11 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 4 °C

Ny DanWatch-direktør vil udstille firmaers sorte moral

Portræt

Ny DanWatch-direktør vil udstille firmaers sorte moral

Eva Hesse Lundström vil som ny direktør for researchcenteret DanWatch udstille de store firmaers tvivlsomme investeringer i blandt andet klyngebomber og ulovlige bosættelser i Palæstina.

Med den nye chef i spidsen Eva Hesse Lundström har DanWatch fundet nye lokaler, så der bliver plads til endnu flere ansatte og frivillige researchere til at grave mere i firmaernes dårlige samvittighed.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

40-årige Eva Hesse Lundström står i front, når researchcenteret DanWatch fremover skal afsløre store firmaers og pensionsfondes investeringer i klyngebomber, børnearbejde, ulovlige bosættelser i Palæstina og slavearbejdere.

Når vi afslører børnearbejde i guldminer, skal vi også ud med vores oplysninger til guldsmeden i Hellerup, så han kan tjekke sin leverandør.

Hun kommer direkte fra et job hos Amnesty, hvor hun har været i 12 år og arbejdet som blandt andet webredaktør, kampagneleder og projektleder. Som 14-årig fik hun sin mor til at skrive under på, at hun kunne melde ind i Amnesty. Hendes mor måtte også skrive under på, at hun som barn måtte gå rundt og samle penge ind til alverdens flygtninge.

I dag får hun specialruter så Folkekirkens Nødhjælp og hos Dansk Flygtningehjælp, så hun kan nå hjem at skifte ble på hendes to-årige søn, når hun tager sine tre børn med på indsamling.

Hun var ikke i tvivl, da DanWatch søgte ny direktør. Det var en stilling, hun bare måtte søge.

- Virksomheder har meget magt. De kan gøre stor skade på befolkninger og miljø. Men de kan bruge deres magt til at påvirke sine omgivelser positivt. DanWatch forsøger at få virksomhederne til at gøre en positiv forskel. Vi forsøger at råbe de ansvarlige op, og få frem i lyset, når store virksomheder ikke gør det godt nok. Og fremhæve de firmaer, som rent faktisk ændrer deres praktisk eller finder nye leverandører efter at vi har gjort dem opmærksom på problemer, forklarer Eva Hesse Lundström til Arbejderen.

Første gang Eva Hesse Lundström trådte ind ad døren hos DanWatch blev hun overrasket:

- Det var et lillebitte sted, hvor der sad to mennesker og arbejdede. Det kom bag på mig, at så få mennesker kunne stå bag de grundige rapporter, som DanWatch er kendt for. Det er en stor styrke, at DanWatch formår at gøre en forskel med få kræfter og et godt netværk af frivillige researchere.

I dag flytter DanWatch til større lokaler. De gamle lokaler er blevet for små, og der er ikke plads til de mange unge, som gerne vil arbejde frivilligt for DanWatch.

Flere rapporter

DanWatch har netop fået fem millioner kroner fordelt over de næste tre år fra den statslige ulandsorganisation Danida under Udenrigsministeriet.

- Det giver os arbejdsro de tre fem år. Det betyder, at vi ikke skal fare fra projekt til projekt. Nu kan vi planlægge langsigtet og følge op på, om virksomhederne rent faktisk efterfølgende gør noget ved de problemer, vi gør opmærksom på i vores rapporter.

Pengene skal gå til at ansætte tre nye researchere og mediefolk på deltid og så skal der skrives flere afslørende rapporter.

DanWatch vil ikke løfte sløret for præcist hvilke lande eller virksomheder, der skal sættes fokus på.

- Men vi vil fortsætte med at sætte fokus på produktion af elektronisk udstyr og konsekvenserne for de fattige lande. Og så vil vi fortsætte sætte fokus på de livsfarlige arbejdsforhold, der er, når store vestlige tøjfirmaer får produceret deres tøj i de fattige lande.

Selvom den nye direktør mener, at DanWatch har et godt koncept, er der stadig plads til forbedringer. Eva Hesse Lundström har en vision om at vagthunden skal vokse sig større og stærkere:

- Vores dokumentationsarbejde skal blive endnu bedre. Vi skal bruge pengene fra Danida til at lave endnu flere rapporter. Og vi skal blive bedre til at brede vores dokumentationsarbejde ud. Mange mindre virksomheder tjekker ikke vores hjemmeside. Så når vi eksempelvis afslører børnearbejde i guldminer, skal vi også ud med vores oplysninger til guldsmeden i Hellerup, så han kan tjekke sin leverandør og gøre en forskel.

Rapporter skal forandre

Det er vigtigt, at kulminationen på DanWatch' arbejde ikke bare bliver en rapport, understreger Eva Hesse Lundström:

- Da vi udgav en rapport, der afslørede børnearbejde i minerne, havde vi allieret os med ulandsorganisationen Ibis, der stod klar med en kampagne, der skulle bekæmpe børnearbejde. Vi skal ikke kun påpege problemer - vi skal også komme med løsninger. Målet er jo, at vores arbejde skal have en effekt. Vi vil ikke kun beskrive at der er problemer med dårlige arbejdsforhold - vi vil forandre forholdene.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. nov. 2013 - 09:32   30. nov. 2013 - 23:04

DanWatch

ml@arbejderen.dk
Rød Bog: Eva Hesse Lundström
 • 40 år

 • Nyansat som direktør hos vagthunden DanWatch, der holder øje med om virksomheder opfører sig ordentligt overfor sine ansatte

 • Uddannet journalist på Danmarks Journalisthøjskole og cand. scient. soc. i Internationale Udviklingsstudier på RUC

 • Har tidligere arbejdet 15 år hos Amnesty som blandt andet webredaktør, kampagneleder og projektleder

 • Har to egne børn - Elias på to og Lea på fire - og bonusbarnet Nikoline på ti år

Fakta om DanWatch
 • Er et uafhængigt non-profit researchcenter. 
 • Blev stiftet 21. november 2007.
 • Har en redaktion, som pt. har tre ansatte. Herudover er tilknyttet frivillige researchere.
 • I bestyrelsen sidder blandt andre repræsentanter for Forbrugerrådet, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS

DanWatch har til formål:

 • At sætte fokus på danske virksomheders handel med og udnyttelse af arbejdskraft og naturressourcer i udlandet.
 • At undersøge konsekvenserne af danske og internationale virksomheders investeringer, indkøb, handel og produktion i udlandet.
 • At sammenligne danske firmaers etiske retningslinjer med deres faktiske aktiviteter – med fokus på arbejdernes rettigheder, menneskerettigheder og naturødelæggelse.