28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

NGO'er frygter krænkelser af ytringsfriheden

EU jager desinformation

NGO'er frygter krænkelser af ytringsfriheden

39 NGO'er har kortlagt EU's kamp mod fake news og desinformation. De advarer om, at at EU risikerer at skade borgernes ret til at ytre sig og ret til frit at indhente information.

EU's vil sætte kunstig intelligens og faktatjekkere ind i kampen mod "fake news" og "desinformation" på Facebook og andre sociale medier.
FOTO: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Kampen mod "fake news" og "desinformation" er kompleks og kan ikke stoppes med programmer, der ved hjælp af automatiske algoritmer og kunstig intelligens opsporer såkaldte falske nyheder.

En blind tiltro til tekniske løsninger risikerer at føre til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.
European Digital Rights og Civil Liberties Union

Sådan lyder vurderingen fra 39 NGO'er, som arbejder med menneskerets- og digitale rettighedheder. NGO'erne er organiseret i de to netværk European Digital Rights, der blandt andet tæller danske IT-Politisk Forening i Danmark, og Civil Liberties Union.

De to netværk har netop udgivet en rapport, der gennemgår de konkrete tiltag, som EU vil indføre – og allerede har indført. De advarer i rapporten om, at EU risikerer at skade borgernes ret til at ytre sig og ret til frit at indhente information. 

Kunstig intelligens

– EU-kommissionen bør afholde sig fra at vedtage bindende lovgivning på det her område. Der er simpelthen ikke nok meningsfuld data, der kan understøtte en evidensbaseret politik, siger ytringsfriheds- og privatlivsrådgiver hos Civil Liberties Union, Éva Simon.

EU lægger blandt andet op til, at bruge kunstig intelligens til at bekæmpe alt lige fra "desinformation" og "fake news" til ekstremisme og krænkelser af ophavsretten på nettet. Teknologien skal indføres af private internetgiganter som eksempelvis Facebook, Google og Twitter. 

Det rejser spørgsmål om retten til ytringsfrihed og retten til information samt mangel på gennemsigtighed og vilkårlighed i, hvilke opslag der rammes, konstaterer NGO'erne:

"En blind tiltro til tekniske løsninger risikerer at føre til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne".

"Online desinformation er kompleks", mener NGO'erne og opfordrer EU til at "afstå fra unødig indblanding og censur" og i stedet støtte et mangfoldigt medielandskab både online og offline.

Faktatjek

EU vil også oprette et "uafhængigt" europæisk netvært af "faktatjekkere".

Men opgaven er langt mere kompleks end den ser ud til, og i praksis vil det blive svært at sikre, at faktatjekket bliver uafhængigt. Oprettelsen af et EU- eller andre statslige, formelt nedsatte faktatjek-grupper risikerer at føre til magmisbrug, påpeger EDRi og Civil Liberties Union.

Det er især problematisk, at EU lægger op til at private firmaer som Facebook, Google og Twitter skal være en del af faktatjekningen.

"De er ikke dommere over sandheden. Det er hverken i deres interesse eller en del af deres forretningsmodel, at prioritere 'sandhed' eller 'fakta'".

NGO'erne advarer samtidig om at de private internet-firmaer risikerer komme i interesse-konflikt, hvis de på den ene side skal være med til at bekæmpe "desinformation", og på den anden side modtager millioner af kroner for annoncer fra politiske partier, der vil købe sig til indlydelse på valg.

Herhjemme har Facebook hyret Mandag Morgen til at tjekke borgernes opslag på det sociale medie.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2018 - 10:30   24. okt. 2018 - 12:28

Fake news

ml@arbejderen.dk
EU's kamp mod "fake news"

Til december fremlægger EU-kommissionen en handlingsplan med en række konkrete forslag til, hvordan kampen mod "misinformation" og "falske nyheder" kan styrkes.

EU vil blandt andet:

  • Støtte nyhedsmedier og journalistik af "høj kvalitet" og uddanne journalister.

  • Oprette et "uafhængigt" europæisk netværk af faktatjekkere og en onlineplatform om desinformaton for faktatjekkere, akademikere og forskere.

  • Undervise skoleelever og lærere i at genkende "misinformation" og hvert år arrangere en europæisk uge for mediekendskab.

  • Støtte udvikling af kunstig intelligens og algoritmer så Facebook og andre internetgiganter lettere kan opspore desinformation.

  • Evaluere sit "adfærdskodeks om desinformation", der forpligter Facebook og de andre firmaer til at bekæmpe desinformation og lukke falske konti.