23 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 13 °C

Partier vil boykotte israelsk våbenfirma

Elbit vil sælge kanoner til Danmark

Partier vil boykotte israelsk våbenfirma

Til foråret skal forsvarsforligskredsen tage stilling til, hvem der skal levere nye artillerisystemer til dansk militær. Blandt favoritterne er det israelske våbenfirma Elbit. SF og RV er klar til at boykotte det israelske våbenfirma.

Det israelske våbenfirma Elbit Systems producerer det selvkørende artillerisystem Soltam Atmos, som er favorit til at blive Danmarks nye kanoner.
FOTO: Elbitsystems.com
1 af 1

Både SF og Radikale Venstre er klar til at nedlægge veto, hvis det israelske firma Elbit Systems til foråret bliver udpeget som leverandør af kanoner til det danske militær.

Vi mener ikke, at man skal kunne levere materiel til det danske forsvar, hvis man overtræder international lov.
Martin Lidegaard

– Vi mener ikke, at man skal kunne levere materiel til det danske forsvar, hvis man overtræder international lov. Den holdning har vi meldt klart ud, og så har vi bedt forsvarsministeren kigge på, om nogle af de firmaer, der byder ind på at blive Danmarks kommende leverandør af artillerisystemer, overtræder international ret. Det skal vi have styr på, inden vi underskriver en kontrakt, siger de Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard til Arbejderen.

Elbit har gode chancer for at blive udvalgt som leverandør af nye artillerisystem til dansk militær. For et år siden havde Elbit givet "det økonomisk mest fordelagtige tilbud" på de nye artillerisystemer. Men indkøbet blev aflyst i sidste øjeblik efter kritik af netop dette selskab, som flere banker og pensionsselskaber allerede boykotter. Men nu har regeringen sat gang i et nyt udbud. 

Forligskreds ikke enig

Både SF og Radikale er med i forsvarsforliget.

– Som regel træffer vi beslutninger i enighed i forsvarsforligskredsen. Det regner jeg med at vi også gør i den her sag, siger Martin Lidegaard.

Socialdemokraterne er mere tøvende med at boykotte Elbit.

– Men vores udgangspunkt er at vi skal vælge den leverandør, der kommer med det bedste og billigste tilbud. Vi får et notat fra Forsvarsministeriet på, om nogle af leverandørerne overtræder internationale ret. Jeg ønsker ikke at udtale mig om, hvad vi gør, hvis og måske nogle af firmaerne overtræder international ret, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til Arbejderen.

Overvåger i bosættelser

Elbit producerer ikke kun artillerisystemer, men har også udviklet særligt elektronisk overvågningsudstyr til den mur, som Israel har opført mellem Vestbredden og Israel. Herudover leverer Elbit overvågningsudstyr til de israelske bosættelser.

Af samme grund opfordrede FN's særlige udsending for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, sidste år til at boykotte Elbit Systems og en række andre navngivne firmaer, der tjener penge på de israelske bosættelser i Palæstina.

I 2009 besluttede den statsejede Norske Pensionfund at sælge sine aktier i Elbit Systems på grund af firmaets leverancer af overvågningssystemer til Israel. Den daværende norske finansminister Kristin Halvorsen begrundede beslutningen med, at "vi ønsker ikke at finansiere virksomheder, der så direkte bidrager til overtrædelser af international, humanitær ret".

Også Norges oliefond og den norske statspensionsfond samt Sveriges største pensionsfond boykotter Elbit Systems.

I Danmark er Elbit sortlistet flere steder. I januar 2010 føjede Danske Bank Elbit til sin sorte liste over firmaer, som banken ikke vil investere i. På sin hjemmeside skriver banken, at Elbit Systems er "involveret i leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer". Også pensionsselskabet PKA boykotter Elbit Systems.

08. dec. 2015 - 11:44   14. dec. 2015 - 16:42

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Fakta: Nyt artillerisystem

Det danske militærs nuværende M109 artillerisystem skal udskiftes. Derfor sendte Forsvarets Materieltjeneste i maj en ordre på mellem ni og 21 nye artellerisystemer i EU-udbud.

De nye kanoner skal:

  • kunne ramme mål 40 kilometer væk

  • være selvkørende

  • kunne betjenes af maksimum fem personer

  • kunne affyre seks skud i minuttet

  • kunne affyre 155 mm "high eksplosive" ammunition.
     

Prisen for de nye artillerisystem bliver mellem en halv og en hel milliard kroner - inklusive vedligeholdelse i ti år og uddannelse en lille gruppe danske eksperter.

Elbit Systems

Den 19. september 2016 afleverede FN's særlige udsending for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, en rapport om menneskeretssituationen i Palæstina til FN's Generalforsamling.

Rapporten indeholder et helt afsnit om firmaer, der tjener penge på Israels besættelse og de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina.

Et af de firmaer der bliver nævnt med navns nævnelse i rapporten er Elbit Systems.

Af FN-rapporten fremgår det blandt andet at Elbit Systems:

  • Leverer droner og andre våben til det israelske militær

  • Har udviklet særligt elektronisk overvågningsudstyr til brug ved den mur, som Israel har opført mellem Vestbredden og Israel. Herudover leverer Elbit Systems overvågningsudstyr til de israelske bosættelser

  • Flere investorer har siden 2009 boykottet Elbit Systems - heriblandt Norges Pensionsfond, PKA og PFA Pension, PensionDeutche Bank og Sveriges AP Fond