KP, DKP, KPiD og APK.

– Det er meget positivt, at det er lykkedes at få så bred en arrangørkreds, siger Nikolaj Møller Kofod.

Demonstrationen i København foregår klokken 17 til 18.30 på Nytorv. Blandt talerne er Claus Westergreen, formand for 3F BJMF, og Gerd Berlev fra Tid til fred – aktiv mod krig.

Fredsmøde i Aarhus

I Aarhus er det organisationen Århus mod Krig og Terror, der er arrangør af både demonstrationen klokken 17 på Rådhuspladsen og det efterfølgende fredsmøde klokken 18.30 på Folkestedet, hvor der er underholdning og paneldebat.

Det er vigtigt at få sat fokus på det katastrofale i NATO's angrebskrige og konfrontationskurs i forhold til Rusland, hvor fly og kampklare tropper bliver placeret helt op til Ruslands grænser, mener Carsten Andersen fra Århus mod Krig og Terror.

– Det, som NATO gør, svækker faktisk vores sikkerhed. Der er langt mere sikkerhed i at investere i udvikling og hjælp til de lande, der har problemer, og i forebyggelse og dialog med modparten. Det nytter ikke noget at sige, at man gerne vil have fred, hvis man ikke vil have fred med sin fjende, erklærer Carsten Andersen.

Århus mod Krig og Terror opfordrer fagforeninger og politiske partier i byen til at støtte arrangementet ved at være anbefalere og opfordre deres medlemmer til at deltage.

Debat og gadeteater

I anledning af 70-årsdagen bliver der også et debatmøde i Roskilde den 2. april arrangeret af Kommunistisk Parti og DKP samt gadeteater fire forskellige steder i København den 30. marts, som Tid til fred – aktiv mod krig står for. 

Også i andre lande bliver NATO mødt med protester i anledning af årsdagen. Der er blandt andet demonstration i Washington DC den 30. marts. 

Det var i Washington, at NATO-traktaten blev underskrevet den 4. april for 70 år siden. Udenrigsministre fra NATO-landene samles for at markere dagen. 

Ellers er den store fejring af årsdagen henlagt til et særligt NATO-topmøde i december i London.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2019 - 08:20   02. apr. 2019 - 11:51

Fredskamp

ur@arbejderen.dk