13 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Natarbejde bliver stående på kræftliste

Ny viden om kræftpåvirkning

Natarbejde bliver stående på kræftliste

Natarbejde og skifteholdsarbejde forbliver på WHO's liste over påvirkninger, der sandsynligvis er kræftfremkaldende. Ny viden underbygger eksperters konklusion.

Politibetjente hører til én af de faggrupper, hvor mellem 30 og 50 procent har natarbejde.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Personer, der arbejder om natten – det være sig eksempelvis som sygeplejerske, politibetjent eller sikkerhedsvagt – har større sandsynlighed for at få kræft end personer, der arbejder i dagtimerne.

Der er kommet en del nye studier blandt mennesker. Desuden flere studier af kræft i flere forskellige organer.
Anne Helene Garde, professor NFA

Det oplyser Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Konklusionen nåede 27 forskere fra 16 lande frem til, da de mødtes i juni måned i Lyon i Frankrig. Den internationale ekspertgruppe hører under Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningscenter, IARC.

Konklusionen er den samme som tilbage i 2007, hvor natarbejde kom på WHO's liste over påvirkninger, der sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker. Efter mødet i Lyon er natarbejde fortsat på listen.

Ny viden – samme konklusion

De 27 eksperter bygger deres konklusion på nye videnskabelige studier, der har bidraget med ny viden om den mulige sammenhæng mellem natarbejde og kræft:

– Siden 2007 er der kommet en del nye studier blandt mennesker. Desuden er der flere studier af kræft i flere forskellige organer. Men overordnet set er konklusionen altså den samme, siger professor Anne Helene Garde fra NFA i en pressemeddelelse.

Anne Helene Garde arbejder som professor inden for arbejdstidsområdet, hvor man ser på, hvordan organisering af arbejdstiden kan bidrage til at skabe et godt arbejdsmiljø på danske arbejdspladser:

– På NFA forsker vi ikke bare i, om natarbejde indebærer en risiko for kræft og andre sygdomme, men vi forsker i lige så høj grad i, hvordan natarbejdet kan tilrettelægges, så en eventuel risiko minimeres, siger Anne Helene Garde.

Erhvervssygdom?

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bekræfter de fleste nyere undersøgelser, at der er en sammenhæng mellem hyppige nattevagter og brystkræft. 

>>LÆS OGSÅ: Sværere at få anerkendt brystkræft efter natarbejde

Det afholdt imidlertid ikke Arbejdsskadestyrelsen fra at skærpe kravet for at få brystkræft anerkendt som en erhvervssygdom. I 2014 ændrede styrelsen kravet fra mindst 20 år til mindst 25 års regelmæssigt tilbagevendende natarbejde for alene at blive indstillet til anerkendelse af brystkræft som en erhvervssygdom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2019 - 11:13   23. aug. 2019 - 15:28

Natarbejde

noc@arbejderen.dk
Natarbejdere i Danmark

Ifølge de nyeste tal fra undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2018 arbejder 7,5 procent af den beskæftigede del af befolkningen i Danmark om natten – enten har de fast natarbejde eller har skiftende arbejdstider, der omfatter natarbejde.

I nogle jobs, for eksempel politi, fængselsbetjente, passagerservicemedarbejdere, brandmænd, reddere, sikkerhedsvagter, læger og sygeplejersker, er andelen med natarbejde dog 30-50 procent.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø