29 May 2020  

KBH: Overskyet, 16 °C

Politikere afskaffer handicaphjælperes 6. ferieuge

Konsekvens af budget i København

Politikere afskaffer handicaphjælperes 6. ferieuge

Trods advarsler fra FOA har politikerne i Københavns Kommune sløjfet handicaphjælpernes 6. ferieuge. FOA er chokeret.

Handicaphjælpernes 6. ferieuge blev skåret væk under budgetforhandlingerne i Københavns Borgerrepræsentation.
FOTO: Niels Gether Nielsen
1 af 1

Formand for FOA SOSU, Mari-Ann Petersen, er chokeret over politikerne i Københavns Borgerrepræsentation. De har trods advarsler fra fagforeningen valgt at afskaffe handicaphjælpernes 6. ferieuge for at finde besparelser på 2,3 millioner kroner. 

De tager ikke kun lønnen, men også rettigheden til at holde den 6. ferieuge.
Preben Nørgaard, konsulent i FOA

– Jeg fatter ikke, at politikerne har kunnet få sig selv til at fjerne den 6. ferieuge. Det drejer sig om et meget lille beløb på det samlede budget, men det har store konsekvenser for medarbejderne, siger Mari-Ann Petersen til FOA Fagblad. 

I september måned skrev FOA forbund og FOA SOSU, der er lokalafdelingen i København, til samtlige 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen for at advare om konsekvenserne af besparelserne. 

Enhedslisten skrev tilbage, at de ville kæmpe for at bevare den 6. ferieuge. Torsdag den 3. oktober blev Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale, SF og Venstre enige om kommunens budget for 2020. Budgettet indeholder samlet set nye effektiviseringer og nedskæringer for 239 millioner kroner. Københavns Kommune har et årligt budget på omkring 40 milliarder kroner. 

>>LÆS OGSÅ: Budgetcirkus fortsætter i København til næste år

Tager både løn og rettighed

FOA forbund er i gang med at undersøge, hvordan aftalerne om 6. ferieuge ser ud for den enkelte handicaphjælper.

– De tager ikke kun lønnen, men også rettigheden til at holde den 6. ferieuge, siger Preben Nørgaard, konsulent i FOA Overenskomst på det private område, til FOA Fagblad.

Alle brugerne af BPA-ordningen (Borgerstyret Personlig Assistance) har fået besked om, at kommunens tilskud til den 6. ferieuge stopper den 1. januar 2020. Men i brevet står der intet om, hvornår handicaphjælperen i praksis mister den 6. ferieuge - om det er fra maj 2020 eller fra 2021. 

På det offentlige område og i BPA-overenskomsten er princippet, at der optjenes 6. ferieuge i et optjeningsår, der så afvikles i et efterfølgende ferieår.

– Derfor opfatter vi det i FOA sådan, at den 6. ferieuge først forsvinder i det ferieår, der starter i maj 2021. Så man altså stadig har 6. ferieuge i 2020. I hvert fald hvis man er ansat i en virksomhed, der følger overenskomsten på det private område, lyder det fra Preben Nørgaard.

Ansættelseskontrakten er afgørende

Hvis den handicappede selv er arbejdsgiver, vil det sædvanligvis fremgå af kontrakten, om BPA-overenskomsten gælder. Hvis ikke, er det vilkårene i forbindelse med ansættelsen der afgør, om man mister ferieugen allerede fra 2020.

Hvis ikke der er aftalt andet, kan man normalt heller ikke vælge at holde den 6. ferieuge, selv om man selv betaler.

– Det retsgrundlag, de udmåler det efter, og dermed overenskomsten, giver kun ret til at holde ferie efter ferieloven, som er fem uger, forklarer Preben Nørgaard.

Dårlige arbejdsforhold og lav løn

Mari-Ann Petersen understreger, at handicaphjælperne tilhører en faggruppe, der i forvejen har dårlige arbejdsforhold. De arbejder alle ugens syv dage, 365 dage om året, har lange vagter på 12 og 24 timer og får en meget lav løn:

– Nu skal de så også have en uges mindre ferie. Det er uanstændigt.

Hun frygter, at besparelserne gør det sværere at rekruttere handicaphjælpere, og at det vil gå ud over kvaliteten af hjælpen til de handicappede.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. okt. 2019 - 06:07   29. okt. 2019 - 10:26

6. ferieuge

noc@arbejderen.dk
Handicaphjælpere på BPA-overenskomst
  • Som handicaphjælper på BPA-overenskomst er den handicappede i princippet arbejdsgiver og modtager tilskud til lønnen fra kommunen. FOA vurderer, at der er cirka 140 medlemmer af FOA SOSU, der er ansat som handicaphjælper på BPA-ordningen.

  • Tilskuddet beregnes med udgangspunkt i lønnen på den offentlige overenskomst, som FOA har med KL. Man kan dog også være ansat af et firma, der har overtaget arbejdsgiverfunktionen for den handicappede, men begge følger lønnen i det offentlige.

Kilde: Fagbladet FOA