27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 5 °C

Otte ud af ti er blanke på patentdomstolen

Pa-hvafor-en-domstol???!

Otte ud af ti er blanke på patentdomstolen

Tre måneder før folkeafstemningen om EU's patentdomstol ved otte ud af ti danskere kun "lidt" eller "intet" om EU's patentdomstol, viser en ny undersøgelse for Arbejderen. Nu lover ministeren en redegørelse.

Grundfos er en af de danske virksomheder, der tager patent på sine produkter.
FOTO: Grundfos.com
1 af 1

81,7 procent af vælgerne ved kun "lidt" eller "intet" om EU's patentdomstol, som vi skal tage stilling til ved en folkeafstemning den 25. maj.

Det viser en ny undersøgelse, som ananlyseinstituttet Wilke har gennemført for Arbejderen.

Det er vigtigt for vores folkestyre, at folk ved hvad de tager stilling til.
Lave Knud Broch

Undersøgelsen bygger på interviews med 638 danskere over 18 år. Arbejderen har stillet spørgsmålet: Hvor meget ved du om patentdomstolen?

Kun 6,2 procent af vælgerne svarer at de ved "en del" eller "meget" om domstolen, mens 12,2 procent svarer, at de ved "noget".

Minister laver redegørelse

Undersøgelsen kommer samme dag, som regeringen lancerer sin oplysningsindsats om netop patentdomstolen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen mener, at det er bemærkelsesværdigt, at så stor en andel af danskere ifølge Arbejderens undersøgelse ved lidt eller intet om patentdomstolen.

- Det understreger for mig, at det er vigtigt med mere oplysning om den europæiske patentreform og dens betydning for Danmark og de danske virksomheder. Vælgerne skal vide, hvad de stemmer om, siger han til Arbejderen

- Vi har netop skudt gang i en større oplysningsindsats, der frem mod valgdagen vil give danskerne mulighed for at få mere information og fakta om patentreformen og dens betydningen for Danmark. Det skal sikre, at danskerne har mulighed for at stemme på et oplyst grundlag.

Herudover vil han lave en redegørelse, der går i dybden med patentreformen samt en folder, der giver overblik over domstolen.

- Desuden oprettes en hjemmeside, hvor du kan finde en kort animeret film om afstemningens indhold. Filmen vil også blive vist på TV. Og så vil der bliver oprettet en hotline, hvor det er muligt at få svar på de spørgsmål, som man måtte have om patentreformen, forklarer Henrik Sass Larsen.

DI ikke overrasket

Målingen kommer ikke bag på Dansk Industri.

- Danskerne har ikke tradition for at sætte sig ind i patent-spørgsmålet, siger Kim Haggren til Arbejderen. Han er juridisk chef hos Dansk Industri (DI), der også er aktive i Tænketanken Europa.

DI vil blandt andet arrangere debatarrangementer:

- Det er vigtigt, at vi får både tilhænger og modstanderargumenter frem. Derfor vil vi invitere både tilhænger- og modstanderpartier og eksempelvis Folkebevægelsen mod EU med til vores arrangementer. Man får ikke noget ud at true folk med tab af arbejdspladser. Det her spørgsmål fortjener en ordentlig debat. Vi vil afholde vores arrangementer på patent-aktive virksomheder, og forsøge at få frem, hvad afstemningen kan have af konsekvenser for netop den enkelte virksomhed, fortæller Kim Haggren.

Forudsætning for demokratiet

Også Folkebevægelsen mod EU forbereder sig på afstemningen om patentdomstolen. Heller ikke her kommer resultataten af Wilkes meningsmåling som en overraskelse:

- Det er forståeligt, at folk ikke ved hvad EU's patendomstol er. Det er de færreste borgere, der har et patent, og domstolen er ikke oprettet endnu, så folk har ikke et forhold til den, siger Folkebevægelsen mod EU's kampagnekoordinator Lave Knud Broch til Arbejderen.

Han mener, at det er vigtigt, at det bliver en fair folkeafstemning med en ligelig fordeling af offentlige ansøgningsmidler og at statens embedsfolk ikke bliver brugt til at føre ensidig kampagne.

Det er Europa-Nævnet, der skal administrere de 7,6 millioner kroner, Folketinget har afsat til debat om domstolen.

- Det kommer ikke som en stor overraskelse at den fælles patentdomstol ikke vægter højt i borgernes bevidsthed. Netop derfor har et flertal af finansudvalget besluttet at afsætte midler til oplysning om patentdomstolen, siger Rie Bojer, fuldmægtig i Europa-Nævnet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2014 - 14:06   24. feb. 2014 - 17:35

Patentdomstol

ml@arbejderen.dk
Danskerne om EU's patentdomstol

Analyseinstituttet Wilke har for Arbejderen spurgt et bredt udsnit af danskerne: Hvor meget ved du om EU's patentdomstol?

Her er deres svar:

  • 37,5 procet: Intet
  • 44,2 procent: Lidt
  • 12,2 procent: Noget
  • 4,7 procent: En del
  • 1,4 procent: Meget

Undersøgelsen bygger på interviews med 638 danskere over 18 år.

Kilde: Wilke for Arbejderen