18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, dis, 3 °C

Overvågnings-virksomheden BAE lukker i Danmark

160 ansatte i Nørresundby er fyret

Overvågnings-virksomheden BAE lukker i Danmark

Til sommer lukker BAE Systems sit danske datterselskab. Nyheden kommer få måneder efter, at det er kommet frem, at det danske firma har solgt overvågningsteknologi til en række diktaturer i Mellemøsten og Nordafrika.

FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Den britiske våben- og overvågningsgigant BAE Systems lukker sit danske datterselskab i Nørresundby til juni næste år. Det skriver Information.

Det er tankevækkende, at BAE vælger at tage det her skridt, efter de er blevet eksponeret.
Trine Christensen, Amnesty Internationals danske generalsekretær

Nyheden om lukningen kommer få måneder efter, at Information i samarbejde med BBC har afsløret, hvordan det danske firma har solgt overvågningsteknologi til en række diktaturer i Mellemøsten og Nordafrika.

Med tilladelse fra Erhvervsstyrelsen har BAE’s datterselskab forsynet regimerne i Saudi-Arabien, Qatar, Oman, De Forenede Arabiske Emirater, Algeriet og Marokko med avanceret masseovervågningsteknologi, der kan overvåge en hel befolknings aktiviteter på nettet.

Årsagen til lukningen er, skriver firmaets presseafdeling til Information, at der ved en gennemgang af organisationen er blevet konstateret "ineffektiviteter", og at der derfor er behov for at "forsimple" driften ved at sammenlægge den danske afdeling med "andre produktionssteder, herunder Storbritannien".

Den danske afdeling have ellers sidste år et overskud på 47 millioner kroner, hvilket ifølge Jyllands-Posten var det bedste resultat i over ti år.

– Det er tankevækkende, at BAE vælger at tage det her skridt, efter de er blevet eksponeret, siger Amnesty Internationals danske generalsekretær, Trine Christensen, til Information.

– Det er ekstremt vigtigt, at man ikke tillader en situation, hvor virksomheder shopper rundt for at finde det land, der er mindst restriktivt i forhold til at give eksporttilladelser. Derfor håber jeg, at den danske regering både selv vil stramme op og samtidig forsøge at påvirke andre lande i den rigtige retning.

Lukningen vil koste 160 ansatte jobbet. Ingeniørforeningen IDA var onsdag i forhandlinger om fratrædelsesaftaler med ledelsen for deres 81 medlemmer, skriver TV2Nord.

IDA er dog ikke bekymret, da der er gode udsigter til at få nyt job.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. sep. 2017 - 10:53   27. sep. 2017 - 15:45

Våbenindustri

bi@arbejderen.dk