19 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Nu kommer Totals boretårn

Prøveboring efter skifergas

Nu kommer Totals boretårn

Franske lastbiler kører i pendulfart til Totals boreplads i Dybvad med dele til boretårnet, som skal bruges til at lede efter skifergas. Aktivister er vej til Nordjylland for at deltage i protester og fællessang ved lejren.

Aktivister og lokale borgere i den lille nordjyske by Dybvad mødtes traditionen tro til fællessang foran den grund hvor det franske energiselskab Total i næste måned ventes at begynde at lede efter skifergas. I tirsdags deltog ekstra mange i fællessangen, fordi Total i nattens mulm og mørke havde kørt lastbiler med de første dele til boretårnet ind på pladsen.
FOTO: Birte Fuentes/Skifergas Nej Tak
1 af 1

Tidligt tirsdag morgen klokken 04.00 ankom Totals første franske lastbiler til borepladsen i den nordjyske by Dybvad.

Den franske energigigant Total forventer at begynde den første efterforskningsboring efter skifergas i Danmark i næste måned.

Hvis Total vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil selskabet indlede fracking-forsøg senere på året. 

Øjenvidner fra protestlejren ved siden af prøveboringen melder om, at den første del af borepladstårnet blev fragtet af op mod otte lastbiler. Der blev også sat ekstra skurvogne og stålcontainere op. Og i går ved redaktionens afslutning kørte lastbiler stadig i pendulfart med dele til boretårnet.

Folk i og omkring lejren har - lige siden de fandt ud af, at Total i nattens mulm og mørke har kørt boretårnet ind på pladsen - forsøgt at mobilisere til fællessang og andre aktiviteter i løbet af påsken. Ifølge Arbejderens oplysninger er folk på vej fra Sjælland for at bakke op om den daglige fællessang, der foregår hver dag klokken 16.30 ved borepladsen i Dybvad.

Total har lejet et areal på Ovnstrupvej 6 i Dybvad til sin efterforskningsboring efter skifergas. Det franske selskab skal bruge boretårnet til at bore ned i skiferlaget og tage prøver af undergrunden for at vurdere, hvor meget skifergas der er - og om gassen er til at få fat i. Skifergassen ligger fire kilometer nede i undergrunden.

For at få gassen op af undergrunden vil Total bruge den såkaldte "fracking"-metode, hvor store mængder vand og kemikalier pumpes ned i undergrunden. Det skaber en cocktail af kemikalieforurenet spildevand, der kan true grundvandet og føre til radioaktivt affald. Lande som Skotland, Bulgarien og Totals eget hjemland - Frankrig -  og delstaten New York har af samme grunde allerede indført forbud mod fracking.

Hvis Total vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil selskabet indlede fracking-forsøg senere på året. Total forventer, at de danske myndigheder giver dem ret til at sætte gang i en egentlig produktion af skifergas, hvis testboringen er positiv.

Totals budget til efterforskningsboringen i Frederikshavn er på 300 millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2015 - 13:54   01. apr. 2015 - 14:23

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.