20 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Pegida mødte modstand i alle byer

København, Aarhus og Esbjerg

Pegida mødte modstand i alle byer

Der var flere på gaden mod end for, da Pegida-inspirerede demonstrationer i går løb af staben i tre danske byer.

Fra demoen i København, som var arrangeret af Revolutionære Antifascister.
FOTO: Andrea Sigaard
I Aarhus samlede en bred demonstration 300 mennesker i protest over at Pegida for første gang forsøgte at demonstrere i Danmark.
FOTO: PN

Både i København, Aarhus og Esbjerg gik demonstranter i går på gaden for at tage afstand fra de første Pegida-demonstrationer herhjemme.

I Aarhus samlede initiativet Aarhus for Mangfoldighed 300 mennesker til demonstration mod en lokal Pegida-demonstration på cirka 20 mennesker, der varede en halv time.

På bare en uges mobilisering lykkedes os at samle 300 mennesker, der trodsede den silende regn.
Anne Hegelund, Aarhus mod Mangfoldighed

– Vi er glade for, at det på bare en uges mobilisering lykkedes os at samle 300 mennesker, der trodsede den silende regn. Der var en god stemning, og vi holdt varmen med fakler og ved at råbe "Dem der ikke hopper – de er racister", fortæller Anne Hegelund, talsperson for Aarhus for Mangfoldighed, til Arbejderen.

Fagforeninger med

Flere fagforeninger og partier og politiske ungdomsorganisationer bakkede op om demonstrationen. Demonstrationen var præget af flere fagforeningsfaner og faner fra blandt andre DSU. Blandt talerne var LO Aarhus' næstformand og det socialdemokratiske folketingsmedlem Jens Joel. Også Enhedslistens Nikolaj Villumsen holdt tale.

Pegida i både København og Aarhus har bebudet, at de vil gå på gaden igen på mandag.

Hvis Pegida går på gaden i Aarhus, er Aarhus for Mangfoldighed klar til at mobilisere igen, lover Anne Hegelund.

Også i København og Esbjerg

I København havde Revolutionære Antifascister indkaldt til demonstration mod Pegida. Omkring 500 deltog i moddemonstrationen og cirka 200 i Pegidas demonstration.

I Esbjerg stod gruppen "Stop Islamiseringen af Danmark" bag en demonstration under parolen "Knæk Islam". Demonstrationen samlede 70-90 mennesker.

Det lokale initiativ "Esbjerg mod fremmedhad" havde arrangeret en moddemonstration, der samlede omkring 500 mennesker – heriblandt byrådsmedlemmer fra Venstre, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

20. jan. 2015 - 14:38   20. jan. 2015 - 22:17

Højrefløj

ml@arbejderen.dk
Baggrund: Hvad er Pegida?
  • Pegida er en forkortelse for "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes", "Patriotiske Europæere mod Islamisering af Aftenlandet". Aftenlandet er en nationalkonservativ betegnelse for Vesten.
  • Bevægelsen er udspringer af højreekstreme kræfter i Dresden i det gamle Østtyskland, hvor de har kunnet samlet tusindvis af mennesker til marcher mod en såkaldt islamering af Tyskland og Vesteuropa og for at bremse indvandringen.
  • Både højrepopulister, højreekstremister, nynazister og hooligans er blevet koblet til Pegida-bevægelsen.
  • I Danmark forsøger den tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti Nicolai Sennels at stable en dansk Pegida-bevægelse på benene under navnet Pegidadk.

>> LÆS ALLE ARTIKLER OM PEGIDA HER