20 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Militæret gør klar til indkøb for milliarder

Våbenindustrien er tilfreds

Militæret gør klar til indkøb for milliarder

Forud for forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse afleveret en lang indkøbsliste til dansk våbenindustri. FMI ønsker ikke at oplyse den samlede pris.

I juni sidste år landede den første af i alt ni nye Seahawk kamphelikoptere til fire milliarder kroner i Danmark.
FOTO: Anders Fridberg/Forsvarsgalleriet
1 af 1

Dansk militær har netop afleveret en 34 sider lang indkøbsliste til dansk våbenindustri.

Listen opremser alle de større indkøb af militært udstyr – lige fra ammunition og uniformer til radarer og kampvogne – som militæret planlægger at anskaffe de kommende år.

Vi er glade for, at FMI er begyndt at offenliggøre planen. Det er noget vi har presset på for i en årrække.
Frank Bill, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark

>> Se hele oversigten fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, har tidligere hemmeligholdt sin materialanskaffelsesplan. Men sidste år begyndte FMI at offenligtgøre den. Det er et led i den Open for Business-strategi, som et flertal i Folketinget vedtog i 2013, som pålægger militæret at fremme den danske våbenindustris omsætning.

– Vi offentliggør vores overvejelser om fremtidens materielinvesteringer for at støtte industrien. Med den her liste kan industrien blive klogere på, hvad de skal fokusere på, hvis de gerne vil have del i de kommende ordrer, fortæller pressechef hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, René Gyldensten, til Arbejderen.

Industrien glæder sig

FMI ønsker ikke at sætte tal på hverken de enkelte eller de samlede indkøb. Men der er afsat cirka seks milliarder årligt til indkøb og vedligeholdelse af materiel - ud af et årligt forsvarsbudget på 21 milliarder kroner.

Det nuværende forsvarsforlig udløber i år. Flere partier – heriblandt Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti – har allerede meldt ud, at de er klar til at bruge endnu flere penge på militæret de kommende år.

– Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig er gået i gang. Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal svare på spørgsmål og rådgive politikerne om, hvordan vi ser på investeringsbehovet de kommende år, fortæller René Gyldensten.

Udsigten til flere penge – og dermed til flere indkøb – vækker glæde hos den danske våbenindustris lobbyorganisation, FAD, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark.

– Det er indlysende, at hvis der er flere penge til indkøb af materiel, så giver det nogle flere muligheder for danske virksomheder, lyder det fra FAD's direktør Frank Bill.

– Vi er glade for, at FMI er begyndt at offenliggøre planen. Det er noget, vi har presset på for i en årrække. Planen er vigtig, fordi den giver et langsigtet overblik over Forsvarets planlagte nyanskaffelser. Det kan virksomhederne bruge til at forberede sig på at byde på anskaffelser, eller til at køre sig i stilling som underleverandører og skabe netværk, forklarer FAD-direktøren.

Kampfly ikke med i plan

De nye indkøb de kommende år kommer, selvom militæret allerede har investeret massivt: Sidste år fik militæret leveret ni Seahawk kamphelikoptere til i alt fire milliarder kroner. Og i 2015 købte dansk militær 309 pansrede mandskabsvogne til 4,5 milliarder kroner, der skal leveres i 2018.

Blandt de mere end 100 planlagte større indkøb, opdateringer og vedligeholdelser er: Indkøb af nyt artillerisystem til hæren, pansrede patruljekøretøjer, nye krigsskibe, nye missiler til både flyvevåbnet og søværnet, missilforsvar og radarer...

Med i planen er ikke indkøb af de 27 nye Joint Strike Fighter kampfly, som et flertal i Folketinget har besluttet at købe. De nye kampfly ventes at koste op mod 60 milliarder kroner i indkøb, drift og vedligeholdelse de næste 30 år.

FMI kunne i går ikke svare Arbejderen på, hvorfor kampflyene ikke er med i planen.

06. jan. 2017 - 10:25   06. jan. 2017 - 13:30

Militær

ml@arbejderen.dk