12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Organisationer fastholder Trump-demonstration trods afbud

"Det handler om USA's imperialisme"

Organisationer fastholder Trump-demonstration trods afbud

Der er al mulig grund til at demonstrere mod USA's imperialistiske politik på mandag – og den forsvinder ikke bare, fordi Trump aflyser sit besøg, fastslår solidaritetsorganisationer, fredsbevægelse og Kommunistisk Parti, der er blandt de mange organisationer, der fastholder at demonstrere foran USA's ambassade.

Også i Danmark bliver der nu demonstreret mod USA's præsident, Donald Trump. Her bliver der demonstreret mod Trump i anledning af G7-topmødet.
FOTO: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

En række partier og organisationer fastholder deres demonstration på mandag klokken 17 foran USA's ambassade i København.

Donald Trump skrev natten til onsdag dansk tid på Twitter, at han har valgt at aflyse sit danmarksbesøg, efter at statsminister Mette Frederiksen afviste, at USA kan købe Grønland.

USA's imperialistiske politik består, selvom Trump har aflyst sit besøg.
Sven-Erik Simonsen, Dansk-Cubansk Forening

Det gør ingen forskel, om Trump kommer til Danmark eller ej – der er fortsat al mulig grund til at demonstrere mod Trump og mod USA's imperialisme, understreger Jan Mathisen fra Kommunistisk Parti.

– Vi demonstrerer jo ikke kun mod Trump, men mod USA's imperialisme, som jo er andet og meget mere end præsident Trump. Den største trussel mod menneskeheden er imperialismen, og USA er den største imperialistiske stormagt i verden. Så selvom han bliver væk, er der stadig en masse gode grunde til at gå på gaden og demonstrere, siger talsperson for Kommunistisk Parti Jan Mathisen til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Trump vil blive mødt af demonstranter i København 

Han er ikke lang tid om at finde eksempler på, hvad USA's imperialisme er i 2019:

– Den kommer især til udtryk, når det gælder klima, ulighed og krig, forklarer Jan Mathisen og uddyber:

– USA anerkender ikke klimakrisen og har trukket sig ud af Parisaftalen. USA står i spidsen for en udvikling, hvor stadigt færre personer sidder på de samfundsmæssige værdier og produktion. Trump står i spidsen for den øgede ulighed og forsøger at sikre uligheden ved at spille mennesker ud mod hinanden, ved at dæmonisere etniske, sociale og religiøse grupper. USA går til angreb på arbejderklassen, som i hele verden bliver fattigere og fattigere. USA opruster i Den Persiske Golf og i Arktis, remser kommunisten op.

"Yankee Go Home"

Ikke mindre end 25 partier og organisationer står bag STOP TRUMP DK-demonstrationen, som på kort tid har fået 13.000 støtter på Facebook. Også freds- og solidaritetsblokken i den store demonstration fastholder, at der skal demonstreres:

– Vi er glade for, at Trump ikke kommer. Men det er jo hans politik, som vi hele tiden har haft fokus på. Og USA's imperialistiske politik den består, selvom Trump har aflyst sit besøg. Derfor er der al mulig grund til at demonstrere med fuld kraft mod USA's imperialistiske politik, siger formand for Dansk-Cubansk Forening Sven-Erik Simonsen til Arbejderen.

– Vi er bekymrede for Trumps store indflydelse på den danske regering, der vil øge forsvarsbudgettet og netop har meldt ud, at man vil øge militariseringen af Arktis. Derfor er vores demonstration også et signal til de danske politikere om ikke at lade sig presse af Trump og USA. 

Cirka 20 freds- og solidaritetsbevægelser demonstrerer under parolen "Yankee Go Home" i en samlet blok under den store STOP TRUMP DK-demonstration.

Få dropper demo efter aflysning

En række organisationer har indkaldt til demonstrationen, heriblandt: Amnesty International, Black Lives Matter Denmark, Den Grønne Studenterbevægelse, Greenpeace Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam IBIS, Sex og Samfund, Velkommen til flygtninge, Venligboerne København og 350 Klimabevægelsen i Danmark.

Efter at Trump har aflyst sit besøg, har tre af de store organisationer dog valgt at trække sig fra demonstrationen:

– Lige så oplagt det var at demonstrere mod Trumps politik, da vi troede, han kom – lige så svært vil det være for alvor at få tusindvis på gaden, når Trump ikke er der. Til gengæld har vi fastholdt at sætte Trump-plakater op i indre by i protest mod Trumps våbensalg til Yemen-krigen. Plakaterne er betalt af donationer fra over 1000 borgere, fortæller Per Bjerre, engagementschef hos Oxfam/IBIS, til Arbejderen.

Amnesty International og Mellemfolkeligt Samvirke har også valgt at trække sig fra demonstrationen.

– Mellemfolkeligt Samvirke har trukket sig som medarrangør nu, hvor præsident Trump ikke kommer til Danmark. Der er ikke den samme urgency, så vi vil derfor bruge kræfterne på andre sager. Men vi bakker stadig op om grundlaget for demonstrationen, som vi har været med til at udarbejde, herunder protesten mod Trumps underminering af klimakampen og hans racistiske og diskriminerende politik, siger Maja Bech Gregersen, frivillig- og kampagnekoordinator hos Mellemfolkeligt Samvirke, til Arbejderen.

Samme budskab lyder fra Amnesty International:

“Vi har valgt at prioritere vores ressourcer anderledes, efter at Trump har udskudt sit besøg. Vi har udtrykt vores holdning til Trumps tilsidesættelse af menneskerettighederne i et debatindlæg i stedet og har også sendt et brev til statsministeren. Vi deltager gerne i et lignende arrangement, hvis den amerikanske præsident kommer til Danmark på et andet tidspunkt”, oplyser organisationen i en skriftlig kommentar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2019 - 08:33   28. aug. 2019 - 08:42

Antiimperialisme

ml@arbejderen.dk