19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Nattevagt alene med 42 beboere

Ny undersøgelse:

Nattevagt alene med 42 beboere

Ansatte på nattevagt på plejecentre kan risikere at stå alene med 42 beboere, viser ny undersøgelse. FOA kraver politisk handling.

Når man er alene på nattevagt, er der ikke tid til for eksempel at berolige beboere, der bare har brug for at holde hånd og blive talt med, mener FOA.
FOTO: Københavns Kommune
1 af 1

20 beboere på plejecentre er om natten overladt til en enkelt ansat. Tallet er gennemsnitligt og gemmer på store variationer fra kommune til kommune, viser en ny undersøgelse som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har gennemført for FOA og Ældre Sagen. 

Tallene bør medføre handling fra politikerne rundt omkring i de danske kommuner.
Karen Stæhr, FOA

Realiteten er, at der på enkelte plejecentre er blot en på vagt til 42 beboere, og det får FOA til at kræve politisk handling ude i kommunerne.

– Det er desværre ikke overraskende tal. Vi har i flere år hørt om dårlige normeringer, især om natten, på de danske plejecentre. Det, der er nyt, er, at vi nu kan dokumentere normeringerne, og tallene bør medføre handling fra politikerne rundt omkring i de danske kommuner, siger formand for social- og sundhedssektoren hos FOA Karen Stæhr.

Utrygt for både beboere og personale

Hun mener, det er utrygt for beboerne, at der ikke er bemanding nok om natten, og at det også er utilfredsstillende for personalet.

– De kan kun lave ildslukning hos beboere, der har akut brug for hjælp og ikke for eksempel berolige beboere, der bare har brug for at holde hånd og blive talt med.

Karen Stæhr ser den lave normering på nattevagten på plejecentrene som udtryk for, at politikerne har den opfattelse, at beboerne sover hele natten. Det er imidlertid langt fra virkeligheden.

– Der er sket en udvikling over de seneste år, hvor ældre borgere skal blive længere i eget hjem, inden de kan komme på plejecenter. Det betyder, at beboerne på plejecentrene har langt mere behov for pleje og omsorg end førhen. Der er tale om langt mere svage og syge borgere end tidligere og det kræver man normeringsmæssigt er nok til de mange opgaver, siger Karen Stæhr.

Forskel fra kommune til kommune 

Der er stor forskel på normeringerne fra plejecenter til plejecenter og fra kommune til kommune. Assens har en af de bedste normeringer i landet med omkring 12 beboere per ansat, mens der i Holbæk kommune er omkring 30 beboere per person på nattevagt.

Også i dagtimerne er der forskel på normeringen. På det bedst bemandede plejecenter er der 1,1 beboere for hver ansat, mens der andre steder er op til 5,3 beboere per ansat på dagvagter i hverdage.

08. nov. 2017 - 10:46   08. nov. 2017 - 16:10

Nattevagt

noc@arbejderen.dk