16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

Ny plan betyder millioner til mere overvågning

Flere terrorlove på vej:

Ny plan betyder millioner til mere overvågning

Regeringens nye terrorpakke sætter 970 millioner af til blandt andet øget overvågning af danskernes rejseaktiviteter, kommunikation og færden på nettet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, justitsminister Mette Frederiksen og forsvarsminister Nicolai Wammen præsenterer planen "Et stærkt værn mod terror - 12 nye tiltag mod terror".
FOTO: Simon Skipper/Scanpix
1 af 1

Markant øget overvågning og registrering af danskernes rejseaktiviteter, kommunikation og færden på nettet. Det er kernen i det udspil mod terror, som regeringen i dag fremlagde på et pressemøde i Statsministeriet.

Vi styrker Danmarks kapacitet til at sætte hårdt mod hårdt, når det er nødvendigt.
Mette Frederiksen, justitsminister

Udspillet bliver fremlagt ovenpå weekendens skudangreb i København, men har været undervej længe. Det består af både flere ressourcer og oplæg til lovændringer fordelt på 12 konkrete tiltag. I alt skal der sættes 970 millioner kroner af over de næste fire år.

Planen indeholder ikke mange socialt forebyggende tiltag mod ekstremisme. Langt de fleste tiltag består af øgede beføjelser til PET, FE og politiet.

150 millioner skal bruges til det, som regeringen kalder øget it- og analysekapacitet. Blandt andet skal PET og politiet have nye teknologiske værktøjer til hurtigt at kunne opdage "mistænkelig adfærd" på sociale medier og kunne bryde kryptering. Et “nyt og avanceret it-system” skal sikre at PET og politiet kan samkøre det betydelige datamængder, regeringen forventer at det vil medføre.

- Militante ekstremister udvikler hele tiden nye måder at udfordre vores sikkerhed på. For eksempel ser vi, at de er meget aktive på nettet, og at de bruger nye metoder, for eksempel kryptering af emails. Nye udfordringer kræver nye svar. Og det er uden for diskussion, at vi skal have et stærkt værn mod terror, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt på pressemødet.

Mere videoovervågning

Også udenfor nettet optrapper udspillet overvågningen. Her er afsat 200 millioner kroner til mere personale og nye it-systemer.

Mest markant vil regeringen undersøge mulighederne for at registrere brugere af taletidskort, så politiet og PET med det samme får adgang til oplysninger om, hvem kortet tilhører.

Derudover vil regeringen etablere et system, som kan opsamle og analysere digitale spor fra borgerne. Det vil blandt andet sige videoer og fotos fra borgere og overvågningskameraer. Herudover bliver PET’s aktionsstyrke og livvagtsstyrke udvidet.

- Vi styrker Danmarks kapacitet til at sætte hårdt mod hårdt, når det er nødvendigt, fastslog justitsminister Mette Frederiksen.

Samtidig vil regeringen gå i gang med at etablere en national registrering af flyselskabernes passageroplysninger. Det skal oprettes så det ligner det fælles EU-register, så de kan samkøres, hvis Danmark afskaffer retsundtagelsen.

Ingen dommerkendelse

Også Forsvarets Efterretningstjeneste får en række nye beføjelser i udspillet. Der er afsat 415 millioner kroner til indhentning af oplysninger om terrortrusler fra udlandet.

Blandt andet vil regeringen styrke samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester. Og så skal loven ændres, så Forsvarets Efterretningstjeneste får mulighed for at overvåge danskere i udlandet, eksempelvis unge, der er taget til Syrien. I modsætning til PET, der skal have tilladelse til at overvåge fra en dommer, skal FE kunne overvåge danskere i udlandet uden retskendelse.

- Det er sund fornuft at give FE de her beføjelser, så de effektivt og hurtigt kan gribe ind, hvis der er planer igang om et angreb mod Danmark, sagde forsvarsminister Nicolai Wammen på pressemødet.

Endelig vil regeringen nedsætte et udvalg, der skal evaluere om den nuværende terrorlovgivning er effektiv nok og komme med forslag til nye udspil inden foråret 2016. De skal samtidig vurdere de mulige konsekvenser for retssikkerheden.

Regeringen vil nu indkalde partierne bag politi- og forsvarsforligene, altså alle undtagen Enhedslisten, til forhandlinger om udspillet.

>> Læs hele regeringens udspil om terror her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2015 - 13:57   03. mar. 2015 - 14:24

Terrorlove

fe@arbejderen.dk