12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Private firmaer dropper Gribskov hjemmepleje

Byråd presser prisen

Private firmaer dropper Gribskov hjemmepleje

Det ser ud til, at Gribskov Kommune må opbygge en kommunal hjemmepleje igen. De private firmaer vil ikke udføre opgaven til den pris, kommunen vil betale.

Der er uro om de ældres hjemmepleje i Gribskov Kommune. Modelfoto.
FOTO: Andrea Siggard
1 af 1

Som den eneste kommune i landet har Gribskov valgt at nedlægge den kommunale hjemmepleje. Al hjemmehjælp til rengøring og personlig pleje er lagt ud til private firmaer.

Det bør være et wakeupcall for kommunen, når private virksomheder siger nej tak til at løse opgaverne.
Thomas Enghausen, FOA

Men de private firmaer vil ikke udføre hjemmepleje til den pris, kommunen vil betale. Det hænger slet ikke sammen, siger blandt andet Attendo, der indtil nu har været kommunens hovedleverandør indenfor hjemmepleje. Attendo har fra 1. december opsagt 150 ansatte, der har arbejdet i Gribskov.

– Det bør være et wakeupcall for kommunen, når private virksomheder siger nej tak til at løse opgaverne. Ældrepleje af en ordentlig kvalitet koster – uanset om det er et privat firma eller kommunens egen ældrepleje, der leverer, siger Thomas Enghausen, næstformand i fagforbundet FOA, der organiserer ansatte i hjemmeplejen.

>> LÆS OGSÅ: Privat plejestop viser en udsultet ældrepleje

Thomas Enghausen oplyser, at der også i Odense og Aarhus har været eksempler på private plejefirmaer, der har trukket sig på grund af for lave priser.

Har sat prisen op

I første omgang havde Gribskov Kommune meldt ud, at alle opgaver indenfor hjemmeplejen skulle løses indenfor en økonomisk ramme på 85,5 millioner kroner om året.

Den pris blev sat, på trods af at kommunen har fået kammeradvokaten til at beregne prisen til at ligge mellem 90 og 123 millioner kroner.

Birgit Roswall (V), der er formand for Ældre-, Social- og Sundhedsudvalget i Gribskov Kommune, kan ikke forstå den manglende interesse fra de private firmaers side.

– Nogle har jo leveret indtil nu og tilsyneladende været glade og tilfredse med det, siger Birgit Roswall til Arbejderen.

Hun forklarer, at kommunens økonomi er presset.

– Vi er bundet op af en økonomi, der er bestemt af Folketinget. Vi har de penge, vi har, med det bloktilskud vi får, konstaterer udvalgsformanden.

Attendo siger selv, at de har tabt millioner på at udføre hjemmepleje i Gribskov. 

Da ingen private firmaer havde meldt sig til at løse opgaverne på de udmeldte betingelser, besluttede byrådet på et møde i tirsdags at forhøje prisen for hjemmeplejen til 90,5 millioner kroner. Samtidig blev kravet om, at firmaerne også skulle påtage sig opgaver med hjemmepleje om natten, droppet. 

Frist til mandag

Nu er der en frist til mandag morgen. Har ingen private firmaer meldt sig på banen inden den tid, skal kommunen i gang med at oprette en kommunal hjemmepleje inden den 1. december i år, hvor de nuværende aftaler med private firmaer udløber.

– Det er vi nødt til. Vi skal jo sikre borgerne et tilbud om hjemmepleje, siger Birgit Roswall. 

Den kommunale hjemmepleje vil i så fald få et årsbudget på 90,5 millioner kroner.

Så sent som i april udtalte Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost ellers, at der ikke ville komme kommunal hjemmepleje i kommunen, fordi det ville være for dyrt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jun. 2019 - 07:11   01. jul. 2019 - 10:38

Velfærd

ur@arbejderen.dk