13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Nordisk Forum har styrket kvindebevægelsen

20.000 feminister i Malmø

Nordisk Forum har styrket kvindebevægelsen

Denne weekend var op mod 20.000 kvinder samlet til den største ligestillingspolitiske begivenhed i 20 år: Nordisk Forum i Malmø. Kvindekonferencen sluttede med overrækkelse af en lang række krav til de nordiske ligestillingsministre og FN's kvindeorganisation.

FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 10

Den nordiske kvindebevægelse er blevet styrket gennem de sidste fire dages Nordisk Forum i Malmø, mener både arrangører og mange deltagere. 

- Nordisk Forum har været et fantastisk møde med op mod 20.000 deltagere. Vi er overbevist om, at alle disse mennesker tager nye ideer og strategier for fremtiden med sig hjem. Det er en samlet kraft, som vil komme til at påvirke vores myndigheder, civilsamfundene, faglige organisationer, kommuner og virksomheder, siger Gertrud Åström, talskvinde fra Sveriges Kvindeorganisation.

Nordisk Forum får en enorm betydning for kvindebevægelsen.
Randi Thiel, Kvinderådet

Kvindelobbyen fungerer som paraplyorganisation for de svenske kvindeorganisationer og var initiativtager til at samle de nordiske kvindebevægelser for første gang i 20 år.

Fra Danmark har Kvinderådet været med til at få Nordisk Forum stablet på benene og sikre dansk deltagelse. Den blev desværre ikke så stor som forventet, blandt andet på grund af at kvindekonferencen faldt sammen med Folkemødet på Bornholm. 

- Nordisk Forum får en enorm betydning for kvindebevægelsen. Med slutdokumentet har vi fået et rigtig godt grundlag for vores videre arbejde og gennem hele arbejdet med Nordisk Forum er samarbejdet mellem de nordiske kvindebevægelser blevet meget tættere. Vi har fået mange nye kontakter og masser af ny energi og inspiration, siger Randi Theil fra Kvinderådet.

Hun har siddet med i den fælles forberedelsesgruppe for Nordisk Forum.

Det første udkast til slutdokument blev lavet i forberedelsesgruppen. Derefter havde kvindeorganisationerne i de forskellige nordiske lande mulighed for at komme med input til dokumentet op til konferencen. Og under selve Nordisk Forum har deltagerne kunne kommentere på forslaget.

63 konkrete krav

Ved afslutningen af Nordisk Forum i dag blev slutdokumentet overrakt til ligestillingsministrene fra de nordiske lande og formanden for FN's kvindeorganisation Nicole Ameline.

- Med slutdokumentet fremlægger den nordiske kvindebevægelse 63 punkter, som vi ønsker at vores lande opfylder. Det er tid for handling nu, siger Gertrud Åström.

Blandt de mange krav kan nævnes: Budgetter for stat, kommuner og amter skal indtænke ligestillingsperspektivet, Regeringerne skal arbejde for at mindske lønforskellen mellem mænd og kvinder. Udvisning af kvinder, der har været udsat for vold, skal stoppes og ofre for menneskehandel skal sikres beskyttelse, uanset om de vil vidne i retten eller ej. 

>>LÆS HELE SLUTDOKUMENTET

- Der er mange væsentlige krav i slutdokumentet. For eksempel omkring sikring af velfærden, og hvordan vi undgår, at krisepolitikken kommer til at stille kvinderne enormt svagt, siger Randi Theil.

Der har været i hundredevis af debatter, store og små, på Nordisk Forum. Derudover har der været et stort messeområder med et væld af forskellige stande. Her har deltagerne kunne møde kvindeorganisationer, politiske partier, fagforeninger, solidaritetsorganisationer, kommuner, regioner og mange andre. Flest fra Sverige, men også fra de andre nordiske lande. Derudover har der været udstillinger, koncerter og happenings.

Tilfredse deltagere

Tre af de danske deltagere på Nordisk Forum er Sofie Dahl, Silja Thøgersen og Trine Olsen. De er enige om, at de har fået meget ud af at deltage.

- Det har været spændende at få diskussioner om alt muligt set i et kønsperspektiv, det er så undervurderet derhjemme, siger Silja Thøgersen.

Den eneste kritik Sofie Dahl har er, at arrangementet med sine debatformer har haft et for akademisk tilsnit.

- Her har været en god aldersspredning, men ellers kan man ikke sige, at der har været mangfoldighed i deltagerskaren. Man kunne godt have arbejdet med nogle mere inkluderende mødeformer, mener hun. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2014 - 18:02   16. jun. 2014 - 11:56

Nordisk Forum

ur@arbejderen.dk